Teorik eğitimimiz Avrupa ile eş düzeydedir
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Genel olarak diş hastalıkları ve tedavisini de kapsayan endodontide son 25 yılın değerlendirmesini yapar mısınız?
Dişhekimliğinde oldukça geniş bir alanı kapsayan endodontik tedavilerde AB ülkeleri ile karşılaştırdığımızda ülkemizin bulunduğu noktayı değerlendirir misiniz?
Diş hastalıkları ve tedavisi konusunda karşılaşılan en önemli sorunlar nelerdir? Sizin bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinizi anlatır mısınız?
Bir diğer önemli sorun, derneklerimizin eğitim amaçlı müfredat, uygulamalar, terminoloji, tedavi rehberlerinin oluşturulması konularında sürekli, hedefleri konmuş, kapsamlı çalışmaları başlatması gerekliliğidir. Doktora eğitiminde de yine asgari standartların belirlenmesi lazımdır. Doktora yapıp üniversitede devam edemeyen hekimlerin statüsü de bakanlık nezdinde belirlilik kazanmalıdır.
Endodontik tedavide başarı ve başarısızlığın en temel nedenlerini kısaca sıralar mısınız?
Endodontik başarı oranları farklı çalışmalarda % 53-94 arasında bildirilmiştir. Tedavilerin % 90 nı başarılı olsa bile, % 10 luk başarısızlık oranı oldukça yüksektir. Ülkemizde de meslektaşlarımız geçmişe göre çok daha fazla sayıda kök kanal tedavisi yapmaya başlamıştır. Bu durumda tekrarlayan tedavi gereksinimi de çığ gibi artmaktadır.
Tekrarlayan tedavilerin büyük bir bölümünün önüne geçilmesi mümkündür. Bunun sağlanması ilk tedavide başarı koşullarının olabildiğince yerine getirilmesi ve temel kurallara sıkıca bağlı kalınmasına bağlıdır.
Kök kanal sistem anatomisi endodontik başarıda önemli bir rol oynamaktadır. Bu sistemde periodontal ligament bölgesi furkal ve lateral yönde birçok bağlantı içerir ve apikalde sıklıkla çok sayıda çıkış kapısı bulunur. Tanı ve tedavide gelişimler anatomi ile ilişkili irritan yayılımının daha iyi belirlenmesi ve anlaşılmasıyla oluşabilir.
Endodontik başarısızlıklar; yetersiz aseptik kontrol, uygun olmayan giriş kavitesi, temizleme, şekillendirme ve tıkama yetersizlikleri ve gözden kaçan kanallar, iyatrojenik yanlışlıklar ve kök kanal tedavisi sonrası koronal dolgunun kaybı ile kök kanal sisteminin tekrar enfeksiyonu sonucunda oluşabilir. Endodontik başarısızlıklarda sızıntı temel bir sorundur ve cerrahi olmayan endodontik tekrarlayan tedavinin amacı mikrosızıntının ortadan kaldırılması ve kök kanal boşluğunun periodontal bölge için irritasyon kaynağı olmasının önüne geçilmesi olmalıdır.
Pek çok alanda olduğu gibi genel olarak dişhekimliği özel olarak da endodonti alanında ülkemiz üniversitelerinde verilen eğitim düzeyini yeterli buluyor musunuz? Okul sonrası eğitim konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Başta endodonti olmak üzere dişhekimliği konusunda ülkemizde yeterli dergi yayıncılığının olduğunu düşünüyor musunuz? Dergilerin okul sonrası bilimsel ve teknolojik bilgi edinme konusunda katkı sağladığına inanıyor musunuz?
Endodonti konusunda büyük önem taşıyan Dünya Endodonti Kongresinin İstanbulda gerçekleştirilecek olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yaşanan teknolojik gelişmeler başta dişhekimliği olmak üzere endodontik tedavinin geleceği konusunda ne tür ipuçları veriyor.