Artık kararınızı verin

Sağlık Bakanlığı’nın istihdam ettiği yaklaşık 5 bin 500 diş hekiminin talepleri karşılayamadığını söyleyen Isparta Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüdayi Kartöz, bakanlığın muayenehanelerden hizmet alması gerektiğini savundu. Isparta Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüdayi Kartöz, Sağlık Bakanlığı tarafından istihdam ettirilen 5 bin 500 diş hekiminin diş ve diş hastalıkları konusundaki taleplere cevap veremediğini kaydetti.
Artık kararınızı verin Artık kararınızı verin
Artık kararınızı verin

Sağlık Bakanlığı’nın istihdam ettiği yaklaşık 5 bin 500 diş hekiminin talepleri karşılayamadığını söyleyen Isparta Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüdayi Kartöz, bakanlığın muayenehanelerden hizmet alması gerektiğini savundu. Isparta Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüdayi Kartöz, Sağlık Bakanlığı tarafından istihdam ettirilen 5 bin 500 diş hekiminin diş ve diş hastalıkları konusundaki taleplere cevap veremediğini kaydetti.


 


DİŞ EN BÜYÜK SAĞLIK SORUNLARI ARASINDA


 


Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüdayi Kartöz, düzenlediği basın toplantısında, Dünya Sağlık Örgütü’nün diş ve diş eti rahatsızlıklarını yaygınlığı ve tekrarlama oranları nedeni ile insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından birisi olarak tanımladığını hatırlatarak, “Diş ve Dişeti Hastalıkları; 5-17 yaş grubu çocuklarda büyüme yetersizliğine, Hamilelerde 8 kat daha fazla düşük ağırlıklı doğumlara, 39-69 yaş grubunda 7 kat daha fazla kalp hastalığına neden olmaktadır” dedi.


 


BAKANLIK İSTİHDAMI TALEPLERE CEVAP VEREMEZ


 


Sağlık Bakanlığı’nın istihdam ettirdiği Diş Hekimlerinin sayısal olarak ihtiyaçlara cevap vermesinin imkansız olduğunu ifade eden Kartöz, “Sağlık Bakanlığı’nın istihdam ettiği diş hekimi sayısı; 5500 civarındadır. Kamu kuruluşlarında verilen hizmetin meslektaşlarımızın halkın diş ve diş hastalıkları ile ilgili talebini karşılama imkanı yoktur” diye konuştu.


 


HEKİMLER 34 YILDA ÇÖZEBİLECEK


 


Diş ve diş eti hastalıklarının sadece kamu sağlık kurumlarında çözülemeyeceğini savunan Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüdayi Kartöz, “Halkımızın diş ve dişeti hastalıkları, sadece kamu sağlık kurumlarında çözülemeyecek kadar büyük boyuttadır. Türkiye’de toplumun diş ve diş eti hastalıklarının tedavi ihtiyacını, kamu ve özelde çalışan tüm diş hekimleri ancak 34 yılda çözebilecektir” şeklinde bilgi verdi.


 


KAMUDA SIRA GELMİYOR ÖZELLER BOŞ OTURUYOR


 


Diş Hekimleri Odası Başkanı Kartöz, Kamuda çalışan diş hekimlerinin hasta yoğunluğuna karşın özelde hasta sayısının çok düşük olduğunu ve bu durumun sağlık hizmetlerinde aksamaya neden olduğunu belirtti. Kartöz, “Marmara Üniversitesi Sağlık Hizmet Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Türk Diş hekimleri Birliği’nin katkılarıyla 2000 ve 2008 yıllarında gerçekleştirilen “Hasta Memnuniyeti” araştırmalarına göre; kamuda çalışan diş hekimlerinin hasta yoğunluğuna karşın özel muayenelerinde diş hekimlerinin gerek hasta sayısının ve gerekse girişimsel işlem sayısının çok düşük olduğu görülmektedir. Ayrıca hastalarda serbest diş hekimine tedavi olamamaktan dolayı memnun değillerdir” dedi.


 


DİŞHEKİMLİĞİ HERKES HERKESTEN HİZMET ALINIYOR


 


Diş hekimliği dışında tüm sağlık sektörü bileşenlerinden hizmet alındığını kaydeden Kartöz, “Bugün ülkemizde diş hekimliği hariç sağlık sektörünün tüm bileşenlerinden yani, tıp, eczacılık, laboratuarlar, görüntüleme merkezleri, gözlük, diş-protez laboratuarları, tıbbi malzeme gibi sektörlerden hizmet alınmaktadır. Buna karşın diş hekimliği hizmetlerinde 6 yıldır hiçbir somut adım atılmamıştır. Ağız-diş sağlığı hizmetlerinde topluma yeterli hizmet verilememesine rağmen, muayenehanelerden yararlanma yoluna gidilmemekte; bir anlamda ağız-diş sağlığı hizmetleri ve çalışanları kendi kaderine terk edilmektedir” diye konuştu.


 


KAMU KAYNAKLARI İYİ KULLANILSIN


 


Devletin kamu kaynaklarını en iyi şekilde kullanması açısından tam bir otomasyon ile başta muayenehaneler olmak üzere serbest çalışan diş hekimlerinden hizmet satın alması gerektiğini savunan Kartöz, “Ülkemizin her köşesinde, her mahallesinde hatta sokağında bulunan diş hekimi muayenehaneleri bu sorunun çözümünde en kolay ulaşılabilecek yerlerdir. Toplumun diş ve diş eti hastalıklarının tedavisi için, kamunun serbest diş hekimlerinden hizmet almasından başka akılcı bir yol yoktur” dedi.


 


HASTANIN HEKİM SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜ OLMALI


 


Halkın hekim seçme özgürlüğünün sadece kamuda değil serbest çalışan diş hekimlerinde de uygulanması gerektiğine değinen Isparta Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüdayi Kartöz, “Toplum sağlığı için muayenehanelerden hizmet alınmalıdır. Halkın hekim seçme özgürlüğü; sadece kamuda değil, serbest çalışan diş hekimlerinde de uygulanmalıdır. Türk Diş Hekimleri Birliği, 17–18 Eylül 2008 tarihlerinde Hükümete; başta muayenehaneler olmak üzere serbest çalışan diş hekimlerinden hizmet alınması için, koruyucu ağız diş sağlığı hizmetlerini temel alan, halkın ve diş hekimlerinin taleplerini ortaklaştıran sürdürülebilir bir proje sunmuştur” şeklinde konuştu.


 


HÜKÜMET BİZDEN HİZMET SATIN ALMALI


 


Taleplerinin ekonomik kaygılardan değil sağlık hizmetlerindeki kalitenin artırılması gerektiğinden ileri geldiğini hatırlatan Kartöz, “Teklifimizin hükümet tarafından biran önce değerlendirilmesini, toplum sağlığı” için serbest çalışan diş hekimlerinden hizmet alınmasını talep ediyoruz, artık hükümet bir an önce kararını vermelidir” dedi.


 


GEREKİRSE HAK ARARIZ


 


Isparta Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüdayi Kartöz, taleplerinin değerlendirmeye alınmaması durumunda meslektaşlarıyla Ankara’da buluşacaklarını ve hak aramak için sendikalar gibi mücadele edeceklerini de söyledi.

 

Kaynak: gulses.com

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir