TDB ve Dişhekimliği Fakülteleri’nden ortak basın açıklaması: Fakülteler sıradan polikliniklere dönüşüyor

Dişhekimleri, mali sıkıntıların fakültelerin eğitim ve araştırma faaliyetlerini yavaşlattığını kaydetti. Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) 100. Yıl Kongresi kapsamında bir araya gelen TDB Merkez Yönetim Kurulu ve dişhekimliği fakülteleri imzasıyla yayınlanan ortak basın açıklamasında, dişhekimliği fakültelerinin ciddi mali sıkıntılar içinde olduğu belirtilirken, bu durumun asli görevi eğitim ve araştırma olan fakülteleri sıradan bir poliklinik haline getirmeye başladığına da değinildi.
TDB ve Dişhekimliği Fakülteleri’nden ortak basın açıklaması: Fakülteler sıradan polikliniklere dönüşüyor TDB ve Dişhekimliği Fakülteleri’nden ortak basın açıklaması: Fakülteler sıradan polikliniklere dönüşüyor
TDB ve Dişhekimliği Fakülteleri’nden ortak basın açıklaması: Fakülteler sıradan polikliniklere dönüşüyor

Dişhekimleri, mali sıkıntıların fakültelerin eğitim ve araştırma faaliyetlerini yavaşlattığını kaydetti. Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) 100. Yıl Kongresi kapsamında bir araya gelen dişhekimleri, dişhekimliği ile ilgili konularda karar alınırken konunun asli muhatapları olan TDB ve dişhekimliği fakültelerinin görüşlerinin alınmamasının olumsuzluklarının temel nedeni olduğunu bildirdi.


 


TDB Merkez Yönetim Kurulu ve dişhekimliği fakülteleri imzasıyla yayınlanan ortak basın açıklamasında, dişhekimliği fakültelerinin ciddi mali sıkıntılar içinde olduğu belirtilirken, bu durumun asli görevi eğitim ve araştırma olan fakülteleri sıradan bir poliklinik haline getirmeye başladığına da değinildi.


 


Kontenjan artırımı sıkıntıları katlıyor


 


Kadro sıkıntısının diğer fakültelerde olduğu gibi dişhekimliği fakültelerini de ciddi anlamda zora soktuğunu belirten hekimler, bu sorun nedeniyle çalışmaların oldukça zor şartlar altında sürdürüldüğünü dile getirdiler. Zor koşullar altında işini yapmaya çalışan fakültelerde kontenjanların fiziki kapasitenin üzerine çıkarılmasının da yaşanan zorlukları katladığını belirten hekimler yaptıkları açıklamada, “Kontenjanların arttırılması durumunda eğitim ve sağlık hizmetlerinin yürütülmesi mümkün olmayacaktır” dediler.


 


Tüm olumsuzluklar ve olanaksızlıklar sonucu görevlerini yerine getirmekte zorlanan fakültelerin, mali sıkıntılarla da boğuştuklarının vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:


 


“Tedavi bedellerinin (SUT ücretlerinin) olması gerekenin çok altında belirlenmesi ve bu ücretlerin bilimsel olarak maliyet analizlerinde ortaya çıkan sonuçlara göre belirlenmesi gerekirken, bunun dikkate alınmaması, fakültelerimizi ciddi mali sıkıntılara sokmuştur. Bu durum asli görevi eğitim ve araştırma olan fakülteleri sıradan bir poliklinik haline getirmeye başlamıştır. Kamunun, tedavi ihtiyaçlarını sadece fakülteler ve diğer kamu sağlık kurumları eliyle yürütmeye çalışması yerine başta muayenehaneler olmak üzere özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alması bu kurumlarımızı da asli görevlerini yerine getirmek konusunda oldukça rahatlatacaktır.”


 


Açıklamayı imzalayan fakülteler


 


Açıklamada yer alan imzalar şöyle sıralandı:


“TDB Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, Ankara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejat Bora Sayan, Atatürk Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Orbak, Başkent Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sina Uçkan, Çukurova Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Serdar Toroğlu, Dicle Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Eskimez, Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Çınarcık, Erciyes Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Kesim, Gazi Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Alpaslan, Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Taha Köseoğlu, İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Meriç, Karadeniz Teknik Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tamer Taşdemir, Kırıkkale Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Tüz, Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlknur Tanboğa, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Açıkgöz, Selçuk Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamer Ataoğlu, Yeditepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Sandallı.”


 


Kaynak: Nilay Toğrul/Medimagazin

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir