90 yaşına kadar tek diş kaybetmeden yaşayın

Dişhekimi Seyhan Ergin doğru bakım tekniklerini bilen insanların, 90 yaşına kadar kendi dişleriyle yaşayabileceklerini söyledi. Ergin, hiç diş problemi yaşamadan yaşlanmak isteyenlere tüyolar verdi. Dişhekimi Seyhan Ergin doğru diş fırçası ve macunu seçimiyle ilgili sorularımızı yanıtladı: Doğru şekilde diş fırçalayarak, dişlerimiz hiç çürümeden yaşayabilir miyiz? Yüzde 100 değil ama büyük oranda evet. Çocukluktan başlayarak düzenli diş fırçalama alışkanlığı edinebilirsek, ömür boyu kendi dişlerimizle yaşayabiliriz.
90 yaşına kadar tek diş kaybetmeden yaşayın 90 yaşına kadar tek diş kaybetmeden yaşayın
90 yaşına kadar tek diş kaybetmeden yaşayın

Dişhekimi Seyhan Ergin doğru bakım tekniklerini bilen insanların, 90 yaşına kadar kendi dişleriyle yaşayabileceklerini söyledi. Ergin, hiç diş problemi yaşamadan yaşlanmak isteyenlere tüyolar verdi.


 


Dişhekimi Seyhan Ergin doğru diş fırçası ve macunu seçimiyle ilgili sorularımızı yanıtladı:


 


* Doğru şekilde diş fırçalayarak, dişlerimiz hiç çürümeden yaşayabilir miyiz? Yüzde 100 değil ama büyük oranda evet. Çocukluktan başlayarak düzenli diş fırçalama alışkanlığı edinebilirsek, ömür boyu kendi dişlerimizle yaşayabiliriz. Yaşlanınca mutlaka protez yaptırmak gerektiğine dair yanlış bir inanış var. Protez kader değil. İnsanlar 70, 80, 90 hatta 100 yaşına kadar kendi dişleriyle yaşayabilir.


 


FIRÇA ORTA SERT OLSUN


 


* Diş fırçası seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Sert olmamalı, orta sertlikte veya yumuşak kıllara sahip diş fırçaları kullanmalıyız. Tercihimiz; orta sertlikte kıllara sahip diş fırçalarıdır. Ayrıca, fırçanın ağza giren başının kişinin ağız yapısına uygun büyüklükte olması gerekir. Çok yumuşak fırçaları tercih etmiyoruz. Eğer kişinin diş taşı problemi varsa, çok yumuşak kıllı bir fırça etkin fırçalama yapmaz. Çok ince saplı fırçaları da tercih etmiyoruz. Belli kalınlıkta ve yumuşaklıkta olan fırça sapları, dişleri fırçalarken hareket kolaylığı sağlar. Yeni çıkan dil kazıyıcı özelliği olan fırçalar da kullanılabilir.


 


* Herhangi bir marka tercihi yapmak gerekir mi? Etkin diş fırçalamasını bildikten sonra, belli markalar arasında çok fark yoktur. Ama yine de bilinen bir marka olmasına özen göstermek gerekir. Doğru kullanımı bilen insanlar için elektrikli ya da normal fırça arasında da fark yoktur. Elektrikli fırça, çocuklara alışkanlık kazandırmak adına kolaylık sağlıyor. Çoçuklar dişlerini fırçalamaktan çok çabuk sıkılabiliyor. Bu nedenle, onları takip etmek gerekiyor. Ergenlik çağında kozmetik ve ağız kokusu nedeniyle, bu sorumluluğu kendileri üzerlerine alıyorlar. O zamana kadar, onları izlemek şart. Kılları sağa sola eğrilmişse, fırçanın değiştirilmesi gerekir. Fırça kıllarının dik dik duruyor olması da şarttır. Kişi dişlerini doğru şekilde fırçalıyorsa, fırçanın üç ayda bir eskimesi gerekir. Fırçanın kuruyabileceği bir yerde saklanması da çok önemlidir. Öte yandan, fırçalamaya başlamadan önce diş fırçasının mutlaka kuru olması gerekir. Fırça dişleri fırçalamaya başlamadan önce ıslatıldığında, ağza bir ferahlık duygusu verir ve bu durum da eksik fırçalamaya neden olur.


 


AKŞAM DAHA ETKİLİ!


 


* Dişleri günde kaç kere fırçalamak gerekmektedir? Günde en az iki kere, özellikle de kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce fırçalamak gerekir. Dişlerini günde bir kere fırçalayanlara, sabah yerine akşamı tavsiye ediyoruz. Gece metabolizma durma noktasına geldiği için tükürük üretimi çok az oluyor. Tükürüğün yıkayıcı fonksiyonu azaldığından, gece dişlerin çürüme riski çok daha fazladır. Üstelik sabah kalkıldığı zaman oluşan ağız kokusu, doğru ve etkili bir diş ve dil temizliği yapılıp öyle uyunursa oluşmaz. Günde üç kereden fazla diş fırçalanmasını da önermiyoruz. Fırçalamanın üç kereden fazla olması, dişlerin üzerinde aşındırıcı etkiye neden oluyor. En iyisi sabah, öğlen ve akşam fırçalamak.


 


 


İki dakika fırçalamak yeterli!


