Dentiss Logo

Diş Dolgusu Tarihe Karışabilir

King’s College London’da görevli araştırmacılar, dolgu yapmaya gerek kalmadan diş çürüklerini tedavi edecek bir cihaz üzerinde çalışıyor. Dişin kendini tedavi etmesini hızlandıran yöntem 3 yıl içinde kullanılmaya başlanacak.
20.06.2014       11.05.55
Huffington Post’ta yer alan habere göre, İngiliz bilim adamlarının geliştirdiği yeni yöntem sayesinde çürükler doğal, acısız ve kalıcı şekilde tedavi edilebilecek. İki basamaklı süreç, “Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation (EAER- Hızlandırılmış ve Geliştirilmiş Elektrikli Remineralizasyon)” olarak isimlendiriliyor. Bu tedavi yöntemi çürümüş dişlerin kendi kendini onarmasını hızlandıran elektrik akımından oluşuyor.

Yöntemi geliştiren bilim adamlarından Nigel Pitts, mevcut tedavilerin ideal olmadığını, çürük tedavi edilirken dişin oyulup doldurulduğunu, yeni yöntemin dişe zarar vermediğini belirterek “Dişleri dolguyla onardığımızda bu dişler oyuluyor ve yeniden dolduruluyor, hepsi başarılı olmayabiliyor. Ancak yeni cihaz hastalar için daha hassas ve iyi. Cihazın fiyatının ise mevcut diş tedavileri kadar uygun olacağını umut ediyoruz.” dedi.

Yeni yöntem, çürük dişi enjeksiyonla uyuşturmak, dişin çürük kısmı oymak ve içine dolgu maddesi yerleştirmek yerine doğal diş döngüsünde süreci hızlandırıyor. Öncelikle dişin hasar görmüş dış katmanı onarılıyor. Sonra elektrik akımı dişin içine girip çürüğü onarması amacıyla kalsiyum ve fosfat gibi mineralleri teşvik ediyor. Yöntemin ağrıya yol açmaması, dişe zarar vermemesi ve mevcut tedavilerle aynı fiyatta olması avantajlarının yanı sıra diş beyazlatma işleminde de kullanılabileceği belirtildi.

Yapılan bu prosedür geçtiğimiz aylarda diş onarımı için geliştirilen bir tekniğe benziyor. Harvard Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu’nda görevli bir ekip dentin oluşturarak dişleri onarması için dişe ait kök hücreleri teşvik eden ve düşük güçte ışın kullanan yöntem tasarlamıştı.

Merkezi İskoçya’da bulunan firma cihazı geliştirmek için kişisel yatırımlar arıyor. Şirket bu yöntemin 3 yıldan önce piyasaya çıkamayacağını açıkladı.






YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.