“İDEX 2010’da ziyaretçileri büyük sürprizler bekliyor”

10. İstanbul Ağız-Diş Sağlığı Cihaz ve Ekipmanları Fuarı – IDEX 2010, Diş Malzemeleri ve Sanayici İşadamları Derneği (DİŞSİAD) tarafından 7-10 Nisan 2010 tarihlerinde İstanbul CNR EXPO’da gerçekleştirilecek. Dişhekimleri, dental teknisyenler, öğrenciler ve firma temsilcilerinin ücretsiz olarak ziyaret edebileceği 6 bin metrekare alana sahip fuarda, katılımcı firmalar en yeni ürünlerini sergileyerek tanıtım ve satış yapacaklar. DİŞSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferizan Peker ile IDEX 2010 ile ilgili yaptıkları çalışmaları konuştuk.    
“İDEX 2010’da ziyaretçileri büyük sürprizler bekliyor” “İDEX 2010’da ziyaretçileri büyük sürprizler bekliyor”
“İDEX 2010’da ziyaretçileri büyük sürprizler bekliyor”

10. İstanbul Ağız-Diş Sağlığı Cihaz ve Ekipmanları Fuarı – IDEX 2010, Diş Malzemeleri ve Sanayici İşadamları Derneği (DİŞSİAD) tarafından 7-10 Nisan 2010 tarihlerinde İstanbul CNR EXPO’da gerçekleştirilecek. Dişhekimleri, dental teknisyenler, öğrenciler ve firma temsilcilerinin ücretsiz olarak ziyaret edebileceği 6 bin metrekare alana sahip fuarda, katılımcı firmalar en yeni ürünlerini sergileyerek tanıtım ve satış yapacaklar. Ziyaretçi sayısını artırmayı hedefleyen DİŞSİAD, bazı şehirlerden ve İstanbul’un değişik noktalarından ücretsiz otobüs seferleri, otomobilden LCD plazma televizyona kadar ödülü olan hediye çekilişleri ve konser organizasyonları yapacak. DİŞSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferizan Peker ile IDEX 2010 ile ilgili yaptıkları çalışmaları konuştuk.    


 


DİŞSİAD’ın son dönemlerde yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz?


Sizin de bildiğiniz üzere mesleğimizi icra eden kişiler olarak bağlı bulunduğumuz bir meslek odamız yok. Bütün üyelerimiz ticaret odasına bağlıdır. Dolayısıyla bizler sorunlarımızı dernek çatısı altında çözmeye çalışıyoruz. Dernekler kanununa göre de herhangi bir yaptırım gücümüz bulunmuyor. Tamamiyle iyi niyet çerçevesi içinde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Buna karşılık dernek olarak çeşitli meslek kuruluşlarıyla ilişki içinde bulunuyoruz. Bunların başında da Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) ve dişhekimleri odaları geliyor Bizim yaptırımımız yok ama bu kuruluşların yaptırım güçleri mevcuttur. Dolayısıyla dişhekimleri ile diş depoları arasındaki ilişkilerin düzenlenmesinde ve yaşanan sorunların giderilmesinde rol oynuyoruz. Sorun hangi taraftan kaynaklanırsa kaynaklansın dişhekiminin lehine çözümler üretiyoruz. Zaman zaman böyle durumlarla karşılaştığımız olabiliyor. Şu günlerde ise 7-10 Nisan 2010 tarihlerinde gerçekleştireceğimiz 10. İstanbul Ağız-Diş Sağlığı Cihaz ve Ekipmanları Fuarı – IDEX 2010’nun organizasyon çalışmalarını yürütüyoruz.


 


Altı yıllık aradan sonra Nisan ayında İDEX 2010’u DİŞSİAD olarak tek başınıza gerçekleştireceksiniz. Yaşanan süreçten söz eder misiniz?


Biliyorsunuz DİŞSİAD olarak İDEX’i en son 2004 yılında gerçekleştirmiştik. O tarihten itibaren Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) ile yaptığımız mutabakat çerçevesinde fuarı TDB’nin kongreleriyle birlikte düzenliyorduk. Ancak kongre ile birlikte yapıldığı için fuara ayrılan zaman azalıyordu. Bunun yanı sıra sergiyi sadece kongre katılımcılarının ziyaret edebileceği gibi doğru olmayan bir yargı oluşmuştu. Oysa kongreye katılmayan dişhekimleri de fuarımızı rahatlıkla dolaşabiliyorlardı. Ancak bunu anlatmakta güçlük çektik.


