Pandemi tedbirleri kapsamında ertelenen İDEX 2020 Fuarı için 150 milyon doların üzerinde ticaret hacmi hedefleniyordu. Uluslararası fuarlar hakkında yapılan bir araştırma, fuarların ekonomiye etkisinin düzenleyici firmanın elde ettiği cironun 5-7 katı büyüklüğüne kadar ulaşabildiğini söylüyor. Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği (DİŞSİAD) Genel Sekreteri ve Onur Dental CEO’su Erol Soydan’a ekonomiler açısından önem taşıyan dental fuarlar hakkındaki değerlendirmelerini ve 2021 yılı beklentilerini sorduk.
Pandemi, tıbbi cihaz sektörünün önemini gözler önüne serdi. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Global etkilerinin yıkıcı sonuçlarının olmasına rağmen birçok konuda bizlere hayata dair öğretileri oldu. Özellikle ülkemizde üretilmeyen cihaz, disposable (tek kullanımlık) ürünler, maske ve dezenfeksiyon cihazlarının üretimleri gerçekleştirildi.
{reklam}
Dental sektör açısından 2020 yılı değerlendirmesi yapar mısınız?
Ağız ve diş sağlığı merkezleri ve üniversiteler pandemi sebebiyle kapalı olmasına rağmen özellikle özel sektörde inanılmaz ivmeler yakalandı. Pandemi sebebiyle oluşan bu açığı özel sektör çok başarılı sonuçlarla kapattı.
Nisan ayında gerçekleştirilecek İDEX Fuarı için beklentileriniz, hedefleriniz nelerdir?
Pandemi bu şekilde devam ettiği sürece fuar ve benzeri etkinliklerin organizasyonu olamayacaktır. Elbette İDEX Fuarı için belirlenen Nisan 2021 tarihindeki durumu değerlendirmekte fayda var. Bu yüzden her şey normale dönerse, bu tür organizasyonlarda pandemi döneminde üretip hazırladığımız yeni cihazlarımızın ve diğer ürünlerimizin lansmanlarını yapma imkanı bulmuş olacağız.
Pandemi sürecinin dünya fuarlarına etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz? AEEDC Dubai ve IDS fuarları için beklentileriniz nelerdir?
Yine bu sürecin olumsuz etkileri doğrultusunda iptal edilen AEEDC Dubai ve IDS fuar organizasyonlarının gerçekleşeceği tarihteki durumları değerlendirmek lazım. Pandemi koşullarının oldukça uzun sürdüğü bu dönemde birçok firma, ürün geliştirme ve yeni üretimler de yaptı. Tam normale dönüldüğünde, fuar etkinliklerinde yaşanacak olağanüstü patlamaları düşünemiyorum bile… Pandemi sonrası fuarlar eski günlerinden çok daha iyi ve hareketli geçecek.
Aşıyla ilgili gelişmeler dental sektöre nasıl yansıyor? 2021 yılı için öngörüleriniz nelerdir?
Aşının, sağlık sektörü ve sağlık çalışanlarına öncelikli olarak uygulanacak olmasından son derece memnunum, çünkü bu süreçte hepimizin de şahit olduğu gibi sağlık çalışanlarımızın insanüstü gayretlerinin ne kadar hayati önemi olduğunu gördük. Ağız ve diş sağlığının da hayati önemi hepimizce malumdur. Bu denli hassas bir konuda en önemli korunma aşıyla olacaktır. Aşı, sektörümüze ait tedavi ve uygulamalarda, hekimlerimize ve hastalarımıza etkili bir kalkan vazifesi görecektir.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
Ülkemizin üretim konusunda çok ciddi atılımlar yapması ve özellikle de sağlık sektöründeki teknolojik gelişmelere öncülük etmesi, son derece önem arz etmektedir. Devletimizin bu konularda üst düzey destekleri var. Dental sektörümüzün özellikle son yıllardaki gelişimini göz önünde bulundurarak üretime ağırlık verilmesinin kaçınılmaz olduğu bir gerçektir.
Röportaj: Elvan Genç (VYG)