Dentiss Logo

Aktif Kömür İçeren Macunlar Dişlere Zarar Verebilir

Son yıllarda aktif kömür içeren diş macunları ve tozlar giderek popülerleşiyor. Dişleri beyazlatma gibi pek çok etkiye sahip oldukları iddia edilen bu ürünlere dair British Dental Journal’da yayınlanan bir makale bu iddiaların yanıltıcı olabildiğine işaret ediyor.
07.10.2019       15.05.32
Diş macunlarında kullanılan odun kömürü, fındık kabuğu, Hindistan cevizi kabuğu ve bambu gibi farklı malzemelerden üretilmekte. Diş macunu ya da toz formunda sunulan aktif kömürün, diş eti hastalıklarını önleme ve diş beyazlatma konusunda iddialı olduğu sıkça bu ürünlerin reklamlarında sıkça vurgulanıyor.

British Dental Journal’da yayınlanan bir makale ise bu ifadelerin tüketiciler için aldatıcı olabileceğini söylüyor. Linda H. Greenwall, Joseph Greenwall-Cohen ve Nairn H. F. Wilson’ın imzasını taşıyan çalışmada kömür diş macunları ve tozların dişlere zarar verebileceği ifade ediliyor.

Kömür içeren diş macunlarının iddiaları arasında doğallık, diş beyazlatma, toksinlerden arınma, mantar karşıtlığı, antibakteriyellik gibi pek çok özellik var. Çalışmada ise bu iddiaların varlığının kanıtlanmadığı, reklamların tüketiciler için yanıltıcı olabileceği vurgulanıyor. Kömürlü diş macunu alırken içerisinde florür olanların tercih edilmesinin önemi de çalışmadaki bir başka önemli husus. Kömür bazlı diş macunlarının hepsinin aynı içeriklere sahip olmadığı ve bazılarının dişlerde kalıcı şekilde hasar bırakabileceği de bir başka önemli nokta. Makalenin tamamına https://www.nature.com/articles/s41407-019-0122-6 adresinden ulaşılabilir.

Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.