Çeşitli ülkelerden getirdiği ürünler kadar ürettiği bazı dental malzemeler ile dişhekimliği sektörüne hizmet veren Gülsa Tıbbi Cihazlar Ltd. Şti. geniş pazarlama imkânlarını kullanarak ürünlerinin satışını Türkiye genelinde yapıyor. Gülsa Şirketler Grubu bünyesinde bulunan kardeş şirketlerden Hollanda ortaklı Atlas-Enta Dişçilik San. ve Tic. A.Ş. üretiminin büyük bir bölümünü Batı Avrupa ve Kuzey Amerikaya ihraç ederken çeşitli markaların ithalatını yapmak amaçlı kurulan Hamle Tıbbi Cihazlar ise 2004 yılında Leaddent markası ile üretime başladı. Gülsa Tıbbi Cihazların sahibi Sadettin Kaymak, çeşitli sebeplerden dolayı Türkiyede üretici firma olmanın zorluklarını yaşadıklarını dile getiriyor.
Sadettin Bey kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Kuruluşundan itibaren Gülsa Tıbbi Cihazlar ve Malzeme San.i tanıtarak bugüne kadar gerçekleştirdiğiniz faaliyetlerden bahseder misiniz?
Gülsa Şirketler Grubu bünyesinde sağlam ve başarılı adımlarla ilerleyen genç kadroların oluşturduğu kardeş firmalar bulunur; 1999 yılında bir Hollanda şirketi olan ENTA BV. ortaklığı ile Atlas-Enta Dişçilik San. ve Tic. A.Şyi kurarak üretimde ilk adımı attık. Kurulan bu ortaklıkla Atlas-Enta San. Tic. A.Ş. son teknolojileri kullanarak ISO, CE sertifikalı yüksek kalitede porselen ve akrilik diş üretmekte ve damak akrilikleri gibi malzemelerle ürün portföyünü çeşitlendirmeye devam etmektedir. ENTA, REAL ve UNILUX gibi dünya çapında tanınmış markalara sahip Atlas- Enta Dişçilik A.Ş üretiminin %60ını Batı Avrupa ve Kuzey Amerikaya ihraç etmektedir.
Kardeş kuruluşlarımızdan biri olan Hamle Tıbbi Cihazlar ve Malzeme Ltd. Şti. 1984 yılında sektörde öncü birçok markanın ithalatını ve Türkiyede dağıtımını yapmak üzere kurulmuştur. Hamle Tıbbi Cihazlar 2004 yılında Leaddent markası ile üretime başlamıştır.
İthalatını yaptığımız ürünlerin perakende satışını yapmak, hastanelere, dişhekimlerine, üniversite kliniklerine daha iyi hizmet verebilmek amacıyla 1996 yılında Gülsa Dış Ticaret Ltd. Şti. kuruldu.
Ailemize en son katılan üyemiz ise 2007 yılında dental sektörde hizmet vermeye başlayan SWS Dental; ISO 13485 ve CE sertifikalarına sahip yüksek kalitede elmas frez, pin ve disklerin global ihracatını gerçekleştirmektedir.
Sektöre sunduğunuz ürünler hakkında bilgi verir misiniz?
Pazarlama ve satış çalışmalarında nasıl bir strateji izliyorsunuz?
Türk dişhekimliğinin içinde bulunduğu durum hakkında neler söylersiniz?
Dişhekimliği sektöründe faaliyet gösteren önemli üretici firmalardan birisiniz. Türkiyede üretici firma olmanın avantaj ve dezavantajlarından söz eder misiniz?
Tabii ki bunlar ekonomik boyutlar, bir de ülkemizde üreticiye bakışı da değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Bilgi birikimi, ekonomik yatırım imkânları ve üretim için gerekli fiziksel koşulların sağlanmasına rağmen ne yazık ki hükümetimizin ithalat anlayışı sebebiyle yerli üreticinin rekabet şansı ortadan kalkmaktadır. Önceki sorulardan birinde porselen ve akrilik diş üretimi yaptığımızdan ve %60ını Batı Avrupa ile Kuzey Amerikaya ihraç ettiğimizden bahsetmiştim. Üzülerek belirtmek isterim ki Avrupa ve Amerikaya gönderdiğimiz ürünlerimizin ülkemizde yeterince kullanılmasını sağlayamadık. Kilometrelerce uzaktaki insanlar bizim üretmiş olduğumuz porselen dişleri sorunsuzca kullanırken kendi ülkemizde dişhekimlerimizde, kurum hastanelerinde, üniversite hastanelerinde aynı başarıyı sağlayamadık. Tabii bunun da etkenleri çeşitli. İç piyasada karşılaştığımız en büyük zorluk Çin Halk Cumhuriyeti veya Hindistandan gelen ve piyasada fiyat istikrarını azaltan ürünlerin artması. Bunun dışında, maalesef ülkemizdeki özel ya da devlet kurumlarının yabancı patentli dahi olsa yerli üretime olan negatif bakışları.
Kuruluşundan bugüne kadar en büyük hedefimiz bir Türk firması olarak dişhekimliği sektöründe öncü firmalar arasında üretici olarak yer alabilmektir ve hedefimize ulaşabilmek adına yaklaşık otuz yıldır yaşadığımız tüm bu zorlukları aşmaya çalışıyoruz.
Bu yıl hangi kongre ve fuar organizasyonlarına katıldınız? Önümüzdeki dönemde katılacağınız organizasyonlar neler olacak?
Her bir organizasyona büyük titizlikle hazırlanıp en iyi şekilde katılmaya özen gösteriyoruz. Önümüzdeki dönem için henüz kongre ve fuar ajandamızı oluşturmadık. Fakat TDBnin gerçekleştireceği IDEX09 bilimsel kongre ve fuara, İzmir Dişhekimleri Odaları tarafından yapılacak bilimsel kongre ve fuara katılmayı planlıyoruz.
Firma olarak kısa ve uzun vadeli hedeflerinizden söz eder misiniz?
Firma olarak sürekli bir şekilde yurt dışında geliştirilen teknolojileri kurduğumuz ortaklıklarla buraya taşımakta, aynı firmaların üretimlerini ve AR-GE çalışmalarını ülkemizde devam ettirmekteyiz. Şu an hali hazırda 7 farklı marka adı altında cihaz ve sarf malzeme üretimimiz devam etmekte ve ürünlerimizin ihracatı gerçekleşmektedir. Gülsa Şirketler Grubunun kurucusu olarak en büyük hayalim ve hedefim bir gün bu markaları dünya markalarının içinde görebilmek ve görüyorum ki bu vizyona şirketimizde aşağıdan yukarıya herkes sahip. Eminim gelecek nesiller bunu başaracaklar..