Ağız kokusunun kaynağı yüzde 87 oranında ağız… Bu nedenle uzmanlar dişleri fırçalarken dili de fırçalamak gerektiğine dikkat çekiyor. Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykal, ağız kokusunun oldukça sık rastlanılan bir durum olduğunu ve bunun kişinin sosyal hayatını olumsuz etkilediğini ifade etti.
Bu durumu önlemek için dil sırtında yerleşik bakteriyel birikimleri ortadan kaldırmanın önemli olduğunu belirten Baykal, açıklamasında şunları kaydetti:
Ağız kokusunun sebeplerinin yüzde 87si ağız içi kaynaklıdır. Bunların yüzde 51i dil, yüzde 32si diş ve diş eti, yüzde 17si ise bunların karışımına bağlıdır. Kişi her gün diş fırçalamaya ve bu sırada dilini de fırçalamaya alışmalı. Özellikle dil kökünün sert ve güzel olarak fırçalanması gerekir.
Prof. Dr. Baykal, sakız çiğnemenin dil sırtına yıkama etkisi oluşturduğunu ve bakteri çoğalmasını kısmen engellediğini dile getirerek, çinko içeren gargaraların da ağız kokusu tedavisinde faydalı olduğunu bildirdi.
Ağız kokusu olanların ancak yüzde 25inin diş hekimine müracaat ettiğini dile getiren Prof. Dr. Baykal, ağız dışı nedenlere bağlı ağız kokusu görülme sıklığının da yüzde 13 dolayında olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Yavuz Baykal açıklamasında, Ağız dışı koku nedenlerinin yüzde 7si kulak-burun-boğaz kaynaklıdır. Sindirim sistemi kaynaklı olanlar ise yüzde 1 civarındadır dedi.
AA