Dentiss Logo

İyi Temizlenmeyen Takma Dişler, Zatürreye Neden Olabilir

Takma diş kullanan bireyler üzerinde yapılan bir araştırmada, pnömoni (zatürre) geçirmiş olanlar ile geçirmemiş kişiler incelendi. Zatürre geçirmiş kişilerin protez dişlerinde, zatürreye neden olabilecek bakterilerin 20 kat fazla olduğunu ortaya koyan çalışma, takma dişleri düzgün temizlemenin önemine dikkat çekiyor.
06.07.2023       11.23.11

Pnömoni (Zatürre) de dahil olmak üzere alt solunum yolu enfeksiyonları, dünya çapında dördüncü ölüm nedenidir ve bulaşıcı hastalıklara bağlı yaşam kayıplarının en yaygın nedenidir.

Araştırmacılar, Journal of Medical Microbiology'de yayınlanan çalışmaları için, zatürre geçiren ve protez takan hastanedeki bir grup hasta ile huzurevinde takma diş kullanan hastaların ağız, dil ve protez sürüntülerini inceledi. Çalışma, zatürreye neden olabilecek mikroplar açısından 2 grup arasında anlamlı bir fark olup olmadığına odaklanıyordu.

Araştırmanın baş yazarı Dr. Joshua A. Twigg, "Bir fark görmeyi bekliyorduk, ancak pnömonili kişilerde takma dişlerde pnömoniye neden olma potansiyeline sahip bakterilerin sayısının 20 kat fazla olduğunu görünce şaşırdık" diyor ve ekliyor "İnsanların takma diş taktıkları için zatürre olduklarını kesinlikle söyleyemezsiniz. Bu sadece arada bir ilişki olduğunu gösteriyor. Takma dişler düzgün temizlenmezlerse, hastalığa neden olan mikropların kolonize olabileceği yeni bir yüzey sağlayabilirler”.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.