Dentiss Logo

Diş Hekimi, Cam Müzesi Açtı

Hatay'da özel muayenehanesi diş hekimi Şadi Asfuroğlu, dedesinden kalma evi müzeye çevirerek yıllardır biriktirdiği antik camları ve kendi yaptığı cam işleme çalışmalarını sergilemeye başladı.
21.11.2015       13.59.08
Aynı zamanda cam işleme ustası olan diş hekimi Şadi Asfuroğlu, hobi olarak başladığı cam işleme sanatını, müzeye çevirdiği dededen kalma tarihi Antakya Evi'nde gelecek kuşaklara aktarıyor. Evi, “Antik Cam Evi” ismi ile müzeye dönüştüren Şadi Asfuroğlu, Hatay ve ülke turizmine katkı sağlarken, müzeyi ziyaret eden çocuklara da cam sanatının inceliklerini öğreterek, onlara çevre bilincini aşılıyor.

1990'lı yıllarda cam işleme sanatına bir hobi olarak başladığını belirten Şadi Asfuroğlu, "Ana sınıfı, ortaokul, lise çağındaki çocuklar buraya geliyor. Biz onlara tarih ve cam sevgisi aşılamaya çalışıyoruz. Hedefimiz bu gençlerimizi doğru yola yönlendirmek çünkü güzel bir ortamda çocuklara güzel şeyler öğretirseniz hayat boyu onlardan bunları görürsünüz. Doğru insanlar bu şekilde yetişir" diye konuştu.

O yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kültürel hediyelik eşya yarışmaları düzenlediğini o nedenle cam sanatına ilgi duymaya başladığını ifade eden Şadi Asfuroğlu şunları söyledi:

"Ben bu yarışmalar sırasında cam yapmayı ve üflemeyi öğrendim. Başlarda bu işi amatörce yapıyordum. Bir süre sonra iş büyüdü. Bu tarihi ev, büyük dedemin yaptırdığı, 150 yıllık bir ev. Bu evi alıp elimdeki bütün koleksiyonu buraya koyma ihtiyacı hissettim. Koleksiyon Antakya camına dair, çok özgün yeşil camları içeriyor. Burada Roma, Bizans döneminden kalan camları, müzelerde görebileceğiniz gözyaşı, parfüm şişelerini tekrar üretmeye çalışıyoruz. Kültürel hediyelik eşya üretiyoruz. Antakya'ya gelen misafirler buraya özgü ürün almak istediklerinde mutlaka cam müzesine uğruyorlar. Yaptığımız eşyalardan beğenip alabiliyorlar."



Kaynak: DHA
Düzenleme: Elif Taman




YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.