Her öğrenci araştırma yapmayı denemeli

“Farklı Beyazlatma Materyallerinin Mine Yüzeyinin Çözünürlüğüne Etkisi” konulu araştırmasıyla TDB 16. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi kapsamında gerçekleşen TDB-Dentsply Stajyer Öğrenci Yarışması’nda birinci seçilen Hatice Akıncı, 1-4 Ekim 2009 tarihlerinde Hawaii Honolulu’da yapılacak olan Amerikan Dişhekimleri Birliği 150. Geleneksel Kongresi’ne katılarak araştırmasını sunma hakkı kazandı.
Her öğrenci araştırma yapmayı denemeli Her öğrenci araştırma yapmayı denemeli
Her öğrenci araştırma yapmayı denemeli

Farklı Beyazlatma Materyallerinin Mine Yüzeyinin Çözünürlüğüne Etkisi” konulu araştırmasıyla TDB 16. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi kapsamında gerçekleşen TDB-Dentsply Stajyer Öğrenci Yarışması’nda birinci seçilen Hatice Akıncı, 1-4 Ekim 2009 tarihlerinde Hawaii Honolulu’da yapılacak olan Amerikan Dişhekimleri Birliği 150. Geleneksel Kongresi’ne katılarak araştırmasını sunma hakkı kazandı. Böylesine önemli bir organizasyonda Türkiye’yi temsil edeceği için büyük heyecan yaşadığını dile getiren Akıncı ile araştırma projesi ve bundan sonraki hedefleri hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Reklam

 

Hatice Hanım kısaca özgeçmişinizden bahseder misiniz?                                                                                                              

3 Ocak 1987 Malatya doğumluyum. İlk ve orta öğretimimi Malatya’da tamamladım. Turgut Özal Anadolu Lisesi’ni birincilikle bitirdim. 2004 yılında İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’ne başladım. Bu eğitim yılının sonunda mezun oldum. Türkiye’de öğrenci olarak yarışmaya başladım ve mezun bir dişhekimi olarak Hawaii’de ülkemi temsil edeceğim. Bu benim için ayrı bir mutluluk kaynağı.

Hazırladığınız araştırma TDB-Dentsply Stajyer Öğrenci Yarışması’nda birinci seçildi. Araştırmanızı ne zaman, hangi amaçla ve kimlerle birlikte hazırladığınızı anlatır mısınız?

“Farklı Beyazlatma Materyallerinin Mine Yüzeyinin Çözünürlüğüne Etkisi” konulu araştırmayı yaptım. Çok değerli hocalarım Prof. Dr. Yegane Güven, Prof. Dr. Ferda Doğan ve Dr. Ömer Uysal bana danışmanlık yaptılar. Öğrenci olarak yalnız başıma yaptım. Belki de araştırmanın yorucu olmasının nedeni bütün yükü tek başıma taşımam olmasıdır. Bu araştırmaya 2. sınıfta başladım ve 4. sınıfın sonunda tamamlayabildim.

Prof. Dr. Yegane Güven 16 yıl önce üniversitemizdeki öğrenci araştırma kulübünü kurmuş ve hala başarıyla başkanlığını yapmakta olan değerli bir hocamız. Malatya’daki bir bilimsel organizasyonda kendisiyle yakından tanışma fırsatı buldum ve henüz ikinci sınıftayken araştırma kulübüne üye olmaya karar verdim.

Diş beyazlatmanın dişe zarar verip vermediği konusunda benim de kafamda çok soru işareti vardı. Konuyu internetten araştırdım ama beni tam olarak tatmin eden sonuçlar bulamadım. Hastalara beyazlatma konusunda net bir bilgi sunmak istiyordum. Bu araştırmaya başlarken yayın yapma fikrinden önce klinik olarak hastalara doğru uygulama yapmayı hedefledim. En son kullanılan materyalleri çekilmiş dişler üzerine uyguladım ve gerekli işlemleri yaparak sonuca ulaştım. Araştırmamı ilk olarak dördüncü sınıftayken İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Öğrenci Araştırma Kulübü’nün bilimsel kongresinde sundum.

Araştırmanızın TDB-Dentsply Stajyer Öğrenci Programı’na katılması sürecinde yaşananları anlatır mısınız?

Okuldaki ilanlardan yarışma olduğunu öğrendim. Dekanlığa başvuru yaptım. Jüri önünde sunumlarımızı yaptık. Üniversitemizdeki beş araştırma içinde birinci seçildim. Ben bu sunumu Türkçe olarak hazırlamıştım ama TDB-Dentsply Stajyer Öğrenci Yarışması’nda İngilizce olarak sunum yapılacağı için uzun bir süre İngilizce sözlü sunum için hazırlandım.

Jüri tarafından yapılan değerlendirmede birinci seçilerek Ekim ayında Hawaii Honolulu’da yapılacak olan Amerikan Dişhekimleri Birliği 150. Geleneksel Kongresi’ne katılma ve projenizi sunma hakkı kazandınız. Bununla ilgili olarak düşüncelerinizi ve yapacağınız hazırlıkları anlatır mısınız?

Ben araştırmamın içeriğinden ve güvenilirliğinden çok emindim. Çünkü bu araştırmaya başlamadan önce yaklaşık 1 yıl boyunca konuyla ilgili literatür topladım. Her yapılan araştırmanın özellikle materyal-metod bölümünü tek tek inceledim. Hangi yöntem daha kesin sonuç verir, hangi yöntemle analiz edilmeli, araştırmanın sonucunu etkileyecek dış faktörler nelerdir gibi soruların cevabını net olarak belirledikten sonra araştırmaya başladım.Araştırmamın dereceye gireceğine inanıyordum. Ama diğer üniversitelerden gelen arkadaşlarımın araştırmaları da gerçekten çok güzeldi. Hepsi çok emek harcamışlardı. Araştırma yapmanın zorluklarını bilen biri olarak benim gözümde bu araştırmaya katılan herkes birinciydi. Bu yarışmaya katılabilmek bile gerçekten çok onur verici.

Ekim ayında Hawaii Honolulu’da yapılacak olan Amerikan Dişhekimleri Birliği 150. Geleneksel Kongresi’ne katılarak araştırmamı sunacağım. İlk defa Amerika’da bulunacağım. Böylesine büyük bir organizasyona Türkiye’yi temsil eden tek kişi olarak katılmak çok heyecan verici. Güzel ve kapsamlı bir poster hazırlayıp İngilizce bir sunum yapacağım. Elimden gelenin fazlasını yapmak zorundayım. Başarılı bir sunum olacağına inanıyorum.

Dişhekimliği öğrencileri tarafından yapılan araştırma projeleri size göre hangi açılardan önem taşıyor?

Öğrenciyken araştırma yapmak gerçekten çok zor. İmkanlar kısıtlı, bir taraftan sınavlar, diğer taraftan yetiştirilmesi gereken hasta puanları zorluyor. Ama gerçekten “bilime az da olsa benim de bir katkım olsun” diyen biri için zor ama imkansız değil. Ben bu araştırmaya başlarken bu kadar iyi bir başarıyı hayal bile edemiyordum. Bu araştırma sayesinde kendime olan güvenim arttı. Bir konu hakkında nasıl literatür toplanacağını öğrendim ve literatürleri çevirme yeteneğim arttı. Ayrıca sosyal projelere katılma keyfini yaşadım. Bence her öğrenci araştırma yapmayı denemeli. Eminim hiç pişman olmayacaklar.

Geride bıraktığımız öğretim dönemi itibariyle dişhekimliği fakültesinden mezun oldunuz. Önümüzdeki süreçte nasıl bir kariyer planlaması yaptınız?  

Önümüzdeki süreçte akademisyen olmayı planlıyorum. Bilimsel araştırma yapmanın verdiği bu duyguyu yaşadıktan sonra bilimden uzaklaşmak mümkün değil. Ama beni pembe bir tablonun beklemediğinin farkındayım. Doktora yaparken kadrosuz 4-5 yıl boyunca çalışmak zorunda kalacağım. Keşke maddi problemlerle uğraşmak zorunda kalmadan sadece bilimsel araştırmalarla ilgilenme imkanımız olsaydı. Eminim o zaman çok daha fazla sayıda ve daha kaliteli bilimsel yayınlarımız olurdu.

Bu araştırmayı yaparken bana yardımlarını esirgemeyen çok saygıdeğer danışman öğretim üyelerimize sonsuz teşekkür ediyorum.

 

 

 

 

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir