“Dijitalleşmenin En Büyük Katkısı Hekim-Hasta-Laboratuvar İletişiminde Olmuştur”

24’üncü Uluslararası Estetik Diş Hekimliği Kongresi, 2020’de ilk kez dijital olarak gerçekleştirildi. Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği (EDAD) Başkanı Dr. Kübel Özkut’a son kongreyi ve estetik diş hekimliğindeki yenilikleri sorduk. Dr. Özkut’a göre dijital dünyadaki gelişmelerin diş hekimliğine en büyük katkısı, hekim-hasta-laboratuvar iletişiminde yaşanıyor.
“Dijitalleşmenin En Büyük Katkısı Hekim-Hasta-Laboratuvar İletişiminde Olmuştur” “Dijitalleşmenin En Büyük Katkısı Hekim-Hasta-Laboratuvar İletişiminde Olmuştur”
“Dijitalleşmenin En Büyük Katkısı Hekim-Hasta-Laboratuvar İletişiminde Olmuştur”

EDAD Kongresi, 2020’de ilk kez dijital olarak gerçekleşti. Programda hangi konular vardı? Nasıl geri dönüşler aldınız?

EDAD 24 senedir süre gelen geleneksel yapısıyla ülkemizin en vizyoner diş hekimliği derneklerinden birisidir. Bu vizyonun ve projelerin devamlılığı açısından başkanlığa geçmesi öngörülen kişiyi hem onursal başkanlar hem de yönetim kurulu üyeleri gelecek projeleri konusunda her zaman destekler. Ben 2020 Ocak ayında dernek başkanlığını devralmadan aylar önce, başkanlığım dönemindeki yol haritamızın içeriğini hazırlamıştım.

Ancak tüm dünyada yaşanan pandemi süreciyle beraber ülkemizde ve dünyada pek çok diş hekimliği kongresi iptal edildi ya da ileri bir tarihe ertelendi. EDAD yönetim kurulu olarak bu kadar iyi bilimsel içeriği olan bir programı ertelemektense, tüm içeriğini dijital platforma taşıyarak online olarak gerçekleştirme kararı aldık.

Advertisement

Yaklaşık bir buçuk ayda tüm hazırlığı tamamladık. Başarıyla tamamlanan 24. Uluslararası Estetik Diş Hekimliği Kongresi, 23-25 Ekim tarihlerinde 25 saatlik canlı yayınla gerçekleşirken, katılımcılar kongre sonrasında da 3 hafta süreyle kongreyi takip edebilme şansı buldular. EDAD’ın sahip olduğu yenilikçi vizyonunu ortaya koyması açısından bu başarı hepimizi çok mutlu etti.

Kongreye kaç hekim katıldı? En çok ilgi gören başlıklar ve konular hangileriydi?

1215 kişinin takip ettiği kongremizin bilimsel programında: protezde Daniel Edelhoff, Camillo D’Archangelo, Vincenzo Musella, cerrahide Howard Gluckman, Florin Cofar, Juan Arias Romero gibi efsaneleri ağırlarken, restoratifte Thiago Ottoboni, Roberto Sorrentino ve Rafael Calixto gibi genç yıldızlar bizlerle pek çok yenilikleri paylaştılar. Gün sonunda konuşmacıların canlı olarak katıldıkları soru-cevap ve tartışma bölümleri en çok ilgi gören seanslar oldu diyebilirim.

İşbirlikçimiz olan sponsor firmaların renkli stant alanlarının yanı sıra firmalarla uydu sempozyumlar düzenleyerek kongre içeriğini daha da renklendirme şansımız oldu. Bu uydu sempozyumlar da içerik açısından son derece zengindi ve ilgiyle izlendi. Akademisyenlerimizin 34 adet sözlü bildiri ve e-posterle katıldığı serbest bildiri bölümüyle de zengin akademik içerikler bir kere daha kongremizde yerini bulmuş oldu. Sosyal program içeriğinde ise özellikle bu güncel durumumuzda düşünmeye en çok ihtiyacımız olan ‘mutluluk ve başarı ilişkisi’ konuları üzerine hem Kılıç Aslantürk’ün konuşması hem de Geveze’nin “İşte Mutluluk” isimli sunumu bizlere keyifli dakikalar yaşattı.
{reklam}
Dijital kongre deneyimini geleneksel kongreler ile karşılaştırırsanız neler söylemek istersiniz?

Tabii ki hocalarımızla, meslektaşlarımızla kucaklaşıp dostlarımızla hasret giderdiğimiz geleneksel kongrelerin tadı bambaşka. Ama gördük ki mesleki gelişime devam edebilmek adına dijital platformlardaki online kongreler de son derece etkili ve verimli geçebiliyor. Bununla beraber, kongrelere fiziksel olarak katılamayan meslektaşlarımıza içeriğinin online olarak ulaştırılabileceği “hibrit” yapıda diyebileceğim kongreler de geleceğin yeni trendi olacak gibi gözüküyor.

Estetik diş hekimliğinde en heyecan verici bulduğunuz yenilikler nelerdir?

Hepimiz teknolojik gelişmelerin yaşandığı yeniliklerle dolu, heyecan verici bir döneme şahitlik ediyoruz. Sadece estetik diş hekimliği değil, diş hekimliğinin tüm branşlarında dijital dünyanın yenilikleri beni en çok heyecanlandıran konuların başında geliyor. Dijital alandaki gelişmelerin mesleğimize açık ara en büyük katkısı hekim-hasta-laboratuvar üçlemesindeki iletişime olmuştur. Öngörülebilir sonuçların elde edilmesi, verinin toplanması, iletilmesi ve üretimdeki hız, hassasiyet ve tekrarlanabilirlik, verdiğimiz hizmetin şeklini de değiştirmiştir. Yapay zeka ile bu verilerin analizini ve uzun dönemde gelecek yenilikleri merakla bekliyorum.

Gülüş tasarımı ve kozmetik işlemlerin, pandemi döneminde uygulanması konusunda görüşleriniz nedir?

Bizler meslek grubu olarak enfeksiyon kurallarını son derece dikkatli uygularız. Belirttiğiniz gibi bu dönemde pandeminin getirdiği yeni uygulamalar var ancak bunların hiçbirisi bizim için çok yeni uygulamalar değil. Klinik içinde kendimizi, ekibimizi ve hastalarımızı koruyacak şekilde gerekli önlemler alındığı ve randevu planlamaları risk oluşturmayacak şekilde uygulandığı takdirde, hastanın genel sağlık durumu ve risk derecesine göre estetik işlemlerin de uygulanabileceğini düşünüyorum. Ben bu dönemde daha az sayıda hasta kabul etmekle beraber gülüş tasarımı gibi sadece estetik beklentiyle gelen hastalarıma da hizmet vermeye devam ediyorum.


Dr. Kübel Özkut Kimdir

1996 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olan Dr Kübel Özkut, Galip Gürel’in kliniğinde yaklaşık 10 yıl çalıştı. Estetik diş hekimliği odaklı bilgi ve deneyimini artırmak için yurt içi ve yurt dışında pek çok ileri seviye eğitim programına katılan Dr. Özkut, 2003 yılında Yeditepe Üniversitesi’nin Hastane Yönetimi odaklı işletme yüksek lisans programını (MBA) tamamladı.

Dr. Kübel Özkut, “İleri seviyede Estetik Diş hekimliği ve Dijital Diş hekimliği” üzerine master programına devam ettiği Siena Üniversitesi’nde “Sağlık Yönetimi” üzerine lisans ve lisans üstü seviyede ders veriyor. 2009 yılından beri Acıbadem Maslak Hastanesi Diş Kliniği’nde klinik yöneticisi ve tam zamanlı hekim olarak çalışıyor. Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği’nin yönetim kurulu başkanı olan Dr. Özkut, aynı zamanda EADD (European Academy of Digital Dentistry) bilimsel komite sekreterliği görevini sürdürmekte. EAO (European Association of Osseointegration) ve ESCD (European Society of Cosmetic Dentistry) aktif üyeliklerinin devam ettiği uluslararası dernekler arasında.


Röportaj: Elvan Genç (VYG)

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement