Dentiss Logo

Türk Hekimlerden Üç Gündemli Büyükelçilik Ziyareti

Anglo-Turkish Healthcare Professionals Association (ATHPA),  TC Londra Büyükelçiliği’ni ziyaret etti. Ardından dernek yönetim kurulu ve üyeleri, Adalet Müşaviri Ömer Faruk Altıntaş ile diploma denkliği ve hizmetler üzerine görüşmelerde bulundu.
06.08.2013       15.20.53
Avrupa Türk Sağlık Elemanları Federasyonu’nun (ATSEF) İngiltere kolu olan ATHPA, 8 Mayıs günü Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçiliği’ni ziyaret etti. Berlin Mahkemesi’nin kabul ettiği ATSEF Tüzüğü dolayısıyla Avrupa genelinde 1800 sağlık çalışanını temsil eden ATHPA, yönetim kurulu ve dernek üyeleri uzman doktorlar ile birlikte Adalet Müşaviri Ömer Faruk Altıntaş ile görüştü. Ziyaret esnasında üç konu gündeme getirildi.

İki Ülke Arasında Diploma Denkliği
Ele alınan ilk madde Türkiye’den alınan diplomaların İngiltere’deki denkliği idi. Konu çerçevesinde Avrupa Konseyi bünyesinde "European Convension of Establishment" (İkamet Sözleşmesi) imzalamış olan Türkiye ve İngiltere arasında şu madde esas alındı: “Anlaşmaya tabii olan ülkelerin vatandaşları ikamet ettikleri ülkede o ülkenin kendi vatandaşları ile aynı muameleye tabii tutulmalılardır.” Buna göre Avrupa Birliği’ne aday, Avrupa Konseyi'ne üye bir ülke olan Türkiye’nin vatandaşı oldukları halde Türk doktorlarının ayrı muamele görmesinin (mesleklerini icra edememesi) ayrımcılık olduğunu iddia edip anlaşmaya göre eşit muamele edilmesini talep edilebileceği görüşü bildirildi.

İngiltere'den alınan diploma ve ihtisasların denkliği konusunda ise Dr. Vahdet Görmez 2007'den itibaren yapmış olduğu girişimleri ve bugüne kadar gelinen noktayı anlattı. Görmez, İngiltere’den alınan ihtisasların T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından sınava tabii tutulmadan kabul edildiğini; ancak İngiltere’den Türkiye’ye geri dönmek isteyen uzman doktorların Türkiye’de ihtisasını tamamlamış uzman doktorlar gibi zorunlu hizmete tabii tutulacaklarını bildirdi. Ayrıca Görmez, konunun Torba Yasa’da tartışılacağını dile getirdi.

'Türklere Nasıl Daha İyi Hizmet Sunabiliriz?'
Görüşmede son olarak İngiltere’de yasayan hekimlerin Türklere nasıl daha iyi hizmet sunabileceği gündeme getirildi. İngiltere'de yaşayan yaklaşık 500.000 kadar Türk kökenli nüfusun olduğu; ancak dil ve kültür bariyeri başta olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanamadıkları konusu tartışıldı. Ziyarette, ATHPA temsilcileri, NHS ile görüşmelerinin devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, Büyükelçiliğin kendilerine Türk Sağlıkçılar Rehberi'nin oluşturulması konusundaki destekleri için teşekkür etti.

Ziyaretin ardından ATHPA üyeleri, ilgi ve destekleri için Adalet Müşaviri Ömer Faruk Altıntaş ve Genel Müsteşar Ferit Orçun Başaran’a teşekkürlerini ileterek ayrıldı.




YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.