Hızlı yaşlanmak istemiyorsan oturma!

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, boş zamanlarını oturarak geçirenlerin daha hızlı yaşlandığı belirlendi. Ömrün uzunluğunun “telomer” denilen DNA zincirinin uzunluğuyla doğru orantılı belirten uzmanlar, hafta 2-3 saat fiziksel aktivite öneriyor. Londra’daki King’s College’den araştırmacılar, 2 bin 401 kadın ve erkek ikizden, fiziksel faaliyetleri ve sosyo-ekonomik durumları hakkındaki soruları yanıtlamalarını istediler.
Hızlı yaşlanmak istemiyorsan oturma! Hızlı yaşlanmak istemiyorsan oturma!
Hızlı yaşlanmak istemiyorsan oturma!

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, boş zamanlarını oturarak geçirenlerin daha hızlı yaşlandığı belirlendi. Ömrün uzunluğunun “telomer” denilen DNA zincirinin uzunluğuyla doğru orantılı belirten uzmanlar, hafta 2-3 saat fiziksel aktivite öneriyor.


 


Londra’daki King’s College’den araştırmacılar, 2 bin 401 kadın ve erkek ikizden, fiziksel faaliyetleri ve sosyo-ekonomik durumları hakkındaki soruları yanıtlamalarını istediler. Sigara içip içmedikleri de öğrenilen ikizlerin ayrıca kromozomların ucunda bulunan ve “telomer” denilen DNA zincirleri de incelendi. 


 


Araştırma sonucunda, boş zamanlarında daha az aktif olan ikizlerin telomerlerinin, boş zamanlarında düzenli olarak fiziksel faaliyette bulunanlara göre kısa olduğu görüldü.


 


Araştırmayı yürütenlerin başındaki Dr. Lynn Cherkas, haftada ortalama 199 dakika fiziksel faaliyette bulunan en aktif grupla, haftada 16 dakika fiziksel faaliyette bulunan en pasif grup arasındaki telomer uzunluğunda ortalama 200 nükleotid (hücre çekirdeğindeki yaşamın tüm bilgilerini saklayan DNA’nın çift merdiven sarmalında saklı genlerin A, C, T ve G harfleriyle tanımlanan öbekleri) fark olduğunu söyledi.


 


Belçikalı bilim adamları tarafından yapılan araştırmalarda, telomerlerin büyük bir olasılıkla yaşlanma sürecinde kilit rol oynadığı belirtilmişti. Bilim adamları, telomerlerin uzunluğunun, ömrün uzunluğuyla doğru orantılı olduğunu söylüyorlar.


 


Kromozomların uç kısmında bulunan “telomer” bölgeleri, her hücre bölünmesinde biraz daha kısalıyor ve belirli bir sayıda bölünme sonunda telomer uzunluğu kritik bir noktaya ulaşarak, hücrenin “artık bölünmemesi gerektiği” anlamında bir sinyal oluşturuyor. Telomerlerin her yıl ortalama 21 nükleotid kısaldığı tahmin ediliyor.


 


AA

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir