Dentiss Logo

'Diş Hekimi Fobisi'ne Karşı Gözlük

'Diş Hekimi Fobisi'nin önüne geçmeye çalışan bilim insanları, tedavi sırasında hastaların rahat vakit geçirebilmesi için özel bir gözlük geliştirdi. Tedavi esnasında takılan gözlük ile istenilen videolar izlenebiliyor.
25.06.2013       18.02.22
Prof. Dr. Sedat Küçükay, "Hastanın koltukta kalma süresine ve ne istediğine bağlı olarak, taktığı gözlükle istediği filmi, belgeseli ve konseri izleyebiliyor" diye konuştu.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamaya göre, birçok insanın ağız ve diş sağlığını ihmal etmesine sebep olan 'Diş Hekimi Fobisi'nin önüne geçmeye çalışan bilim insanları tarafından tedavi sırasında hastaların rahat vakit geçirebilmeleri için özel bir gözlük geliştirdi. Prof. Dr. Sedat Küçükay, korkunun en büyük nedeninin çocukluk döneminde yaşanılan kötü deneyimler olduğunu söyledi.

Korkuların mutlaka bir nedeninin olduğunu ve hastalara ona göre yaklaşılması gerektiğini belirten Küçükay, "Korkulacak ne var? gibi yaklaşımlar hiç doğru değil. Bu hastaların güvenini kazanmak gerekir. Ayrıca tedaviden korkan hasta diş hekimini de tedirgin eder. Bu sebeple işe ağrısız ve basit işlemden başlayıp, hasta ile aranızda güven bağı kurmanız gerekir. Aslında bu işe çocuk hastalarda başlamak en doğrusu. Asla zorlayarak çocuğa bir şey yapmamak gerekir. İlk randevularda çocuğun etrafı tanımasını ve hekime güven duymasını sağlamak gerekir. Yine acele etmeden, oyun oynayarak bu işlemlere girişmek gerekir" diye konuştu.

Küçükay, bazı hastaların tedavi esnasında uyumayı da tercih edebildiğini belirterek, "Tedavi sırasında hastanın sıkılmamış olması gerekiyor. Kullanılan özel gözlük, hastalara önemli bir konfor sağlıyor. Hasta koltukta kalma süresine ve ne istediğine bağlı olarak taktığı gözlükle istediği filmi, belgeseli ve konseri izleyebiliyor" dedi.

Yetişkinlerin yanı sora çocukların da özel gözlüklerden kullanabildiğini aktaran Küçükay, "Çocukların dünyası bize göre çok daha olanaklı. Diş tedavileri sırasında sevdiği çizgi film kahramanlarını izleyebiliyor. Üstelik büyülü bir gözlükle, sıkılmadan, hekime zorluk çıkarmadan..." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.