 


2008 yılının sonu itibariyle TDB ile yaptığımız görüşmeler neticesinde bir konsensüse vardık. Aslında daha önceden konuşulmuş olan bir mutabakattı ama sağlıklı uygulanamamıştı. Tekli yıllarda TDB, çiftli yıllarda ise DİŞSİAD İstanbul’da sergi yapacaktı. Fakat 2008 yılının Türk dişhekimliğinin 100. yılı olması sebebiyle sıra bizde olmasına rağmen kongreyi ve fuarı TDB düzenledi. Böylece üç yıl üst üste TDB organizasyon gerçekleştirmiş oldu. Bunun üzerine dernek olarak TDB ile yeni bir protokol yaptık. Buna göre 2010 yılında DİŞSİAD İstanbul’da fuarını organize edecek, 2011’de ise TDB alışılagelmiş kongre ve sergisini düzenleyecek. Bizim İstanbul’da İDEX’i yaptığımız çiftli yıllarda TDB de dişhekimleri odaları ile işbirliğine giderek Anadolu’daki bir şehirde kongresini düzenleyecek. Örnek olarak 2010 yılında TDB Kongresi Bursa’da olacak.


 


İDEX Fuarı’nın içeriği hakkında bilgi verir misiniz?


İDEX Fuarı’nı alışılagelmişlerin dışında farklı bir konseptte organize etmek istiyoruz. Fuar tamamiyle ticari bir amaç çerçevesinde düzenlenecek. Ziyaretçilerimiz ücretsiz olarak sergimizi gezebilecekler. Firmalar yeni ürünlerini tanıtarak satışını gerçekleştirecekler. Bunun dışında yine firmalar ürünlerinin tanıtımı amaçlı uygulamalı kurslar yapabilecekler. Fuar yaklaşık 6 bin metrekarelik bir alanda gerçekleşecek. Örneğin Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yaptığımız fuarların alanı maksimum 2800 metrekareydi. Dolayısıyla serginin geniş bir alanda yapılıyor olması hem firmalarımız hem de ziyaretçilerimiz açısından pozitif bir durum yaratacaktır.


 


Fuarda ziyaretçileri neler bekliyor?


Fuar kapsamında ziyaretçilerimiz için bazı sürprizler hazırladık. Fuarı gezen ziyaretçiler arasında bir çekiliş yapmak suretiyle maddi değeri yüksek hediyeler vereceğiz. En büyük hediyemiz ise Volkswagen Jetta marka bir otomobil olacak. Bu arada şu bilgiyi de aktarmak istiyorum. Biliyorsunuz bütün çekilişler Milli Piyango İdaresi’nin izniyle yapılıyor. Kanunda bir değişiklik oldu. Eskiden çekilişle otomobil kazanan kişi bütün vergileri de ödemek zorundaydı. Şimdi ise tüm vergileri hediyeyi veren kişi ya da kuruluşlar karşılıyorlar. Dolayısıyla otomobili kazanacak şanslı ziyaretçimiz sadece plakaya para ödeyerek arabasını kullanabilecek. Bunun için ciddi bir bütçe ayırdık.


 


Yani araba çıkan şanslı ziyaretçi hiçbir masraf yapmadan arabasına binip gidebilecek!


Evet. Sadece plaka için cüzi bir masrafının dışında vergi masrafı vs. gibi bir gideri olmayacak.


 


Araba dışında ne gibi hediyeler var?


Bunun yanı sıra 5-10 adet LCD plazma televizyon, İPhone cep telefonları, laptop gibi güzel hediyeler vereceğiz. Tabii tüm bu hediyelere ilave olarak firmalar da kendi tanıtımları için çeşitli promosyon ve hediyeler verecekler.  


 


Çekiliş ile ilgili herhangi bir sınırlama getirdiniz mi? Kimler çekilişe katılabilecek?


Çekilişe dişhekimleri ve laboratuvar sahibi olan dental teknisyenler katılabilecek. Ancak bir ticari firmayla ilişkisi bulunan dişhekimleri kesinlikle çekilişe alınmayacak. Bunun yanı sıra firmalar tarafından dağıtılacak mesleki hediyelerimiz var. Tabii ki bütün bunların altında fuarın ziyaretçi sayısını artırmak yatıyor. Çünkü İstanbul’da 10 bine yakın dişhekimi bulunuyor. Yine çok sayıda dental teknisyenimiz var.  Tabii ki dişhekimliği öğrencilerini de unutmamamız gerekiyor.


 


Ulaşım ile ilgili olarak diğer fuarlardan farklı olarak yeni şeyler var mı?


Dernek olarak ziyaretçilerimize yönelik bazı hizmetlerimiz daha olacak. İstanbul’da günü birlik gelinip dönülebilecek mesafedeki şehirlerin dişhekimleri odalarıyla işbirliği yaparak otobüsler kaldıracağız. Örneğin Bursa, Adapazarı, Tekirdağ, Edirne, Kocaeli  gibi şehirlerden günübirlik otobüs kaldıracağız. Buralarda yaşayan hekimler ücretsiz olarak yolculuk yaparak sergimizi ziyaret edebilecekler. Keza İstanbul’da da belirli noktalardan ve dekanlıklarla görüşmek suretiyle üç dişhekimliği fakültesinin önünden otobüs seferleri yapmayı planlıyoruz. Öğrenci katılımına da büyük önem veriyoruz. Ayrıca otomobilleriyle fuarımızı ziyaret etmek isteyenler kesinlikle otopark ücreti ödemeyecekler.


 


Önceki yıllarda yapılan İDEX fuarlarına göre bu yıl oldukça yeniliğin olduğu görülüyor.


Fuarımız sırasında ayrıca bir konser de organize etmeyi hedefliyoruz. Gerçi ismi henüz belirlemiş değiliz ama tanınan bir ismi getirmeyi düşünüyoruz. Bütün bu çalışmalarımız için büyük bir bütçe ayırdık. Ancak dernek olarak bu fuardan kar beklentimiz yoktur. 


 


Fuar alanın yeri olarak neler söylemek istersiniz?


Fuarımızın yapılacağı yerin de çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Birçok yerle görüşmeler sonucunda CNR Fuarcılık ile anlaştık. Yer, ulaşım ve yaklaşım bakımından en doğru seçimi yaptığımıza inanıyorum. İstanbul CNR EXPO’nun Atatürk Havaalanı’na çok yakın olması ve fuar merkezine metro ile kolaylıkla ulaşılabilmesi büyük avantaj sağlayacaktır. Bundan sonraki İDEX Fuarlarımız’ı da aşağı yukarı aynı tarihlerde aynı yerde gerçekleştirmeyi planlıyoruz.    


 


Duyuru ve tanıtımlarınızı nasıl yapıyorsunuz?


Tabii ki fuarımızın başarılı olabilmesinde duyuru ve tanıtımların büyük rol oynayacağını düşünüyoruz. Son TDB Kongresi’nden itibaren duyurularımızı yapmaya başladık. Vestiyer Yayın Grubu ile birlite hazırlayacağımız broşürleri meslektaşlarımız aracılığıyla dişhekimlerine göndereceğiz. Aralarında Vestiyer Yayın Grubu’nun dergilerinin de bulunduğu pek çok dergide ilanlarımız ve röportajlarımız yayımlanıyor.


 


Yurt dışından katılım bekliyor musunuz?


Yurt dışından da firma katılımları var. Almanya’dan bazı firmalar fuarda stand kuracaklar. Bunun yanında ülkemize coğrafi olarak yakın yerlerden ziyaretçi katılımı bekliyoruz. Balkan ülkelerinden, Rusya dahil Türki cumhuriyetler, bazı Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde derneğimize eşit kuruluşlarla ve de dişhkimleri birlikleriyle temas halindeyiz. Buralarda yayımlanan sektörel dergi ve yayınlarda fuarımızın tanıtım ve duyurularını yaptırıyoruz. Örnek vermek gerekirse Türkiye’de Vestiyer Yayın Grubu tarafından yayınlanan Dental Tribune Gazetesi’nin Bulgaristan edisyonunda ilanlarımız yayımlanıyor. Böylece yurt dışındaki dişhekimleri ve teknisyenlere ulaşmaya çalışıyoruz. Sonuçta firmalarımızın ithal ederek satışını yaptıkları çeşitli ürünler doğal olarak bu ülkelerde de bulunuyor. Ancak Türkiye’de ciddi bir üretim de söz konusu. Gerek cihaz gerekse sarf malzemesi olsun önemli rakamlarda üretim yapılıyor. Dolayısıyla bu ürünlerin yurtdışındaki hedef kitleye tanıtılması ve pazarlanmasında diğer ülkelerden gelen ziyaretçi katılımının büyük etkisinin olacağına inanıyorum.


 


Böylesine ciddi çalışmaların sonucunda fuardan beklentileriniz neler olacak?


Daha önce de vurguladığım gibi önceki fuarlarımızın dışında farklı konseptte bir organizasyon hazırlıyoruz. Fuar kapsamındaki hizmetlerimizden ziyaretçilerimizin memnun kalacaklarını düşünüyorum. Tabii ki başarımız ziyaretçi sayısına göre ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla ziyaretçi sayımızın 10 binin üzerinde olmasını hedefliyoruz. Bütün bunlar dışında o dönemdeki ekonomik şartlar ve psikolojik durum ziyaretçi sayısını etkileyebilir. Ancak Nisan ayı insanların kendilerini iyi hissettikleri, kış mevsimiyle birlikte artan masrafların azalmasına bağlı olarak iş yapmak istedikleri bir dönemdir. Ayrıca aynı tarihlerde sektörde ciddi bir organizasyon da görünmüyor. Bütün bunları göz önüne getirdiğimizde umutlu olduğumuzu söylemek istiyorum.


 


 


Röportaj: Mehmet Yıldızhan – Fotoğraf: Özgür Çilek – VYG Haber Merkezi 

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir