Ülkemizde diş hekimleri filyasyon ekiplerindeki özverili çalışmaları ile ön saflarda mücadele veriyor. Temaslı taramalarının getirdiği yoğun iş yükü, ek ödemeler nedeniyle yaşanan gelir kaybının yanı sıra yüksek sağlık riski bu mücadeleyi zorlaştıran faktörler arasında yer alıyor.
Ülkemizde ve dünyada, normalleşme süreci yaz günlerinin rehaveti ile birleşince önlemlerin gevşemesine neden oldu. Dünyanın birçok ülkesinde aşı konusundaki çalışmalar umut verse de iyi ve kötü senaryoları masaya koymak doğru adımlar atmaya yardım edebilir. Dünya Sağlık Örgütü ve bu konuda çalışan araştırmacılar, sağlık çalışanlarının ikinci dalga için aktif olarak hazırlık yapmasını tavsiye ediyor. Birleşik Krallık Tıp Bilimleri Akademisi (The Academy of Medical Sciences – AMS), önümüzdeki kışa hazırlık hakkında bir rapor yayınladı (1). Raporda, sağlık hizmetlerine ihtiyacın kış aylarında zirve yapacağı vurgulanıyor.
Sağlıkçılarda Tükenmişlik Sendromu
Önümüzdeki yıl için sağlık alanındaki gizli tehlikelerden biri, sağlık çalışanlarının insanüstü gayretle ve dinlenemeden yaptıkları çalışmalar sonucu gündeme gelen tükenmişlik sendromu olarak görülüyor. Yorgunluk, karamsarlık, ilgi ve motivasyon kaybı tüm sağlık çalışanları için olduğu gibi diş kliniklerindeki ekiplerin de üzerinde durması gereken başlıklar arasında.
Kliniklerde İşleyişi Planlama
Klinik ve polikliniklerde ikinci dalga sürecinde nasıl bir işleyiş olacağı, hasta randevularını planlama, alınacak hijyen tedbirleri, ekip içinde ve hastalarla iletişimin sürdürülmesi konularında hazırlık yapmak gerekiyor. Finansal hazırlık, sarf malzemeleri ve koruyucu ekipmanların temini konusundaki tedbirler de ikinci dalga öncesi önem taşıyor.