Dentiss Logo

İtalyan Bilgisayar Destekli İmplantoloji Akademisi İstanbul Sempozyumu Kasım’da yapılıyor

Hayatımızın her alanında önemli yer kaplayan bilgisayar, dişhekimliği sektörü içinde gün geçtikçe vazgeçilmez duruma geliyor. Son yıllarda popüler hale gelen bilgisayar destekli implantoloji yöntemi, implant yapan dişhekimlerinin hata yapma oranlarını azaltarak zamandan kazanmalarını sağlıyor. Bu alanda bilinmesi gerekenler ve son gelişmeler, 17-18 Kasım 2007 tarihlerinde İstanbul’da İtalyan bilim adamlarıyla gerçekleştirilecek Bilgisayar Destekli İmplantoloji Akademisi İstanbul Sempozyumu’nda Türk dişhekimleriyle paylaşılacak.
10.12.2007       15.16.40

 

 

Hayatımızın her alanında önemli yer kaplayan bilgisayar, dişhekimliği sektörü içinde gün geçtikçe vazgeçilmez duruma geliyor. Son yıllarda popüler hale gelen bilgisayar destekli implantoloji yöntemi, implant yapan dişhekimlerinin hata yapma oranlarını azaltarak zamandan kazanmalarını sağlıyor. Bu alanda bilinmesi gerekenler ve son gelişmeler, 17-18 Kasım 2007 tarihlerinde İstanbul’da İtalyan bilim adamlarıyla gerçekleştirilecek Bilgisayar Destekli İmplantoloji Akademisi İstanbul Sempozyumu’nda Türk dişhekimleriyle paylaşılacak. Organizasyon komitesinde yer alan İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Sevük, özellikle implanta yeni başlayan hekimler için sempozyumun yararlı olacağını belirtiyor.   

 

İlk olarak dişhekimliğinde ve bunun bir dalı olan implantolojide bilgisayar destekli yöntemlerin öneminden bahseder misiniz?

Çağın gerekliliklerini yerine getirmek istediğinizde ister istemez bilgisayar teknolojisini kullanır hale geliyorsunuz. Bilgisayar artık hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri haline geldi. Doğal olarak dişhekimliği alanında da bu teknoloji önemli yer tutuyor. Bu sebeple dişhekimleri yaptıkları işlerde bilgisayar destekli çalışıyorlar. Bu durum bazı şeyleri daha net, kısa sürede ve en az hatayla görebilmenizi sağlıyor.

Bilgisayar destekli implantoloji son yılların en popüler yöntemlerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu kavramın içinde pek çok farklı çalışma yapılabiliyor. Mesela radyolojik incelemeyi bilgisayar destekli bir teknikle yaptığınızda değerlendirmeniz farklı olabiliyor. Mesela planlama aşamasında bilgisayar destekli çalıştığınızda daha az hata yaparak implantın daha başarılı olmasını sağlar hale geliyorsunuz. Bunu üzerine yapılacak protetik çalışmada bilgisayardan faydalandığınız taktirde bazı verileri daha net görebiliyorsunuz.

 

17-18 Kasım 2007 tarihlerinde İtalyan bilim adamlarıyla İstanbul’da gerçekleştirilecek Bilgisayar Destekli İmplantoloji Akademisi İstanbul Sempozyumu nasıl ortaya çıktı?

Bilgisayar destekli implantoloji gerek yurtiçinde gerekse de yurtdışında son derece güncel bir sistem, birçok ülkede uygulanıyor. İtalyan meslektaşlarımız diğer bazı batı ülkelerinde olduğu gibi bilgisayar destekli implantoloji akademisisini kurmuşlardı. Biz de Türkiye’de bu konunun bir anlamda öncülüğünü yapmak istedik. Yaklaşık bir yıl önce Prof. Dr. Aslan Gökbuget ile birlikte İtalyan Bilgisayar Destekli İmplantoloji Akademisi’nin kongresine katıldık. Kendilerine ortaklaşa olarak Türkiye’de ortak bir organizasyon yapabileceğimizi ifade ettik ve çok sıcak karşıladılar. Bir yıl önce başladığımız işbirliği sonucunda 17-18 Kasım 2007 tarihlerinde İstanbul, Taksim Point Hotel’de İtalyan meslektaşlarımızla Bilgisayar Destekli İmplantoloji Akademisi İstanbul Sempozyumu’nu gerçekleştireceğiz:

 

Organizasyonun içeriği hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

İtalya’dan bilgisayar destekli implantoloji konusunda isim yapmış meslektaşlarımızın da konuşmacı olarak katılacağı sempozyumda work shop etkinlikleri de yapılacak. Katılımcıların iki günü doya doya geçireceklerini söylemek isterim. Sempozyumda implantoloji çalışmalarına başlanırken radyolojik incelemenin önemi, bilgisayarda üç boyutlu görüntüleme ve modellemeyi yaptıktan sonra implantın nasıl planlanması gerektiği konularında bilgiler verilecek. Organizasyon komitesinde aralarında benim de bulunduğum önemli isimler yer alıyor. Bu kişiler Prof. Dr. Aslan Gökbuget, Prof. Dr. Selim Pamuk, Prof. Dr. Atilla Sertgöz ve Dr. Sinan Horasan.

 

İmplant son zamanlarda ülkemizde hızla yaygınlaşıyor. İmplanta yeni başlayan dişhekimleri için sempozyum ne anlam ifade edecek?

Bilgisayar destekli implantoloji son derece özel bir konu. İlk bakıldığında Bilgisayar Destekli İmplantoloji Akademisi İstanbul Sempozyumu’nun implantolojide uzmanlaşmış dişhekimlerine hitap edeceği kanısına varılabilir. Ancak ben implantolojiye yeni başlayacak hekimlerin de katılmaları gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bilgisayar destekli implantoloji planlaması yapmaya başladığınızda, çene modelinde neler yapılabileceği bilgisayar ortamında görülebilir, anatomik oluşumları ve implantla ilişkileri gerçeğine yakın olarak değerlendirilebilir, nereye, hangi çapta ve uzunlukta, ne tür bir implantı uygulayacağızı planlayabilirsiniz. Bu da impalantta dişhekiminin hata yapma riskini azaltır. Bu nedenle Kasım ayında yapacağımız sempozyum hem implanta yeni başlayanları hem de gelişmiş pratiği olan hekimleri yakından ilgilendiriyor.   

 

Sempozyumdan beklentilerinizi söyleyerek bu konuda önümüzdeki yıllarda ne gibi çalışmalar planlıyorsunuz?

Sempozyum, bilgisayar destekli implantoloji konusunda ilk organizasyonumuz oluyor. Ayrıca İtalyan meslektaşlarımızla bu tür ortak toplantılarımızın çok yararlı olacağını düşünüyor ve bilgisayar destekli implantoloji çalışmalarının gelecekte daha da popüler olacağına inanıyorum. Çünkü dünya bu yönde ilerliyor.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.