Dentiss Logo

Süt Ürünleri Çürükleri Önleyebilir

Süt ürünleri tüketimi, genel sağlığı korumada hayati bir önem taşıyor. Genel Diş Hekimliği Akademisi’nin yayınladığı “General Dentistry” dergisinin Mayıs-Haziran sayısına göre peynir ve diğer günlük ürünlerin tüketimi dişleri çürüklere karşı korumada etkili olabilir.
13.06.2013       14.49.16
Süt ürünleri tüketimi, genel sağlığı korumada hayati bir önem taşıyor. Özellikle kemik sağlığı için oldukça önemli. Süt ürünlerinin ağız sağlığına etkileri ile ilgili yapılmış birkaç araştırma var. Genel Diş Hekimliği Akademisi’nin yayınladığı “General Dentistry” dergisinin Mayıs-Haziran sayısına göre peynir ve diğer günlük ürünlerin tüketimi dişleri çürüklere karşı korumada etkili olabilir.

Çalışmada yaşları 12-15 arasında değişen 68 örneklem ele alındı ve yazarlar denekler üzerinde şekersiz yoğurt, peynir ve süt tüketiminden önce ve sonra dental plaktaki pH’ı gözlemledi. 5.5’ten düşük seviyeli A pH’ı insanların diş erozyonunda risk altında olduklarını gösterdi. Bu erozyon, dişin koruyucu dış tabakasında ya da minesinde aşındırma oluşturuyor. Çalışmanın lideri Vipul Yadav, MDS, “5.5’in üstündeki pH derecesi ne kadar yüksekse, çürüğün ilerleme şansı o kadar düşük oluyor.” şeklinde açıklamada bulundu.

Denekler rastgele gruplara ayrıldı. Araştırmacılar ilk gruba çedar peyniri yemelerini, ikinci gruba süt içmelerini, üçüncü gruba ise şekersiz yoğurt yemelerini önerdi. Her bir grup üç dakika boyunca kendilerine verilen ürünleri tüketti ve daha sonra ağızlarını su ile çalkaladı. Araştırmacılar; gündelik ürünlerin tüketimlerinin ardından 10, 20 ve 30 dakika sonra her bir deneğin ağız pH derecesini ölçtü.

Süt ve şekersiz yoğurt tüketen grupların ağızlarındaki pH derecelerinde çok fazla değişiklik olmadığı saptandı. Bununla birlikte, peynir yiyen gruptaki deneklerin pH değerinde, her bir zaman aralığında hızlı gelişme gözlendi. Bu durum peynirin anti-çürük özelliğini ortaya koydu.

Çalışma; peynir yemenin pH derecesini yükselttiğini, çiğneme hareketinin sebep olduğu tükürük üretiminde (doğal bir şekilde ağzın temel asit seviyesini korumak için) artış oluşturabileceğini gösterdi. Ayrıca, çeşitli bileşiklerin bulunduğu peynir, diş minesi bağlı kalabilir ve ağzı asitten daha fazla korumaya yardımcı olabilir.

Günlük tüketim ürünlerinin ağız sağlığını iyileştirdiğini söyleyen AGD sözcüsü Seung-Hee Rhee, DDS, FAGD sözlerini şöyle tamamladı: “Gündelik ürünler sadece karbonhidrat ya da şekerli atıştırmalıklara alternatif değil, aynı zamanda çürüklere karşı önleyici bir tedbir olabilir.”

Kaynak: Academy of General Dentistry


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.