Sigara dental implantların kaybına neden olabilir

Journal of Periodontology Şubat 2007 sayısında yayınlanan yeni bir çalışmaya göre sigara kullanımı dental implantların bütünlüğüne zarar verebilir ve sigara kullanmayan birine göre daha fazla başarısızlığa sebep olabilir. İspanya Murcia Üniversitesi’nden araştırmacılar sigaranın dental implantların başarısı üzerine etkisi olup olmadığını araştırdılar.
Sigara dental implantların kaybına neden olabilir Sigara dental implantların kaybına neden olabilir
Sigara dental implantların kaybına neden olabilir

Journal of Periodontology Şubat 2007 sayısında yayınlanan yeni bir çalışmaya göre sigara kullanımı dental implantların bütünlüğüne zarar verebilir ve sigara kullanmayan birine göre daha fazla başarısızlığa sebep olabilir.


İspanya Murcia Üniversitesi’nden araştırmacılar sigaranın dental implantların başarısı üzerine etkisi olup olmadığını araştırdılar.


‘Sigara içen insanlar cerrahi sonrasında daha fazla enfeksiyon riski taşırlar ve daha yavaş iyileşirler.’diyor Murcia Üniversitesi Periodontoloji Departmanından Dr. Arturo Sanchez Perez ve ekliyor: ‘Sigara kullanan birine yerleştirilen bir implant başarısızlığa daha fazla meyillidir. Bu, hastanın gülüşünün de negatif olarak etkilenebileceği ve dişetleri ile diş çevresindeki bölgelerde kemik kaybı potansiyelinin daha büyük olduğu anlamına gelir.’


Sigara diş ve dişetlerini çevreleyen kemik ve dokulara kan akımını negatif olarak etkileyerek kemik iyileşmesini bozar.


İmplantlar çevre kemik dokular ile entegre olamadığı için başarısız olurlar. Bu çalışmada 165 implant yerleştirilmiş 66 hasta 5 yıl boyunca takip edilmiştir. Sigara kullananlarda implantların % 15.8’i kaybedilirken sigara kullanmayanlarda bu oran % 1.4’te kalmaktadır.


American Academy of Periodontology başkanı Dr. Preston D.Miller yetişkinlerde diş kaybının başlıca sebebi olan periodontal hastalıklar açısından tütün kullanımının bir risk faktörü olduğunu söylemiştir. ‘Bu araştırma eğer implantınızın kalmasını istiyorsanız sigara kullanmamanız gerektiğini göstermektedir. Aynı zamanda tedaviyi uygulayan dişhekimi de implant yerleşiminden önce bunun farkında olmalıdır ve sigarayı bırakmanın önemini kavramalıdır.’


Periodontal sağlığınızı değerlendirmek için www.perio.org sitesini ziyaret edebilir ve ‘Assess your gum disease risk’ linkine tıklayabilirsiniz.


John Hoffman, Haber Editörü, Dental Tribune

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir