11 Nisan 2010 Pazar günü ikincisi organize edilecek Ağız-Diş Sağlığı Yardımcı Personel Sempozyumu-Asisdent, yine yardımcı personellerin buluşma adresi olacak. Alanında tanınan yetkin konuşmacıların sunumlar yapacağı organizasyonda, dişhekimi yardımcılarına mesleki çalışmalarıyla ilgili önemli bilgiler verilecek. Sempozyumda yardımcı personelliğin dünya genelinde geçerliliği olan önemli bir meslek dalı olduğunu vurgulamak istediklerini söyleyen Asisdent Sempozyumu Organizasyon Komitesi Başkanı ve Asisdent Dergisi Editörü Dr. Mustafa Bekerecioğlu ile organizasyonun önemi ve içeriği hakkında söyleşi yaptık.
11 Nisan 2010 Pazar günü gerçekleştirilecek 2. Ağız-Diş Sağlığı Yardımcı Personel Sempozyumu Asisdentin yapılış amacından söz eder misiniz?
Bilindiği üzere Asisdent Sempozyumu birincisi, 2008 yılındaki Dental İstanbul Kongresi kapsamında düzenlenmişti. Şimdi de 11 Nisan 2010 Pazar günü ikincisini organize edeceğiz. Maalesef Türkiyede yardımcı personellik bir meslek olarak algılanmıyor ve meslek dalı olarak kabul edilmiyor. İşte bu durumu ortaya koyabilmek açısından Asisdent Sempozyumu büyük önem taşıyor. Bu mesleğin yaygınlaşması, dişhekimi yardımcılarının yaptıkları işin önemini kavrayabilmeleri, aslında bir meslek sahibi olduklarını gösterebilmek açısından bu sempozyumu düzenleyeceğiz. Arkadaşlarımızın bir araya gelmelerini sağlayarak neler yapabildiklerini ve dünya genelinde yapılmakta olan çalışmaları anlatmayı hedefliyoruz. Sempozyumumuzda yardımcı personellere sadece meslekleriyle ilgili değil belki de hayatlarıyla ilgili olarak da ufuk açmak istiyoruz.
Yardımcı personeller Asisdent Sempozyumuna niçin katılmalılar?
Yardımcı personellik her şeyden önce dünyada geçerli bir meslek dalıdır. Dolayısıyla yardımcı personellerin bu gerçeğin farkına varmaları ve ne kadar önemli bir iş yaptıklarını algılayabilmeleri açısından Asisdente katılmalarının son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Günümüzde bulaşıcı hastalıkların ne düzeyde olduğu ve çok hızlı yayıldığı gayet iyi bilinmektedir. Dişhekimliğinde hastalarla doğrudan iletişim kurulduğundan ve tedavi esnasında enfeksiyon yani bulaşıcı olarak kabul edilen kan, tükürük ve vücut artıklarıyla temas edildiğinden ötürü söz konusu bulaşıcı hastalıkların diğer insanlara bulaşma ihtimali çok yüksektir. Dolayısıyla arkadaşlarımızın bu konuda neler yapmaları ve nasıl hareket etmelerini açıklayan güncel sağlık bilgilerine ulaşmaları ve güncel konuları takip edebilmeleri bakımından sempozyuma katılmalarını tavsiye ediyorum.
Dünya günümüzde küçük bir ülke haline geldi. Özellikle sağlıkla ilgili bütün meslek gruplarında geçerli olan prosedürler (tedavi basamakları) dünya genelinde aynıdır. Bu durum mesleğimizle paralel olarak çalışan yardımcı personeller için de geçerlidir. Sterilizasyon, alet ve hastaların hazırlanması ülkemizde farklı, ABD ya da Brezilyada farklı değildir. Dolayısıyla sempozyumumuza gelecek yardımcı personeller, dünyadaki örnekleri görecekleri için güncel yaklaşımları takip ederek en yeni bilgilere ulaşabilecekler.
Bilimsel programda yer alan konuşmacılar ve konu başlıkları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Konuşmacılarımız çeşitli branşlarda önde gelen isimler arasından titizlikle seçildi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Ağız, Diş Sağlığı Programı ile Diş Protez Programı Öğretim Görevlisi Dr. Uğur Ergin yaralanma protokolleriyle ile ilgili bir sunum yapacak. Yaralanmalar hem dişhekimlerinin hem de yardımcılarının çalışırlarken en fazla karşılaştıkları olayların başında geliyor. Günümüzde pek çok dişhekimi ile yardımcı personel alet yaralanmaları esnasında uyulması gereken yaralanma protokollerini net olarak bilmemektedirler. Dolayısıyla Uğur Beyin sunumunda yaralanma protokollerinde güncel yaklaşımların neler olduğunu görmüş olacağız.
Ankara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Ünsal implantoloji ve üst yapıları konusunda etkin bir eğitimcidir. Kemal Ünsal sempozyumda yapacağı Havada kapılan dişhekimi yardımcısı olabilmeniz için implant konusunda bilmeniz gereken 10 madde isimli sunumuyla katılımcı arkadaşlarımıza implant asistanlığıyla ilgili önemli ipuçları verecek.
Sempozyuma yurtdışından katılım bekliyor musunuz?
Sempozyumumuza uluslararası bağlamda temasta olduğumuz hocalarımızı da davet ettik. Sanıyorum önümüzdeki günlerde bize bu konuda net cevaplarını iletecekler. Aslında yurtdışından bir isimden konuşma yapmasını da istiyorduk. Ancak yardımcı personellerin İngilizceye çok fazla hakim olamadıklarını düşündüğümüzden sempozyumun konuşma dili Türkçe olacak. Belki yurtdışından gelecek olan misafirlerimizden kısa sunumlar yapmalarını isteyebiliriz. Bu durumda da doğal olarak anlık tercüme yapılması gerekiyor.
Son olarak yardımcı personellere yönelik neler söylemek istersiniz?
İki yıldan fazla bir süredir yardımcı personellere yönelik gerçekleştirdiğimiz eğitim seminerlerine 500den fazla katılım oldu. Sempozyumumuzda bu arkadaşlarımızın yanı sıra hiçbir etkinliğimize katılmayan hatta mesleğe yeni başlamış olan yardımcı personelleri de görmek istiyoruz. Sempozyumumuza hekimlerimiz de katılabilirler. Çünkü az önce de bahsettiğim gibi programda yer alacak sunumlar onların çalışmalarını da kapsıyor. Bunun yanı sıra sempozyumda çok sıcak ve samimi bir atmosfer oluşuyor. Aynı havayı soluyarak birbirleriyle bilgilerini ve tecrübelerini paylaşan yardımcı personeller arasında aynı zamanda çok güzel arkadaşlıkların temeli atılıyor.