Dentiss Logo

Salgın ile En Basit Tıbbi Malzemelerin Bile Önemi Anlaşıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni corona virüsü Kovid-19’un ülkemizde bir kişide tespit edildiğini açıkladı. Dünyayı saran virüsün dental alana ve tıbbi malzeme sektörüne etkilerini, sektör temsilcilerine sorduk.
30.03.2020       16.48.36
Yeni corona virüsü Kovid-19, dünya çapında 117 ülkede görülüyor. Yaklaşık 120 bin kişiye bulaşan virüs 4 bin 284 can aldı. Son olarak Türkiye'de ilk virüs vakasının görüldüğü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı. Corona virüsünün dental sektöre etkilerini sorduğumuz Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği (DİŞSİAD) Başkanı Erkan Uçar, en basit görünen tıbbi malzemelerin bile ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor: “Corona virüsü nedeniyle ülkelerin sınırlarının kapanmış olması, seyahat etmekten korkuyor olmak, ticaret olgusunu etkiliyor. Ticaret konuşarak yapılır. Şuanda Türkiye’de iç pazarda virüsün etkisi yok ama uluslararası ilişkilerde gecikmelere neden oluyor. Örneğin İtalya’da toplantı var gidemiyorum ya da İtalya’dan gelecek mal gümrükte takılıyor. Mal hareketlerinde düşüşler var. Ufak tefek gecikmeler olsa da ülkemizde bulunamayan bir ürün yok.

Tıbbi malzeme sektörü olarak daha önce sağlık çalışanlarına ürün sunarken şimdi halka ürün sunmaya başladık. Halkın maske gibi bazı tıbbi malzemelere talebi oluştu. Ülkemizde 1 milyonun üzerinde sağlık çalışanı varken nüfusumuz ise 85 milyon civarında. Dolayısıyla 1 milyon sağlık çalışanın maske talebi söz konusu iken şimdi 85 milyon kişinin maske talebi söz konusu oluyor.

Konunun bir diğer boyutu da Çin’den gelen ara mallarla ilgili. Örneğin ülkemizde enjektör üretilebiliyor. Ancak, enjektörlerde kullanılan iğnelerin en büyük üreticisi Çin. Düşünün doktor var, hasta var, ilaç var, bir tek enjektörün iğnesi yok. Bu kriz çok basit görünen tıbbi malzemelerin bile ne kadar önemli olduğunu gösterdi".
 
Maskeden Sonra Eldivenler ve Dezenfektanlar

 
Bulunamayan tıbbi malzeme var mı diye sorduğumuz Uçar, “Virüs nedeniyle halkın talep ettiği mallarda bir kıtlık oluşuyor. Türkiye’de günde 600-700 bin maske üretiliyor. Eldiven üreticisi Malezya, Mayıs sonuna kadar kapalı, Türkiye’ye mal gelmesi sorun olabilir. Maskelerden sonra dezenfektan ve eldivenlerde de kıtlık söz konusu olacaktır. Bu virüsün ortaya çıkışı ve takip eden süreçte, tıbbi malzeme gibi önemli ürünlerin homojen şekilde tedarik edilmesinin önemi ortaya çıktı.

Dünya üzerinde en güvenli görünen 7 ülkeden biriyiz. Son olarak ülkemizde bir vaka görüldüğü açıklandı, umarız kontrol altında tutulabilir. El yıkama alışkanlığımızın diğer ülkelere göre oldukça yüksek olması en büyük avantajımız” diyor.

DİŞSİAD Başkanı Erkan Uçar, havaların ısınmasının virüsü ortadan kaldırmaya yetmeyeceği görüşünde: “Corona virüsü, tropik bölgelerde de virüs yayıldı. Tayland ve Filipinler’de de vakalar görüldü. Virüs ile ilgili bir aşı bulunmadan bu panik bitmeyecektir. ABD’de nezleden ölen sayısı da çok fazla, ancak çözümü var. Çözümü olan, tedavisi olan hastalıklardan korkmuyoruz. İspanyol Gribi, 2 yıl sürmüştü, virüs 2 kere yaz görmüştü. Aşısı bulununca dünya rahatlayacaktır”.

Maske Fiyatları 50 Kat Arttı

•     Türkiye’de 37 bin diş hekimi, 1 milyon hekim var. Üç ay öncesine kadar 1 milyon kişiye   

maske üretirken şimdi 85 milyona maske yetiştirmeye çalışıyoruz.

•     Maske fiyatları ortalama 50 kat artmış durumda.

•     Sadece Türkiye’de değil, dünyada maske arzında bir tıkanma var.

•     Türkiye’den maske talep eden ülkeler; İran, Irak, Azerbaycan, Hong Kong, Çin, Tavyan ve

Rusya. Sağlık Bakanlığı’nın son kararına göre ülkemizden yurt dışına maske çıkışları Sağlık Bakanlığı iznine tabi oldu. 

•     Maske ile birlikte eldiven ve enjektör arzında da bir tıkanma var.

•     Tıbbi malzeme üreticileri tedarik ağını bir ülkeye bağlamamalı, alacağımız en önemli ders

bu. Riski dağıtmalıyız. Sağlık şakaya gelmez

 

Diş Laboratuvarları’nda Son Durum

Corona virüsünün diş laboratuvarlarına etkileri hakkında Diş Teknisyenleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Bülent Eroğlu bilgi verdi: “Son olarak Türkiye’de bir vaka görüldüğü açıklandı, diş laboratuvarları firma olarak kendi hijyenlerine dikkat etmekteler. Diş protez yaptığımız muayenehaneler, hastaneler ve poliklinikler gerekli önlemleri Sağlık Bakanlığı’nın yönlendirmeleriyle yapıyorlar”.

Çin’e gönderilemeyen işlerin Türkiye’deki laboratuvarlara gönderildiği, diş laboratuvarlarında iş yoğunluğunun arttığına dair duyumlara değinen Eroğlu “İstanbul ve İzmir’de bir takım bağlantıların kurulup acil işlerin yaptırıldığının duyumunu aldık. Kış dönemi, sektörün en yoğun olduğu zamandır. Bu dönemde yurt dışı firmaların istedikleri oranda Türkiye’de iş yaptırma imkanı bulmaları zor olur. Uzun süreli anlaşmaların sağlanması zaman alacaktır” diyor.


Haber: Elvan Genç (VYG)


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.