Dentiss Logo

Teknisyenler Yıpranma Paylarını İstiyorlar

Kanserojen maddelerle çalışan teknisyenler isyan etti. Güvenlik önlemlerinin alınmaması nedeniyle ölümcül ‘Silikozis’ hastalığına yakalandıklarını söyleyen teknisyenler, Sağlık Bakanlığı’ndan çözüm istedi.
09.03.2015       18.06.47
Kapalı bir ortamda likit gibi kanserojen maddeleri kullanarak diş protezleri üreten ve tamirlerini gerçekleştiren diş teknisyenleri sorunlarını anlattı. İzmir’deki bir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde sağlıksız ve zor şartlarda görev yaptıklarını belirten İzmirli diş teknisyenleri, “Kullandığımız tüm malzemelerin kanserojen etkisi var. Havalandırması yeterli olmayan diş protez laboratuvarlarında çalışıyoruz. Her çalışanın masasının üzerinde bir havalandırma bölümü olması lazım ama yok. Laboratuvarlar çok küçük. Bize ayrılan alanlarda çalışmamız gerekirken dip dibe çalışmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

Yıpranma Payımızı İstiyoruz

Adana’da bir meslektaşlarının akciğerleri yavaş yavaş bitiren ‘Silikozis’ hastalığına yakalandığını anlatan teknisyenler, “Röntgen teknisyenlerine verilen yıpranma payı hakkından biz de yararlanmak istiyoruz. Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin yöneticileri, bizden performansımızın üzerinde işler yapmamızı istiyor. Sağlıklı bir şekilde çalışarak günde bir iş yapabiliriz. Ancak yöneticiler bizden seksenin üzerinde iş yapmamızı istiyorlar” dedi.

Çok Sayıda Diş Teknisyeni Silikozis Hastası

Türk Sağlık Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, diş teknisyenlerinin sorunlarının yıllardır çözüme kavuşturulmadığını söyledi. Diş teknisyenlerinin kanser ve akciğer hastalıklarına yakalanma risklerinin çok yüksek olduğunu belirten Doğruyol, “Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı diş protez laboratuvarları yönetmeliklere uygun çalışmıyor. Gerekli korunma önlemleri alınmadığı için de arkadaşlarımız hayati risk taşıyan hastalıklara yakalanıyor. Birçok arkadaşımız şu an hala silikozis hastalığı ile mücadele ediyor” dedi.

Diş Hekiminin Performansı Artıyor, Diş Teknisyenleri Sağlıksız Ortamlarda Daha Çok Çalıştırılıyor

Tüm diğer sağlık çalışanları gibi teknisyenlerin de fiili hizmet zammından faydalanması gerektiğini anlatan Doğruyol, diş teknisyenlerinin sorunlarının çözümü ve kazanımları için uzun zamandır sendika olarak mücadele ettiklerini söyledi. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı ağız ve diş sağlığı merkezleri bünyesindeki diş protez laboratuvarlarının hiçbirinin yönetmeliklerde uygun olmadığını öne süren Doğruyol, “Performans sisteminin gelmesi ile diş hekimleri daha fazla işlem yapmaktadır. Bu durum teknisyenlerin iş yükünü artırmaktadır. Ancak diş teknisyenleri son derece sağlıksız ortamlarda neredeyse hayatlarını hiçe sayarak çalışmaktadırlar. Bakanlık bir an önce bu laboratuvarların yönetmeliklere uygun hale gelmesini sağlamalı, diş teknisyenleri ve diğer sağlık çalışanlarımızın fiili hizmet zammı haklarını da vermelidir” diye konuştu.

Kaynak: www.medyasaglik.com




YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.