‘Diş Protez Teknisyenlerinin Günlük İş Yükü Miktarları’ ile ilgili Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) tarafından yayınlanan genelgeye göre diş teknisyenlerinin bir günde yapmaları gereken iş sayısı 2010 yılındaki genelgeye oranla %160 artırıldı. Düzenlemeyle kamuda bir diş tamiri 4 dakikada, diş protezi 28 dakikada yapılacak.
Teknolojik gelişmeler sebep gösterildi
TKHK Hastane Hizmetleri Başkan Yardımcılığı’nın yayınladığı 2013/1 sayılı ‘Diş Protez Teknisyenlerinin Günlük İş Miktarları’ başlıklı ve Türkiye genelinde mevcut olan 87 Kamu Hastaneleri Birliği’ne gönderilen genelgede teknisyenlerin günlük iş miktarı yeniden düzenlendi. Değişen ve gelişen teknolojiye uyum sağlanarak kullanılmaya başlanması nedeniyle bu ayarlamanın yapıldığına dikkat çekildi.
Diş ilavesi işlemleri tek çene için (alçı dökme, uygun diş seçimi, dişleri sabitleyerek soğuk akril tepimi, akril polimerizasyonu, tesviye ve polisaj) önceden 68 dakika belirlenirken şimdi 40 dakika geriletilerek 28 dakikaya çekildi. Bölümlü protez işlemlerinin tek çene için ise (ölçü dökümü, alçı kesme makinesinde model düzeltme, base plak hazırlama, mum şablon hazırlanması, modelin arikülatöre bağlanması, diş dizimi, diş eti modelajı, muflaya alma, mum atımı – izolasyonu, akril tepimi, akril polimerizasyonu, mufladan çıkarma temizleme, tesviye ve polisaj) 329 dakika yerine 102 dakikada yapılması isteniyor.
Çalışanların sağlığı göz ardı ediliyor
Genelge diş protez çalışanlarını da olumsuz etkiledi. 22 iş gününde 33 parça iş yapmaları gereken diş protez teknisyenleri artık aynı sürede 88 ile 103 parça arasında iş yapmak zorunda. Tek çene tam protezin süresi 372 dakikadan 122 dakikaya, tek çene bölümlü protezin süresi 329 dakikadan 102 dakikaya, proteze yumuşak astar uygulama 179 dakikadan 77 dakikaya, immediat protez işlemi 320 dakikadan 102 dakikaya, rebezaj işlemi 204 dakikadan 116 dakikaya, kroşe ilavesi 89 dakikadan 42 dakikaya, besleme işlemi 194 dakikadan 77 dakikaya, tamir 95 dakikadan 39 dakikaya, diş ilavesi ise 68 dakikadan 28 dakikaya indirildi.
Bu noktada akıllara teknisyenlerin mesleki hastalıklarla mücadelesi geliyor. Daha önceden bu sorunların da göz önünde bulundurularak oluşturulduğu süreler, şimdi çalışanları hastalıklara bir adım daha yaklaştırıyor. Özellikle silikozis hastalığı bu iş yüküyle artacak ve teknisyenler daha da mağdur olacak.