“Çocuk diş hastaneleri kurulabilir”

Türkiye’nin Sağlık Bakanlığına bağlı ilk diş hastanesi olması özelliğini taşıyan İzmir Eğitim Diş Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necmi Gökay, böyle bir “ilk”e sahip olmanın gururunu yaşadıklarını kaydetti. Gökay, Hastanede koruyucu hekimliğin de tedavi edici hizmetler kadar önemsendiğini söyleyerek, “Sağlık ocaklarında çalışan diş hekimlerinin öncelikle koruyucu hekimlik hizmetlerine eğilmesi ve bu konudaki bilimsel gelişmeleri takip etmesi için, Hastanede çalışan hekimlerimiz her türlü yardım ve desteğe hazırdır” dedi.
“Çocuk diş hastaneleri kurulabilir” “Çocuk diş hastaneleri kurulabilir”
“Çocuk diş hastaneleri kurulabilir”

Türkiye’nin Sağlık Bakanlığına bağlı ilk diş hastanesi olması özelliğini taşıyan İzmir Eğitim Diş Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necmi Gökay, böyle bir “ilk”e sahip olmanın gururunu yaşadıklarını kaydetti. Gökay, Hastanede koruyucu hekimliğin de tedavi edici hizmetler kadar önemsendiğini söyleyerek, “Sağlık ocaklarında çalışan diş hekimlerinin öncelikle koruyucu hekimlik hizmetlerine eğilmesi ve bu konudaki bilimsel gelişmeleri takip etmesi için, Hastanede çalışan hekimlerimiz her türlü yardım ve desteğe hazırdır” dedi.


 


Türkiye’nin ilk diş hastanesi olma özelliğinin yanı sıra ilk ve tek çocuk diş cerrahisi kliniğine sahip olan İzmir Eğitim Diş Hastanesinde çocuklara ağız ve diş sağlığı eğitimi verildiğine de değinen Necmi Gökay, ileride çocuklara özel diş hastanelerinin kurulabileceğini ve bunun büyük yararı olacağına inandığını dile getirdi.


 


Hastanenin 1981 yılında Diş Tedavi ve Protez Merkezi olarak hizmete girdiğini belirten Başhekim Gökay, 1983 yılında “diş hastanesi” unvanının alınma-sından bu yana kesintisiz olarak İzmir ve Ege Bölgesi’ne hizmet vermeye devam edildiğini söyledi. Gökay, 1990 yılında ortodonti ve protez branşlarında uzman hekim yetiştirmek amacı ile “Eğitim Diş Hastanesi” unvanının alındığını da dile getirirken, en çok kuruluş ve gelişim aşamasında önlerinde bir model olmamasının sıkıntısını yaşadıklarını söyledi.


 


Bir diş hekiminin başhekim olması konusunun bile sorun olarak önlerine çıktığını ifade eden Gökay, “Ama hastane olarak tüm sorunları aşmasını bildik, kamudaki ağız ve diş sağlığı hizmet kalite ve verimliliğinin artmasını sağlayarak tüm Türkiye’ye örnek olduk. Kısacası şu an Türkiye’nin ilk diş hastanesi olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.


 


Acil hastalar için 24 saat kesintisiz hizmet


 


İzmir Eğitim Diş Hastanesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Necmi Gökay, şöyle konuştu: “Hastanemiz, 82 diş hekimi, 25 doktoralı diş hekimi, 1 konsültan tıp doktoru, 1 eczacı, 63 diş protez teknisyeni, 36 hemşire ve 58 diğer personel olmak üzere 264 çalışanı ile ağız ve diş sağlığı hizmeti vermektedir.


 


Diş çekimi, diş taşı temizliği, dolgu, sabit ve hareketli protezlerin yanı sıra birçok sağlık kurumunda yapılamayan ve ancak diş hekimliği fakülte hastanelerinde yapılabilen periodontal cerrahi ameliyatlar, çene cerrahisi ameliyatları, implant uygulamaları, maksillo-facial yüz protez uygulamaları, çocuk protezleri, çocuk yer tutucu apareyler, kanal tedavisi, koruyucu ortodonti uygulamaları, sabit ve hareketli ortodontik tedaviler hastanemizde standart olarak yapılmaktadır. Ayrıca 8 diş hekiminden oluşan nöbet grubu ile ağrılı ve acil hastaların tedavi ve cerrahi işlemleri 24 saat kesintisiz olarak hastanemizde yapılmaktadır.”


 


Koruyucu hekimlik önemseniyor


 


Kadrolarında bulunan 25 doktoralı diş hekimi ile birçok sağlık kurumunda yapılamayan ve ancak diş hekimliği fakülte hastanelerinde gerçekleştirilebilen operasyonları standart olarak yaptıklarını dile getiren


 


Gökay, bu standart hizmetleri şöyle sıraladı:


“Periodontal cerrahi ameliyatlar, çene cerrahisi ameliyatları, implant uygulamaları, maksillo-facial yüz protez uygulamaları, çocuk protezleri, çocuk yer tutucu apareyler, kanal tedavisi, koruyucu ortodonti uygulamaları, sabit ve hareketli ortodontik tedaviler Hastanemizde standart olarak yapılmaktadır.”


 


Hastanelerinde 1. basamak sağlık kuruluşlarında öncelikle verilmesi gereken koruyucu hekimlik uygulamalarının, tedavi hizmetleri kadar önemsendiğini ve daha yoğun bir şekilde uygulandığını ifade eden Necmi Gökay, “Ege Bölgesi’nde çalışan tüm diş hekimlerinden ve hatta İzmir ili içindeki diğer hastanelerden pedodonti kliniğimize gönderilen çocuk hastaların tedavileri, burada çalışan doktoralı diş hekimleri tarafından karşılanmaktadır. Fakat sağlık ocaklarında çalışan diş hekimlerinin öncelikle koruyucu hekimlik hizmetlerine eğilmesi ve bu konudaki bilimsel gelişmeleri takip etmesi gerekmektedir. Bu konuda hastanede çalışan pedodonti doktoralı hekimlerimiz her türlü yardım ve desteğe hazırdır” şeklinde konuştu.


 


“Hasta sayısının sabit olmaması sorun yaratıyor”


 


Hastanenin acil hastalar ve randevulu hastalar dışında her gün ortalama 400 yeni hasta kabul ettiğini ifade eden Gökay, Hastanenin bölge hastanesi işlevi görmesinin il dışından çok fazla hasta başvurusuna neden olduğunu belirtti. Bu durumun kendine has sorunları yanında getirdiğinden de söz eden Başhekim Gökay, “Örneğin il dışı hastalar Hastanemize diğer hastalardan daha geç saatlerde ulaşabilmekte bu nedenle sıra sorunu yaşamaktadırlar. Bu yüzden il dışından gelen hastaları sıra numarası olmasa bile kabul ediyoruz” dedi. Prof. Dr. Gökay, bu sebeplerin hasta sayısının stabil olmasını engellediğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Günde ortalama 1700 hastaya toplam 4 bin işlem yapılan bir hastanede kabul edeceğiniz yeni hasta sayısının stabil olması çok önemli. Hastanemizin binası 1955 yılında inşa edilmiş eski bir bina, üstelik hastane olarak planlanmamış. Hasta yoğunluğunda özellikle koridorlar yetersiz kalıyor. Üstelik binamız yapısı gereği büyük tadilatlara izin vermiyor. Bunlar da önemli sorunlara sebep oluyor.


 


Hem bu tip problemleri hem de her diğer sorunlarımızı bilgisayar otomasyon sistemi, merkezi sterilizasyon ve poşetleme, yeni teknoloji dental ekipman ve sarf malzemeleri kullanarak; personelimize yönelik eğitim programımız ile aşıyoruz.”


 


Çocuklar için ayrı hizmet katı


 


Sahip oldukları Türkiye’nin ilk çocuk diş cerrahisi kliniğinin, pedodonti kliniğiyle koordineli olarak hizmet verdiğini dile getiren Başhekim Gökay, “Bu klinik çocuk hastaların tedavilerinin daha uyumlu sürdürülmesine büyük katkı sağladı. Biliyorsunuz cerrahi işlemler hastalar için oldukça zordur ve diş hekimi korkusunun kaynağı genellikle çocuk yaşta yaşanmış tatsız cerrahi işlem tecrübesidir. Bu klinikte çocuklara korku aşılamadan cerrahi işlem yapılmasını sağlıyoruz” dedi.


 


Hastanenin çocuk kliniklerinin diğer hastalardan bağımsız olan 3. katta bulunduğunu önemle vurgulayan Gökay, “Bu, Hastanemize gelen çocuk hastaların diğer hastalarla temasını ve tedirginliğini azalttı. Özellikle veliler bu uygulamadan çok memnun. Bu uygulamanın yaygınlaşmasının yararlı olacağı kanısındayım. Hatta ileride çocuk diş hastanelerinin kurulacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.


 


Çocuklara eğitim veriliyor


 


Çocuk hastalara yönelik koruyucu uygulamaların yanında; pedodonti doktoru diş hekimlerin yönetimindeki ekiple, Hastaneye başvuran çocuk hastalara diş tedavilerinden önce ağız ve diş sağlığı eğitimi verildiğine de dikkat çeken Gökay, şunları söyledi: “Hastanemiz, pedodonti (çocuk diş hekimliği) kliniğine gelen tüm çocuklara, her gün sabah 8.30’da ağız ve diş sağlığı eğitimi verilmektedir. Nisan 2008 itibariyle 10 eğitimli hemşire ve 1 pedodonti doktoru ile başlanılan bu uygulamada, 5 ayda toplam 1276 çocuğa eğitim verilmiş olup, yıl sonunda 2 bin 500 çocuğa ulaşmış olmayı planlamaktayız.


 


Koruyucu diş hekimliğinin bir diğer uygulama alanı olan topikal flor uygulaması, ocak-ağustos ayları arasında tüm tedavileri biten 803 çocuk hastaya uygulanmıştır. Dişlerde çapraşıklığın başlıca nedeni olan erken diş çekimleri nedeniyle oluşan ortodontik problemleri önlemek amacıyla, koruyucu bir ortodontik tedavi olarak pedodonti kliniğinde uygulanan sabit ve hareketli yer tutucular, 8 aylık kısa bir süre zarfında 469 çocuk hastada, toplam 592 adet yapılmıştır.


 


Nilay Toğrul Küçük / Medimagazin

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir