İlköğretim çağındaki 6-12 yaş arası çocukların dişlerini güçlendirmek, çürükleri önlemek amacıyla yapılacak florlama projesi olan ‘brush-on flor’ uygulamalarının Karabağlar ilçesinin ardından tüm İzmir’deki okullarda yaygınlaştırılacağı açıklandı.
Bu önemli diş sağlığı seferberliği, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal öncülüğünde, projenin Türkiye’deki mimarı sayılan ve Kırşehir, Çorum, Kırıkkale, Diyarbakır, Kayseri ve daha birçok ilde uygulatan, Ağrı’da stadyumda binlerce kişinin dişini aynı anda florlatan Kırıkkale Üniversitesi Diş Hastalıkları Tedavisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türksel Dülgergil’in desteğiyle; Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Esra Uzer Çelik, Çiğli Balatçık İlköğretim Okulu Müdiresi Canan Gökdoğan, Müdür Yard.Canan Gökdoğan,Rehber Öğretmen Naciye Erken’in katılımıyla Çiğli’de başladı.
“İzmir’deki tüm okullarımızda florlama ve diş sağlığı eğitimi vereceğiz”
Miniklerden büyük ilgi gören florlama uygulaması ile ilgili bilgi veren Dekan Uysal, İzmir Eski Valisi Cahit Kıraç’ın projenin oluşturulmasındaki desteklerini vurgulayarak; Valilik başta olmak üzere İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İlçe Kaymakamlıklarının da desteği ile projeyi tüm İzmir’e yayacaklarını ifade etti. Prof. Dr. Uysal, “Hem diş fırçalama alışkanlığının erken yaşta kazandırılması amacıyla hem de dişlerinin güçlendirilmesi adına kardeş okulumuzdayız. Bu projemizi daha da büyüterek öncelikle Çiğli genelindeki okullarda, daha sonra da İzmir’deki tüm okullarımızda florlama ve diş sağlığı eğitimi vermek istiyoruz” dedi.
“Gelecekte çürüksüz dişlere sahip nesillere ulaşmayı hedefliyoruz”
Çocukların dişlerine flor uygulayarak gelecekte daha az çürüğü olan ya da çürüğü olmayan bir toplum yetiştirmek için kolları sıvadıklarını söyleyen Prof. Dr. Uysal, florun dişlerin yüzeyine uygulandığında diş minesinin daha güçlü olmasını sağlayan bir yapıda olduğunu açıkladı. Florun faydasının akademik olarak da bilimsel olarak da ispatlandığını belirten Dekan, toplum ağız diş sağlığının iyileştirilmesini ilköğretim çağındaki çocuklardan başlanacağını gelecekte çürüksüz dişlere sahip nesillere ulaşmayı hedeflediklerini
söyledi.
“Öğrencilerimizde üniversiteli olma bilinci yerleşiyor”
Balatçık İlköğretim Okulu Müdiresi Canan Gökdoğan ise projenin miniklerin diş sağlığına katkısının yanında şimdiden üniversiteli olma bilincini de hafızalarına kazıyarak heveslendirdiğine dikkat çekti. Gökdoğan, “ Kuruluşundan itibaren Kardeş Okulumuz olan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile çok güzel çalışmalar yapıldı. Öğrencilerimiz üniversiteye gitmek; doktor, mühendis, öğretmen, hâkim olmak istiyor. Bölgemizde yer alan İKÇÜ’nün verdiği katkıları büyük memnuniyetle karşılıyoruz. Böyle bir projede yer almaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.