Dentiss Logo

Endodontik Tedavinin Gücüne İnanın

Türk Endodonti Derneği’nin organizasyonuyla gerçekleşen APEC 2019, endodonti dünyasının en değerli isimlerini 24-27 Nisan 2019’da İstanbul’da ağırladı. Bu önemli etkinliğin konuşmacılarından biri olan Martin Trope ile Fairmont Quasar İstanbul Hotel’de buluştuk. Dr. Mustafa Gündoğar ve Roots Dergisi’nin editörlüğünü üstlenen Doç. Dr. Taha Özyürek’in yenilikleri konuştuğu Trope, meslektaşlarına Endodontik tedavinin gücüne inanmayı tavsiye ediyor.
06.06.2020       22.36.30

Mustafa Gündoğar (M.G): Hocam sizi İstanbul’da görmek ve ağırlamak bizim için bir onurdur. Size hoş geldiniz demek istiyorum. İstanbul ve Türkiye hakkındaki görüşlerinizi merak ediyorum.
 

Martin Trope (M.T): Bu benim İstanbul’a ilk gelişim ama ne yazık ki çok gezip görmeye vaktim olmadı. Dün gece geldim ve sizle bu röportajdan sonra hemen havaalanına gitmek zorundayım. Yoğun bir tempo var. Bu mükemmel şehri turist olarak gezmek için tekrar geleceğim. Türkiye için görüşlerim her zaman çok iyidir ve bildiğiniz gibi Bekir Bucak ile de çalışma arkadaşıyız. Bu güzel organizasyonda siz değerli Türk diş hekimleriyle olmak da benim için ayrı bir gurur.

M.G: Hem klinisyen olarak yoğun bir şekilde çalışıp aynı zaman da akademik yönden de güçlü olmayı nasıl başardınız? Genç meslektaşlarınıza verebileceğiniz bir tavsiyeniz var mı?
 
M.T: Yaptığım bilimsel çalışmaları kliniğe aktarmaktan haz alan bir akademisyenim. O yüzden klinisyenliği bırakmadan akademik alanda da çalışmalarıma devam ettim. Teknolojik gelişmeleri takip etmek, çok çalışmak ve pes etmemek. Genç hekimlere en büyük tavsiyem bu.
 
M.G: Peki endodontinin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
 
M.T: Belki de teknolojik ilerlemelerden en çok yararlanılan diş hekimliği bölümlerinden biri de endodonti’dir. Gerçekten son 10 yılda endodontide inanılmaz gelişmeler yaşanmıştır. Ni-Ti döner sistemlerindeki ilerlemeler, üç boyutlu görüntüleme cihazlarının gelişmesi, dental mikroskoplar, en son irrigasyon cihazları. İnanılmaz gerçekten. Ben bile bazen Endodonti’deki gelişmeleri takip etmekte zorlanıyorum.

M.G: Endodontideki bu kadar gelişmeye rağmen, gerek ülkemizde gerekse de dünyada implant tedavisinde yoğun bir artış yaşanmakta, bu konu hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyim?
 
M.T: İmplant tedavisi diş hekimleri için çok önemli bir gelişme artık bu tedaviyle birlikte tam dişsizlik tarih oldu diyebiliriz. Fakat endodontinin bu kadar geliştiğini göz önüne aldığımız zaman, ağızda tutulup fonksiyona katılabilecek, kurtarılabilecek bir dişi çekip direkt implanta yönlendirmek kolaya kaçmaktır. Buradan genç meslektaşlarıma tekrardan bir tavsiyede bulunmak istiyorum, Endodontik tedavinin gücüne inanın. Elinizde bulunan yeni nesil Endodontik aletlerle kötü durumdaki dişleri çekimden kurtarıp birer kahraman olabilirsiniz.
 
 
Röportaj: Roots Dergisi Sayı 23
 
Roots Dergisi’ne abone olmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.