Diş Hekimleri Biçimsiz Pozisyonda Çalışıyor

Ege Üniversitesi FTR Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Durmaz, “Diş Hekimlerinde Kas-İskelet Sorunları ve Önlenmesi” konulu konferansta diş hekimlerinin çalışma pozisyonlarının vücuda zararlarına değindi.
Diş Hekimleri Biçimsiz Pozisyonda Çalışıyor Diş Hekimleri Biçimsiz Pozisyonda Çalışıyor
Diş Hekimleri Biçimsiz Pozisyonda Çalışıyor

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Bilim Sanat Amfisi’nde Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Durmaz tarafından “Diş Hekimlerinde Sık Görülen Kas-İskelet Sorunları ve Önlenmesi” konulu bir konferans gerçekleştirildi. Konferansa başta Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Necdet Erdilek, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

Konferansta sağlık sektöründe çalışanlarda, ergonomik çalışma prensiplerine uyulmaması ve uygun vücut mekaniklerinin kullanılmaması nedeniyle, kas iskelet sistemi problemlerinin oldukça sık görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Durmaz, “Diş hekimleri, oldukça biçimsiz pozisyonlarda saatlerce statik bir pozisyonda çalışmak zorundadırlar. Hataya şans tanımamak için el ve vücut pozisyonları sabit, ama biçimsiz bir durumda uzun süre kalabilir. Bu durum, bel, sırt, boyun ve omuz bölgesinde rahatsızlıklara yol açabilecek pozisyonlardır” dedi.

Diş Hekimlerinin, kas-iskelet sorunlarıyla sık sık karşılaştığını belirten Prof. Dr. Durmaz sözlerine, “Bu problemler çok çeşitli olmakla beraber, daha çok sırt, boyun, omuzlar ve el bileği odaklı çalışmalar çoğunluktadır. Uzun süreli oturarak veya ayakta çalışmak diş hekimliği için karakteristiktir. Uzun süre aynı pozisyonda çalışmaya bağlı olarak diş hekimlerinde, boyun, bel ağrısı gibi kas iskelet sistemi sorunları oluşabilmektedir” diye konuştu.

Reklam

Buna çözüm olarak da diş hekimlerinin sürekli aynı pozisyonda çalışmaktan kaçınarak, belli aralıklarla egzersiz yapmaları gerektiğini belirtti. Uzun süre ayakta çalışmanın ve yine uzun süre oturarak çalışmanın da çeşitli kas-iskelet sorunlarına yol açacağını dile getiren Prof. Dr. Durmaz, “Gövde ve omuz kuşağı kaslarına özgü güçlendirme egzersizleri, lomber omurgayı destekleyerek düzgün postürün korunmasını sağlar” dedi.

Konferans sonunda Prof. Dr. Berrin Durmaz’a, Prof. Dr. Necdet Erdilek tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. 

 

Kaynak: www.gazetesaglik.com

 

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir