Prof. Dr. Faruk Haznedaroğlu:
Roots, dişhekimlerimizin başvuracağı bir kaynak olacak
Endodonti, her dişhekimi için meslek hayatının vazgeçilmez bir parçası. Buna rağmen, bilimsel yayınlar ve yeni gelişmeler konusunda yeterli kaynağa sahip olduğumuz söylenemez. Vestiyer Yayın Grubu, bu noktadaki sorumluluğunun gereği olarak yeni bir yayını hekimlerimizin istifadesine sunuyor. Dental Tribune International tarafından yayınlanmakta olan Roots, Eylül 2007 itibariyle Türkiyede de okuyucusuyla buluştu. Yılda dört defa yayımlanacak olan Roots, endodontik tedaviyle ilgili bilimsel makale, haber, röportaj ve ürün tanıtımlarının yer aldığı bir dergi olacak. Derginin editörlüğünü İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Haznedaroğlu yapıyor. Rootsun dişhekimlerinin her zaman başvuracağı önemli bir dergi olacağını belirten Haznedaroğlu ile derginin içeriğini ve Türk dişhekimliği alanına yapacağı katkıyı konuştuk.
Ankara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesini bitiren İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Haznedaroğlu, 1986 yılından beri Endodonti Anabilim Dalında çalışmalarını sürdürüyor. 1997 yılında doçent, 2003te de profesör unvanını alan Haznedaroğlu, uzun yıllardan bu yana Türk Endodonti Derneğinin genel sekreterliğini yürütüyor.
Roots Türkiyenin editörlüğünü yapıyorsunuz. Orjinalini değerlendirmek gerekirse dergi hangi konularda dişhekimlerimize yarar sağlayacak?
Türkiyede endodontinin dünya standardına yaklaştığını söylemek mümkün. Gerek endodontinin kendi içindeki gelişimi, gerekse dişhekimlerinin gösterdiği ilgi yönünden ülkemiz çok ileri gitti. Ama yıllardan beri endodontiye özgü bir yayının olmaması gerçekten büyük bir eksiklikti. Bu bakımdan Roots dergisinin öncülük yaparak yararlı olacağına inanıyorum. Roots bütün dişhekimlerine hitap eden bir dergi. İçeriğinde klinik pratiğe dönük vaka sunumları, ürün tanıtımları, bilimsel yazılar bulunuyor. Bunlar içerisinde hekimlerimizin ilgisini çekebileceğini düşündüklerimizi Türkçeye çevirerek yayınlamayı düşünüyoruz. Fakat içerik sadece bunlarla sınırlı kalmayacak. Esas olarak çeşitli üniversitelerimizden öğretim üyesi ve endodontistlerin muayenehane pratiğine yönelik hazırlayacağı çalışmalar derginin sayfalarında yer bulacak. Yine meslektaşlarımızın gönderdikleri vakaları da yayımlamayı planlıyoruz. Onların fikir ve önerilerini önemsiyoruz. Belki dergi sayesinde bir tartışma platformu oluşturacağız. Ayrıca endodontideki güncel yeniliklerin anlatılacağı bir bölümümüz olacak. Her şeyden önce interaktif bir yayın olmasını arzuluyoruz. Yani okuyucuların dergiye katkıda bulunmasının yarar sağlayacağına inanıyoruz. Umarım uzun soluklu, güzel bir dergi çıkaracağız.
Bu arada şunu da ifade etmek isterim ki ülkemizde çok önemli bir organizasyon yapılıyor. Avrupa Endodonti Derneğinin 13. Bilimsel Kongresi Eylül ayında İstanbulda gerçekleştiriliyor. Bu sayede dünyaca tanınmış endodontistler İstanbula gelecekler. Bin yüz civarında katılımcı olacak ve bunların büyük bir çoğunluğu da yabancı. Bugüne kadar yapılan kongreler arasında belki de yabancı katılımı yönünden ulaşılan en büyük rakamlardan biri olacak. Rootsun da böyle bir zamanda çıkıyor olması gerçekten gurur verici. Ancak dergiyi kongreye yetiştirebilmek için biraz acele ettik. Bu durum belki ufak tefek aksamalara neden olabilir ama okuyucularımızın hoşgörüyle yaklaşacağına inanıyorum. Önümüzdeki sayılarda bunu telafi edeceğiz.
Hem mesleki çalışmanız hem de iş yaşamınız konusundaki bir derginin editörlüğünü yapıyorsunuz. Yıllardır da bunun planlamasını yaptığınızı da biliyoruz. Sizde nasıl bir duygu uyandırıyor?
Endodonti alanında bir yayın çıkarmak yıllar boyunca yapmak istediğim en büyük hedeflerimden biriydi. Bilimsel bir derginin editörlüğünü yapmak benim açımdan büyük bir onur, ama aynı zamanda da sorumluluk anlamına geliyor. Her şeyden önce böyle önemli bir dergiyi Türk dişhekimliği camiasına kazandıran Vestiyer Yayın Grubuna özellikle teşekkür etmek istiyorum. Umarım uzun soluklu bir yayın olur, meslektaşlarımız tarafından benimsenir ve her geçen gün gelişerek devam eder.
Roots bir endodonti dergisi olmasına rağmen dişhekimliği alanında hangi boşlukları dolduracak?
Ülkemizde dişhekimleri odaları ve üniversiteler mezuniyet sonrası eğitim konusunda gerçekten büyük bir gayret gösteriyor. Birçok yerde konferans ve seminerler düzenleniyor. Bütün bunlara rağmen yazılı, el altında bulunacak ve istendiği zaman geri dönülüp başvurulabilecek bir dokümana kesinlikle ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Örneğin katıldığınız bir kongrede konuşmaları dinlerken çeşitli notlar alırsınız. Fakat bu notlar zamanla kaybedilebiliyor ya da unutulabiliyor. Hâlbuki bu dergiyi yayınlamaktaki amacımız hekimlerimizin sürekli başvurabilecekleri kaynak niteliğinde bir yayın oluşturmak. Dergide endodontinin bilimsel detaylarına girmek yerine, doğrudan muayenehane pratiğine ve endodontik tedavilere yönelik konular ele alınmaya çalışılacak. Bu anlamda büyük bir açığı kapatacağımıza inanıyorum.
Türkiyedeki endodonti biliminin ve teknolojisinin dünyanın gelişmiş ülkelerinden geri kalır hiçbir yanı bulunmuyor. Hem teknolojik açıdan hem de gelişen yeni tedavi yöntemlerinin takibi bakımından Rootsun nasıl bir pozisyonu olacak?
Bence Roots bu konuda da önemli bir görev üstlenecek. Türkiye dünya teknolojisini yakından takip ediyor derken şunu söylemek istedim. Firmalarımızın birçoğu yurtdışında çıkan yenilikleri kısa süre içinde ülkemize getiriyorlar. Ancak dişhekimlerimizin çoğunun böyle ürünlerin varlığından haberi olmayabiliyor. Meslektaşlarımızın çok azı bunları takip edebiliyor. Örneğin İstanbulda bulunan ve kongrelere katılan hekimler yeni ürünlerden haberdar olurlarken Anadoluda yaşayan meslektaşlarımızın genellikle böyle imkânları olmayabiliyor. Dolayısıyla dergi önemli bir misyon üstlenerek endodontideki yeniliklerin herkese duyurulmasını sağlayacak. Yeni ürünlerin tanıtımları sırasında ben de yorumlarımla katkıda bulunmaya çalışacağım. En son cihaz, teknik ve teknolojilerin takip edilebilmesi yönünden Rootsun önemli bir açığı kapatacağına inanıyorum.
Dişhekimliğinin ve onun bir parçası olan endodontinin geleceğini nasıl görüyorsunuz? Gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında Türk dişhekimliği sektörü nereye doğru gidiyor?
Dünya genelindeki teknolojik gelişmelereparalel olarak dişhekimliği sektörü son yıllarda büyük aşamalar kaydediyor. Bu ilerlemelerin hepsinde tedavi kalitesinin artırılması ve hekimin işinin kolaylaştırılması amaçlanıyor. Dişhekimliğinin dalları açısından değerlendirdiğimizde endodontinin gerçekten yükselen bir değer olduğunu görüyorum. Çok büyük bir talep var. Çünkü endodonti dişi ağızda tutmayı ve korumayı amaçlayan bir bilim dalıdır. Bence bunu en güzel şekilde En iyi implant dişin kendisidir sözü ifade etmektedir. Ülkemizde de dişhekimleri ve hastalar bu gerçeğin farkına vardılar. Tedavi talepleri fazlasıyla arttı. Mesleğe yıllarını vermiş biri olarak sunu söyleyebilirim. Eskiden hastalarımıza dişlerini tedavi edeceğimizi söylediğimizde bize Tedavi edeceksiniz de ne olacak. Zamanla yeniden ağrıyacak. Dişimi çekin derlerdi. Fakat günümüzde bırakın bunu demeyi, gerçekten endodontik açıdan tedavisi mümkün olmayan nadir vakalarda bile dişi kurtarmamızı istiyorlar. Dolayısıyla hekimlerimiz de bu durumun fazlasıyla farkına vardılar. Zaten geçtiğimiz 10-15 yıllık süre içinde mezun olan dişhekimleri sağlam bir endodonti eğitimi aldı. Diğer meslektaşlarımız da yenilikleri izleyerek aynı seviyeye gelmek istiyorlar. Kısaca belirtmek gerekirse, Türkiyede de endodonti dişhekimliğinin parlayan yıldızı olmaya en güçlü aday.
Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istiyorsunuz?
Roots dergisinin dişhekimliği camiamıza yararlı olmasını diliyorum. Meslektaşlarımızın dergiye ilgi göstereceklerini, severek okuyacaklarını, hatta katkıda bulunacaklarını umut ediyorum. Dişhekimlerimizin vakalarını ve görüşlerini paylaşmaları bizleri fazlasıyla memnun edecektir. Çünkü herkesin herkesten öğreneceği bir şeyler olduğuna inanıyorum. Bu bakımdan bilgilerimizi birbirimize ne kadar çok aktarabilirsek, ne kadar çok paylaşabilirsek o oranda ilerleyebileceğimizi düşünüyorum.