Sahte Maskelere Dikkat!

Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Ecz. Bülent Yılmaz, “Hiçbir koruma özelliği olmayan sahte maskeler ile Kovid 19 salgının yayılma hızının öngörülenin üzerinde olduğunu düşünüyoruz” diyerek uyarıyor.
Sahte Maskelere Dikkat! Sahte Maskelere Dikkat!
Sahte Maskelere Dikkat!

Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Ecz. Bülent Yılmaz, salgından korunmak için maske kullanma zorunluluğunun doğru bir karar olduğunu vurgularken maskelerin koruyucu olabilmesi için bazı nitelikleri taşıması gerektiğini söylüyor. Medikal maskeler hakkında da bilgiler veren Bülent Yılmaz, “Medikal cerrahi maskeler, bakteri filtrasyon etkinliğine göre Tip I ve Tip II olacak şekilde iki ana grupta toplanmaktadır. Sıçramaya dayanıklı olmasına göre ise Tip II veya Tip IIR şeklinde ayrılmaktadır. Buna göre her bir tip için ayrı gereklilikler bulunmaktadır. Asgari olarak, Tip I tıbbi yüz maskeleri, özellikle epidemik veya pandemik durumlarda toplumda enfeksiyonların yayılma riskini azaltmak için hastalar için kullanılır.

Sahte maskelerin yarattığı tehlikeye dikkat çeken Yılmaz, “Ülkemizde de kullanılan ve Kovid-19 sebebi ile halkımız tarafından tüketiminde olağandışı bir artış olan sahte maskeler toplum sağlığı açısından büyük bir tehlike arz etmektedir. Maske takmayan bir vatandaşımız, belki de maskem yok düşüncesi ile kendisini daha iyi koruyacak, kalabalık ortamlara girmeyecek ve bu nedenle virüse yakalanma oranı daha düşük olacaktır. Ancak, nasılsa maskem var diye düşünen çok sayıda vatandaşımız, kalabalık yerlere girmekten ve yakın temastan kaçınmayacak ve ne yazık ki hiçbir koruma özelliği olmayan o sahte maske sebebiyle virüse yakalanacaktır” diyor.

Reklam

Maskenin 3 Katlı Olması Yeterli Değil, Her Kat Doğru Nitelikte Olmalı

Yılmaz, sahte maskelerin yüksek kar elde etme hırsı ile üretildiğine dikkat çekip konu hakkında yapılması gerekenleri şu sözlerle açıklıyor: “Artık sokaktaki vatandaşımızın bile bildiği gibi maskeler 3 katlı olmalıdır. Ancak 3 katlı olması yetmemekte her bir katta kullanılan kumaşın da bazı özellikler taşıması gerekmektedir. Buna göre, 1. ve 3. katmanda “spondbond” olarak isimlendirilen bir kumaş kullanılmakta, asıl önemli olan 2. katmanda ise “filtre” vazifesi gören “meltblown” olarak isimlendirilen bir kumaş kullanılmalıdır. Ne yazık ki, piyasada satılan maskelerin çok büyük bir bölümünü incelediğimizde, her 3 katmanda da “sponbond” denilen kumaşın kullanıldığını, arada olması gereken ve filtre vazifesi göre “meltblown” kumaşın kullanılmadığını tespit ettiğimizi üzülerek belirtmek istiyoruz. Bunun en temel sebebi ise, sponbond kumaşın kilogram fiyatının 4-5 dolar iken meltblown kumaşın kilogram fiyatının 15-16 dolar olmasıdır.

Hal böyle olunca, ne yazık ki hiçbir koruma özelliği olmayan sahte maskeler ile Kovid 19 salgının yayılma hızının öngörülenin üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Gerekli standartları karşılamayan maske üretimine izin verilmemeli, piyasada standart dışı maskelere yönelik yoğun denetimler yapılarak, sahte maskelere el konularak imhası sağlanmalıdır. Ayrıca her bir maske kutusunda, tekil olarak ürün takibine olanak sağlayan, “karekod” sistemi ile ürün takip sisteminin acilen kurulması kaçınılmazdır. Çünkü söz konusu olan insan sağlığıdır”.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir