Dentiss Logo

Endodontide Devrimin Ayak Sesleri

Ulusal Diş ve Kraniofasial Araştırma Enstitüsü, kısa bir süre önce, hastalıklı kök kanallarının sağlıklı dişlerden gelen işlenmiş doku ile değiştirilmesi üzerine bir biyobilim araştırma projesi için yaklaşık 2 milyon dolar ödenek tahsis etti. Bilim adamları, endodontik tedavide bu tekniğin başarılı olması durumunda devrim yaratılabileceğini söylüyor.
24.12.2012       16.58.18
Geleneksel olarak çürük kök dokusu ya da diş pulpası, diş kanalından çıkarılır ve yerine kauçuğumsu yapay bir madde kullanılır; ancak Tennessee Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi Biyobilim Araştırma Departmanı Direktörü Prof. Dr. George Huang, yeni bir teknik geliştirdi. Bu yeni teknik aracılığıyla hastanın diş kök hücrelerinden çoğaltılan kök hücre dokusu, kanallara enjekte ediliyor ve böylece dolgudan kaçınılabiliyor.
 
Kök hücrelerin nakle hazır olabilmesi için kök hücre kaynağına bağlı olarak iki veya üç hafta beklenilmesi gerekiyor. Konu hakkında çalışmalar yapan Huang, kök hücrelerin iki aylık bir süre içinde rejenere olabileceğini ifade etti. Huang; kök hücre dokusu eklenmesi yoluyla bir dişin rejenerasyonu kavramı üzerinde bilimsel araştırmacıların 40 yılı aşkın süredir çalıştığını, ancak son yıllarda teknolojik yenilikler ve kök hücrelerin daha iyi anlaşılması sayesinde modern doku mühendisliğinin önemli ölçüde ilerlediğini belirtti. Araştırmacıların ayrıca, başka bir kişiden kök hücre toplama fizibilitesini de araştırdıklarını ve çeşitli ülkelerdeki çalışmaların umut verici sonuca ulaştıklarını kaydeden Huang, teknikle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bu şekilde, enjeksiyon ve gerekli hücre sayısına ulaşmak için daha az zaman gerekecek. Bu imkân hala hayvanlarda test edilmektedir. Kanal boşluklarında pulpa/dentin rejenerasyonu oluşabileceğine dair kanıtlar var; ama henüz insanlarda bunun başarı oranını gösteren raporlanmış bir çalışma yok. İnsan klinik çalışmalarının önümüzdeki on yıl içinde başlayabileceğini tahmin ediyorum.” 
 
 

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.