2026’dan Sonra “Hedef SIFIR Çürük”

Diş çürüğünün oluşumunu durdurmak amacıyla dünyanın farklı ülkelerinden uzman diş hekimlerini aynı çatı altında buluşturan “Diş Çürüğüne Karşı Güç Birliği” (Alliance for a Cavity-Free Future / ACFF) grubunun temsilcileri, ağız ve diş sağlığı konusunda toplumu bilinçlendirmek için oluşturulan deklarasyonu imzalamak üzere, 26 Ağustos’ta İstanbul’da bir araya geliyor.
2026’dan Sonra “Hedef SIFIR Çürük” 2026’dan Sonra “Hedef SIFIR Çürük”
2026’dan Sonra “Hedef SIFIR Çürük”

Türk Diş Hekimleri Birliği’nin yanı sıra kamu, özel sektör ve üniversitelerden akademisyenlerin katkılarıyla Türkiye’de bir dizi proje uygulamaya hazırlanan ACFF; dünyanın farklı ülkelerinde “Hedef SIFIR Çürük” sloganıyla gerçekleştirilecek çalışmalarla, 2026 yılından sonra doğan çocukların hayatı boyunca diş çürüğüyle karşılaşmamasını sağlamayı amaçlıyor.

ACFF’nin Eş Başkanı Prof. Dr. Nigel Pitts’in katılımıyla imzalanacak deklarasyon, Türkiye nüfusunun %75’ini etkileyen ve her 10 çocuktan 7’sinde görülen diş çürüğünü ortadan kaldırmak amacıyla uygulanacak çalışmaları kapsayacak. Diş çürüğünün bir hastalık olarak algılanmadığını belirten Pitts, “Diş çürüğü, hem bireyler hem de ülkeler için büyük külfet oluşturan, ciddi bir sağlık sorunu. Gelecek nesillerde diş çürüğü görülmemesi için erken aşamalarda nasıl önlenebileceğine ilişkin toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Pitts ve Türk diş hekimleri, 101.’si 28-31 Ağustos tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek Dünya Diş Hekimliği Kongresi’nin (FDI 2013) öncesinde buluşarak ağız ve diş sağlığı konusunda ülkemizdeki durumu değerlendirecek. Karşılaşılan engeller ve bilinçlendirme yöntemlerini tartışarak soruna çözüm arayacak, atılacak adımları birlikte belirleyecek.

Advertisement

Türkiye’deki Ağız ve Diş Sağlığı Konusunda
BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

• Türkiye nüfusu, dişlerini günde 2 kez fırçalaması gerekirken, yalnızca haftada 2 kez fırçalıyor.
• Son 1 yıl içerisinde, Türkiye’deki hanelerin %30’una diş macunu, %54’üne diş fırçası girmemiş.
• Türkiye nüfusunun %90’ı, en az 1 dişini kaybetmiş.
• 65 yaş üzerindeki yetişkinlerin %50’si, ağzındaki dişlerin tümünü kaybetmiş.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement