Dentiss Logo

Kanal Tedavisi ile İlgili Asılsız Haberler Mesleki Birlikleri Kızdırdı

Kök kanal tedavisi ile ilgili çeşitli yayın organlarında yayınlanan ve bilimsel temele dayanmayan haberler, mesleki birlikleri harekete geçirdi. Türk Dişhekimleri Birliği ve Türk Endodonti Derneği yaptıkları basın açıklaması ile endodontik tedavilerin kuralına uygun şekilde yapıldığı takdirde diş çekimi yerine tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
08.03.2019       11.43.22
Yakın geçmişte birtakım medya organlarında, kök kanal tedavisi ile ilgili bazı açıklamalar yer almıştır. Herhangi bir bilimsel temele dayanmayan ve kanal tedavisi yapılan dişlerin kalp hastalıkları, sistemik rahatsızlıklar, iktidarsızlık ve hatta kansere yol açabileceğini iddia eden, toplumda yanlış algılanmaya yol açabilecek ifadeler yer almaktadır. Bu asılsız iddialar nedeniyle Türk Dişhekimleri Birliği ve Türk Endodonti Derneği bir açıklama yapmak zorunluluğu hissetmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 1920'li yıllarda, çürük dişlerin "fokal enfeksiyona" neden olduğuna ilişkin bir teori ileri sürülmüştür. Ne yazık ki, bu iddialar sonucunda, normalde tedavi edilebilecek dişler çekilmek zorunda kalmış ve endodonti gibi son derece önemli ve insanın doğal diş dokularını korumaya yönelik bir bilim dalı, karanlık çağını yaşamıştır.
 
Fokal enfeksiyon teorisi, 1990'lı yıllarda tekrar canlandırılmaya çalışılmış ve bunun üzerine Amerikan Endodontistler Birliği bir açıklama yapmak zorunluluğu hissetmiştir. Dönemin birlik başkanı Denis E. Simon yazısında şu ifadelere yer vermiştir: "1940'lara kadar birçok diş çekimine neden olan fokal enfeksiyon teorisi 1950'lerde öldü, fakat şimdi tekrar canlandırılmak isteniyor. Kanal tedavisi, emin, etkili ve herhangi bir sistemik hastalıkla ilişkisi olmayan bir işlemdir. İyi yapılmış bir kanal tedavisinin sistemik hastalıklarla ilişkisinin olmadığı, modern metodolojik araştırmalarla ispatlanmıştır. Başarılı bir kanal tedavisi, kök kanal sistemindeki bakterileri yok eder ve sistemik etkileri önler."
 
Türk Dişhekimleri Birliği ve Türk Endodonti Derneği olarak, kanıta dayalı diş hekimliğinden yoksun bu tür duyuruları yanıltıcı ve zararlı bulmaktayız. Kanal tedavisi, bilimsel ve biyolojik esaslara dayanan, iyi ve kuralına uygun yapıldığı takdirde bir insanın doğal uzvunu kaybetmesinin önüne geçen son derece önemli bir tedavi yöntemidir. Yıllar boyunca yapılan bilimsel araştırmalar, doğru yapılmış bir kanal tedavisinin başarısının son derece yüksek olduğunu göstermektedir. Halkın bu şekilde yanlış bilgilerle donatılmaya çalışılması, insan sağlığını ve doğal dokuları hiçe saymaktan başka bir şey değildir.

Bu bilgilerin ışığında, endodontik tedavi kuralına uygun şekilde yapıldığı takdirde diş çekiminin önüne geçen ve tercih edilmesi gereken güvenilir bir yöntem olduğunu bir kez daha tekrarlar, halkımıza doğal dişlerini kullandıkları sağlıklı günler dileriz.

Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.