Dentiss Logo

Çocuklara Florür Uygulaması Masum mu?

Prof. Dr. Işın Ulukapı fluorid uygulamalarının çürük riski artmış çocuk ve yetişkinlerde uygulanması gerektiğini vurgulayarak “Fluoridli ürünlerle diş minesinin asitler karşısında daha dayanıklı hale geliyor” dedi.
17.10.2016       13.10.22
Son günlerde bazı okullarda başlatılan florürlü diş jeli uygulaması ile birlikte florürün gerekli olup olmadığı, zararının bulunup bulunmadığı tekrar gündeme geldi. Konu hakkında bilgi veren Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işın Ulukapı “Diş çürükleri halen en sık görülen sağlık sorunlarından biri olmaya devam ediyor.

Diş çürüklerinin önlenmesi amacı ile kullanılan çeşitli tekniklerden biri olan fluoridli ürün uygulamaları hakkında son yıllarda özellikle internet ortamında ‘bilgi kirliliği’ yaşanıyor” diyor. Prof. Dr. Ulukapı bilimsel araştırmaların, diş yüzeylerine doğrudan uygulanan fluoridli ürünlerle diş minesinin asitler karşısında daha dayanıklı hale geldiğini ve böylece diş çürüğünün önlenmesinde başarılı sonuçlar elde edildiğini gösterdiğini belirtiyor. Ayrıca fluorid içeren ürünlerin insan sağlığına bir zararı olmadığını da ekliyor.

Prof. Dr. Ulukapı fluoridli ürün uygulamalarının diş çürüğü riski artmış hastalarda uygulanması gerektiğinin altını çiziyor: “Jel ve vernik şeklinde olan fluoridli ürünler diş çürüğü riskinin artmış olduğu belirlenen çocuk ve erişkin hastalarda diş hekimleri tarafından uygulanmaktadır.”

Peki bu uygulamanın sıklığı ne olmalı?

Prof. Dr. Ulukapı bu soruya şöyle cevap veriyor: “Uygulama sıklığı 3 veya 6 ay aralıklarla ve hastanın çürük riskine göre diş hekimi tarafından belirlenmektedir. Bu uygulamalar hastanın kullandığı fluoridli diş macunları ve fluoridli ağız gargaraları ile de desteklenmelidir”.

Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.