Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler ile Türkiye, 100 yılın en büyük afetini yaşıyor. Aynı anda 11 ilde yıkımlara neden olan felaket, 13,5 milyon vatandaşı doğrudan etkiledi. Ülkeyi sarsan afette, çalışmalar devam ediyor. Şimdiye kadar 42 binin üzerinde vatandaşın yaşamını kaybettiği açıklandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 19 Şubat 2023 tarihinde açıkladığı verilere göre, hasar tespit çalışmalarında 830 bin 783 binadaki 3 milyon 273 bin 605 bağımsız birimde inceleme yapıldı. Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Hatay, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa’da toplamda 20 bin 662 bina 71 bin 52 bağımsız bölümün yıkıldığı tespit edildi.
Açıklamada, “Yürütülen çalışmalar kapsamında 105 bin 794 binadaki 384 bin 545 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi. 24 bin 464 binadaki 133 bin 575 bağımsız birimin orta hasarlı, 205 bin 86 binadaki 1 milyon 91 bin 720 bağımsız birimin az hasarlı, 407 bin 786 binadaki 1 milyon 409 bin 654 bağımsız birimin hasarsız olduğu tespit edildi. 87 bin 653 binada 254 bin 111 bağımsız birime ise girilemediği için tespit yapılamadı” bilgileri yer aldı.
Klinikler Enkaz Haline Geldi
Deprem bölgesinde, ağız ve diş sağlığı hizmeti veren klinik ve polikliniklerin yanı sıra diş hekimliği fakülteleri de yıkıcı depremlerle sarsıldı. Hayatını kaybeden diş hekimleri, diş teknisyenleri ve öğrencilere dair taziye mesajları, meslektaşlarını yasa boğdu.
Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) tarafından açıklanan ön kriz raporuna göre depremlerin gerçekleştiği illerde yaklaşık 3500 diş hekimi, 6 Şubat ve sonrasında gerçekleşen afetlerden etkilendi. Yine TDB’nin 21 Şubat 2023 tarihli verisine göre deprem nedeniyle 28 diş hekimi, 38 diş hekimliği fakültesi öğrencisi, 2 diş teknisyeni hayatını kaybetti.
Bölgedeki diş hekimliği fakültelerinin öğretim üyeleri ve öğrencilerin durumları ile ilgili olarak deprem bölgesindeki 8 Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı’ndan alınan bilgiler ise şöyle: “Adıyaman Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde hasar olduğu, Gaziantep Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde sıva çatlakları olduğu, onun dışındaki fakülte binalarında sorun olmadığı, bununla birlikte hayatını kaybeden öğrenciler ve araştırma görevlileri olduğu öğrenildi”.
Ön raporda, Sağlık Bakanlığı Ağız Diş Sağlığı Daire Başkanı Doç. Dr. Emre Korkut ile yapılan görüşmeden bilgiler de paylaşıldı. Görüşmede, deprem bölgesindeki kamu ağız diş sağlığı hizmeti sunulan sağlık kurum ve kuruluşlarının fiziki durumları, çalışan diş hekimlerinin ve yardımcı sağlık personelinin durumları ve ilerleyen süreçte bölgedeki halkın ağız diş sağlığı hizmetleri ile mağduriyet yaşayan diş hekimleri hakkında nasıl bir planlama yapıldığı hakkında bilgi alışverişinde bulunulduğu ifade ediliyor.
Felaketin izlerinin kolay silinmeyeceği, yıkımlar sonucu büyük bir sermaye kaybının yaşanacağı, klinik binaları ve malzemelerin enkaz haline geldiği, hastaların muayene ve tedavi taleplerinin artacağının altının çizildiği görüşmede, ADSH, ADSM ve polikliniklerde herhangi hasar olmadığı, tüm kurum çalışanlarının barınma mekânı olduğu, sadece tek bir diş hekiminin acil diş hekimliği hizmeti verdiği bilgilerinin edinildiği aktarılıyor.
Gün Birlik Olma Günü
Türkiye’nin 11 şehrini etkileyen afet, çok geniş bir alanda etkisini hissettirirken, binlerce bina ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Enkazdan kurtulanların ise soğuk kış günlerinde başta barınma, gıda, hijyen ürünleri olmak üzere pek çok ihtiyacı var.
Türk Dişhekimleri Birliği ve Dişhekimleri Odaları, bölgedeki acil nakit ihtiyaçları, yiyecek, giyecek ve hijyen ürünleri gibi ayni yardımları ve bölgeden ayrılan meslektaşların barınma ihtiyaçlarına yönelik çalışmaları, yapılan destekler ile organize ediyor. Bu çalışmalara katkıda bulunmak isteyenler, açıklama kısmına “Bağış” yazarak yardımlarını gönderebilir. Türk Dişhekimleri Birliği Hesap Bilgileri buradan görülebilir.