* Kaç dakika diş fırçalanmalı? İki dakika yeterlidir. Aileler oyuncakçılardan iki dakikalık bir kum saati alabilirler. Çocuklara, bu alışkanlığı kazandırmak çok önemlidir. Çocuklar dişlerinin hep aynı bölgesini fırçalayabilir. Aileler, bunu da kontrol etmelidir. Büyükler için de, küçükler için de iki dakika yeterlidir. Dişlerin fırçalanacak üç yüzeyi vardır. Dış yüzey, dile komşu iç yüzey ve dişlerin birbirlerine bastığı çiğneme yüzeylerini atlamadan sol ve sağ, alt ve üst çene olmak üzere bütün dişleri fırçalamak gerekir. Fırçalamanın tekniği, fırçanın cinsinden çok daha önemlidir. Fırçayı doğru hareketlerle kullanmak ve ağzın hiçbir bölgesini atlamadan fırçalama yapmak gerekir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması da önemlidir. Fırçanın diş ve dişeti hizasında esnetilerek ovalama hareketi yapması gerekir. Genellikle öncelikle dişler üzerinde yedi-sekiz defa dairesel hareket yapılır. Sonra üst çenede yukarıdan aşağıya, alt çenede ise aşağıdan yukarıya süpürme hareketi yapmak gerekir. Doğru fırçalama, diş sağlığı için çok önemlidir.


 


35 yaş çürüklerine karşı diş ipi kullanın!


 


Diş ipi kullanımı mutlaka gerekli mi? Diş ipi, çocukluktan itibaren mutlaka kullanılmalı. 35 yaşından sonra, özellikle dişeti çekilmeleri olunca dişlerin aralarında çürümeler başlıyor. Bunun önüne geçmenin tek yolu; diş ipi kullanımıdır. Ama bu tarz bir temizliğin asla normal iple yapılmaması gerekir. Normal ip koparak, dişetinin tahriş olmasına neden olabilir. Dişleri sıkışık yapıda olanlar mumlu ve yassı model diş ipi kullanabilir. Piyasada çatal şeklinde hazır diş ipleri bulunmaktadır. Bunlar, diş ipi kullanımını kolaylaştırmak için üretilmiştir ve rahatlıkla kullanılabilir. Çocuğun dişlerinin diş ipiyle temizlenmesi, 12 yaşına kadar ailesi tarafından yapılır. Çocuk o yaşa kadar diş ipi kullanımında zorluk yaşayabileceğinden, ona destek olunmalıdır. Günde bir kez diş ipi kullanılmalıdır. Diş ipi kullanırken dişetlerinin kanaması, acemilikten kaynaklanır. Zamanla bu alışkanlık yerine oturur ve kanama olmaz. Bir dakikada, diş ipiyle bütün ağız temizlenir. Dişleri fırçaladıktan sonra diş ipi kullanmak gerekir. Tercihimiz; her akşam fırçalamadan sonra diş ipi kullanılmasıdır.


 


* Ağız gargarası da diş sağlığını korumak için etkili bir yöntem midir? Tedavi amaçlı değil, koruyucu amaçlı ağız gargaralarının düzenli kullanılmalarını öneriyorum. Diş fırçalamak yerine, gargara yapmak gibi yanlış bir alışkanlık var. Asla bu yanlışa düşmeyin çünkü tek başına gargara yapmak hiç işe yaramaz. Yeşil ya da mavi renkli sular şeklinde satılan gargaralar koruyucu amaçlıdır. Alkol içermeyen gargaralar tercih edilmelidir. Her fırçalamadan sonra gargara kullanılabilir. Bu uygulama, çürüklere karşı dişleri dirençli yapar ve bakterilerin sayısını azaltır. Türkiye‘de çocuk gargaraları yok ama normal gargaraları yarı yarıya sulandırarak, çocuklar da kullanabilir. Sadece, yutmadıklarından emin olmak gerekir.


 


BEŞ ADIM ATIN!


 


* Fırça ve macun, diş bakımı için yeterli midir? Yılda bir kez dişhekimine gidip, dişleri temizletmek şart mıdır? Diş bakımı için önerdiğimiz beş adım; doğru ve düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı, ağız gargarası kullanımı, beslenme alışkanlıklarının doğru olması ve düzenli dişhekimi kontrolüdür. Yılda en az bir kez dişhekimine kontrole gitmek gerekir ama mutlaka dişleri temizletmek gerekmez. Düzgün fırçalama yapıyorsanız; dişlerinizde diş taşı oluşmaz. Bazı kişilerin yılda bir kez bile diş temizliği yaptırmaya ihtiyacı olmazken, bazılarının da yılda dört kez dişlerini temizletmesi gerekebilir.


 


Diş macununuz beyaz olsun!


 


Yaşanan soruna göre diş macunu seçimi değişebilir. Diş taşı sorunu yaşayanlar anti tartar özellikli macunlardan kullanabilirler. Diş beyazlatması yaptırmış olanlar beyazlatıcılı macunlardan, soğuk sıcak hassasiyeti yaşayanlar ise hassasiyet giderici macunlardan kullanabilirler. Ailenize tek bir diş macunu seçecekseniz; klasik beyaz pat macunlar idealdir. Çocukların macun yutmamaları gerekir. Buna çok dikkat edin. Çocuklar tükürmeyi öğrenene kadar yani ortalama beş-altı yaşına kadar macunsuz fırçalama yapabilirler. Renkli jel şeklinde olan diş macunlarını tercih etmiyoruz çünkü onların temizleyici etkileri çok azdır. Beyaz pat veya renkli çizgileri olan pat haldeki macunlar diş sağlığı açısından daha uygundur. Sabah farklı, akşam farklı macun tercih edilebilir.


 


Kaynak: ESRA TÜZÜN – SABAH


 

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir