İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serhat Yalçın, diyabet hastalarında diş sağlığının hayati önemde olduğunu vurgulayarak hastaların diş hekimine gelmeden 3 ay öncesinden kan şekerini kontrol altına alması gerektiğine dikkat çekti. Hastalığın kontrol altında olup olmamasının tedavi planlamasını etkilediğini belirten Yalçın, kontrollü diyabeti olan bir hastada sorun yaşanmazken, kontrolsüz diyabette kötü yara iyileşmesi ve enfeksiyona yatkınlık olduğunu, bunun da çene cerrahisi esnasında meydana getirilen yaranın iyileşmemesi ve oral floranın etkisiyle enfekte olmasına neden olabileceğini söyledi.
Tedavi için kandaki şeker düzeyi bilinmeli
Yalçın şöyle devam etti: “Ağızdaki enfeksiyon odakları hipergliseminin kontrol altına alınmasını daha da güçleştirir; çünkü enfeksiyonda vücudun insülin ihtiyacı artar ve bu şekilde bir kısır döngü oluşur. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce kan şeker düzeyinin bilinmesi büyük önem taşır. Hasta rutin olarak kan şekerini ölçüyorsa problem yoktur; ancak ölçmüyorsa son üç aydır diyabetinin ne kadar kontrol altında olduğunu kesin bir şekilde gösteren HbA1c testinin istenmesi yerinde olur.”
Diyabet hastalarına implant uygulanırken nelere dikkat edilmeli?
Prof. Dr. Serhat Yalçın, diyabetli hastalarda implant yapılamayacağı gibi yanlış bir kanı mevcut olsa da hastalık kontrol altında ise yapılabileceğini; ancak osseointegrasyon için bekleme süresinin daha uzun olduğunu belirtti. Yalçın, diyabetli hastalarda implant yapılmasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Özellikle diyabeti olan ve periodontal hastalık nedeniyle dişini kaybeden genç hastalarda implant yapılması hastaların yüzünü güldürür. Kontrol altındaki diyabetiklerde hafif ve orta tiplerinde implant uygulanması rahatlıkla yapılabilir. Hasta operasyon günü ilaçlarını almalı ve iyileşme dönemi boyunca da metabolik kontrolünü sağlamalıdır. Sigara içiyorsa operasyon öncesinde bırakması iyi olur. İmplant yapılacak kemiğin sağlıklı olması, tekniğin doğru uygulanması ve kan şeker seviyesinin 130 mg/dl’nin altında olması ile hastaya implant uygulanabilir. Diyabet kontrol altında değilse kontrol altına alınana kadar implant operasyonu ertelenmelidir. Bu hastaların HgA1c değerleri %7’nin altında olmasına dikkat edilmelidir."
Çene cerrahisi için şeker düzeyi %120-180mg arasında olmalı
Yalçın, diyabetli hastaların diş hekimlerine gelmeden dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle sıraladı:
-Hasta insülin kullanıyorsa randevudan önce öğününü yemeli ve insülinini gereken saatte yapmış olarak gelmelidir, randevu saati de sabah ile öğlen arasında bir zamana ayarlanır.
-Hasta cerrahi girişim sırasında şekeri düşerse söylemelidir ve diş hekimi de elinin altında şekerli su bulundurmalı, gerekirse hastaya içirmelidir.
-Stres ve adrenalin de insülin ihtiyacını artırır. Hasta stresliyse doktoruyla konsültasyon yapılarak insülin dozunun ayarlanması istenebilir.
-Hastanın kan şeker düzeyinin % 120-180 mg arasında olması durumunda çene cerrahisi girişimin güvenli sınırlar dahilinde yapılabileceğini gösterir.