Dentiss Logo

'Protez Diş' Tarih Olabilir!

İngiliz bilim insanları, diş eti dokusundan aldıkları hücreler ile diş üretmeyi başardı. Epitel ve mezenşim hücre karışımının enjekte edildiği farelerde canlı köklere sahip dişlerin çıktığı gözlendi.
05.06.2013       16.41.44
İngiliz bilim insanları, diş eti dokusundan aldıkları hücreler ile diş üretmeyi başardı. Diş eti dokusundan alınan hücrelerle yeni diş üretildi. "Journal of Dental Research" dergisinde yayımlanan çalışmada, bir yetişkinin diş eti dokusundan alınan epitel hücreleri, laboratuvar ortamında çoğaltıldıktan sonra farelerden alınan mezenşim hücreleri ile birleştirerek diş elde edildi.

King's Collage London araştırmacıları, gelişen embriyonda ektoderm, mezoderm ve endoderm dokuları arasındaki boşlukları dolduran mezenşim hücrelerinin diş şeklinde büyümeleri için epitel hücrelerini harekete geçirdiğini açıkladı.

Epitel ve mezenşim hücre karışımının enjekte edildiği farelerde canlı köklere sahip dişlerin çıktığı gözlendi. Araştırmayı yöneten Prof. Paul Sharpe, insanlardan mezenşim hücrelerinin elde edilmesi ile diş kaybı ve protez kullanımının tarih olabileceğini söyledi.

Kaynak: AA


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.