Diş tedavilerinde kullanılan ürünlerin çeşitliliği hakkında bilgi verir misiniz?
Diş hekimliğinde başarı, hekimin tecrübe ve becerisine bağlı olduğu kadar madde ve materyal bilgisine ve doğru zamanda doğru ekipmanı seçebilme kabiliyetine de bağlıdır. Diş hekimliğinde kullanılan malzemeler temel olarak branşlara göre sınıflandırılmıştır; enfeksiyon kontrolü, basit enstrümanlar, restoratif diş tedavisi, periodontoloji ve oral hijyen, dental radyografiler ve CBCT, endodonti, cerrahi, preklinikte kullanılan materyaller ve ölçü maddeleri, CAD/CAM teknolojisi, üç boyutlu yazıcılar ve son olarak da diş hekimliğinde kullanılan lazerler olarak sayabiliriz.
Ülkemizde dental sektörün büyüklüğü ve kullanılan malzemelerin ithal/yerlilik oranları hakkında neler söylemek istersiniz? Ağırlıklı olarak hangi ürün grupları ithal ediliyor?
Ülkemizde dental sektörün yerli üretim payı ise son 3 yılda yüzde 8 seviyelerinden yüzde 25’lere çıktı. Her ürün grubundan ithalat var, yüzde 75 civarlarında. Bugün yerli üreticiler, özellikle implantoloji, ortodonti, endodonti ve restoratif alanlarında bir hekimin ihtiyacı olan tüm malzemelerde öne çıkıyor.
{reklam}
Dental sektörde yerli üretimin ülke ekonomisi için önemini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dental ve medikal ürünler gibi kritik öneme sahip malzemelerin, ülkemizde üretilebilmesi çok önemli. Dental sektörümüzde son 10 yılda büyük atılımlar gerçekleştirdik. Üyelerimizin gayretleri ile sektörümüzdeki bu gelişim, ihracat rakamlarımıza da yansıdı. Bu durum hükümet bazında da dikkat çekti ki Cumhuriyet tarihinde ilk defa Kalkınma Planı çalışmalarına sektör olarak dâhil edildik. Atılımlarımız, Türkiye’yi bu alanda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında soktu.
Pandemi sürecinde yaşanan kısıtlamalar, tıbbi malzemelerin ne kadar stratejik olduğunu yeniden gözler önüne serdi. Bu açıdan bakarsanız, dental sektörün yerli üretim konusundaki hedefleri neler olmalı?
Ülkemizde özellikle tıbbi koruyucu malzemelerde ciddi bir ivme kazandı. Küresel salgınla birlikte özellikle Avrupalı üreticiler, Çin yerine bizi seçti. Yerli üreticilerimiz bu alanda özellikle üretim kalitesi ve fiyat avantajı ile öne çıktı.Tıbbi cihaz sektörü özünde katma değeri yüksek sektörlerden. Daha önce söylediğim gibi ithalat oranı yüzde 75’lerde. Üretimin az olduğu ürün gruplarına yönelmek en doğrusu.
Ürünü, rakiplerinden ucuza üretebiliyorsak ve kalitesi daha yüksek ise ihracat yapamamak mümkün değil! İhracatta en iyi sonucu yakalamak istiyorsak ürettiğinizi de satmanız gerekiyor. Burada en önemli konular;
- Hedef pazar seçimi,
- Pazara giriş stratejisi, istenen standartlar ve sertifikasyon taleplerinin önceden sağlanması,
- Yerel piyasada iyi bir ithalatçı firma bulunması.
Orhan Sevinç Kimdir?
1965 yılında Erzincan’da doğan Orhan Sevinç, 2007 yılında Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği’nde 6. Dönem Yönetim Kurulu’nda Sayman Yönetim Kurulu Üyesi olarak göreve başladı. O günden bugüne kadar Yönetim Kurulu’nda görev alan Sevinç, evli ve 2 çocuk babası.
Röportaj: Elvan Genç (VYG)