Diş Hekimliğinin Hukuki Boyutları Ele Alındı

“Diş Hekimliği Hukuku Sempozyumu” ilk kez Ankara Dişhekimleri Odası tarafından düzenledi. 22 ve 23 Mart tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen sempozyum, geniş yelpazesi ile oldukça yoğun bir içeriğe sahipti. Altı oturumlu sempozyumda 24 konuşmacı 25 konuda katılımcılarla buluştu.
Diş Hekimliğinin Hukuki Boyutları Ele Alındı Diş Hekimliğinin Hukuki Boyutları Ele Alındı
Diş Hekimliğinin Hukuki Boyutları Ele Alındı

Açılış konuşmalarının sonrasında ilk oturum “Ağız ve Diş Sağlığı Sunumunun Belirleyicileri” çatısı altında yapıldı. Prof. Dr. Özden Şener başkanlığındaki “Hukuki Sorumluluk” başlıklı ikinci oturumun ardından üçüncü oturumda “Diş Hekiminin Cezai Sorumluluğu” Yargıtay 12. Ceza Dairesi Üyesi Mehmet Berber’in başkanlığında gündeme getirildi. Günün son oturumu ise “Diş Hekimliği Etiği ve Tarihi” çerçevesinde yapıldı. Değerlerden malpraktise, hasta seçiminden tedavi reddine kadar Yrd. Doç. Dr. Funda Kadıoğlu’nun başkanlığını yürüttüğü oturumda birçok konudan bahsedildi.

Geçtiğimiz dönemlerde Türk Dişhekimleri Birliği’ne başkanlık yapan isimlerden Prof. Dr. M. Murat Akkaya, sempozyumun ikinci gününün ilk oturumu başkanıydı. “Diş Hekimliğinde Aydınlatılmış Onam”ın ele alındığı sunumlarda ihlallerden doğan cezai ve hukuki durumlar anlatıldı. Bursa Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dt. Emel Eroğlu’nun başkanı olduğu “Diş Hekimliğinde Mahremiyet ve Sır Saklama” oturumunda ise reçete yazma yükümlülüğü, tıbbi kayıtlar, hekimin sır saklama yükümlülüğü, zorunlu mesleki sorumluluk sigortası gibi konu başlıkları ele alındı. Sunumların ardından son olarak tartışma kısmına geçildi. Katılımcılar ve konuşmacıların dâhil olduğu bölümde çeşitli konular üzerinde tartışmalar yapılarak sempozyum ‘Son Söz’ ile sona erdi.

Reklam

Son Söz’den bazı satırbaşları: Hastaların hekim seçme hakkını da kullanarak, seçtiği diş hekimine ulaşabilmesi gerekliliği dikkate alınması gereken konulardandır. Sağlığın korunması ve kaybedilmesi halinde yerine konulmasına ilişkin faaliyetler hastanın ve diş hekiminin bireysel faaliyetlerinden ibaret değildir, bu ilişki çok taraflı bir ilişkidir. Diş hekimleri, mesleğin hastanın yararına, özerk ve adaletli bir biçimde sunulmasını zorlaştıran koşullara teslim olmamalı, her durumda mesleğin etik ilkelerine azami derecede özen göstermek için çaba göstermelidir.

Diş Hekimliğinin Hukuki Boyutları Ele Alındı          Diş Hekimliğinin Hukuki Boyutları Ele Alındı


Haber: Sesil KOCAR

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir