Engelli Hastaların Diş Tedavisi Sıkıntıları

Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Tuzoğlu, engelli vatandaşların diş tedavilerini özel hastanelerde ücretsiz tedavi ettirebilmeleri gerektiğini söyledi.
Engelli Hastaların Diş Tedavisi Sıkıntıları Engelli Hastaların Diş Tedavisi Sıkıntıları
Engelli Hastaların Diş Tedavisi Sıkıntıları
Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Tuzoğlu, engelli vatandaşların diş hastalıklarının içinde bulunduğu durumu değerlendirdi. Engelli hastaları çok zor koşullar altında tedavi ettiklerini belirten Doç. Dr. Tuzoğlu, altı ay sonrası için sıra bekleyen engelli hastaların olduğunu söyledi. Diş rahatsızlığı olan engelli hastaların tedavilerinin, sağlıklı diş hastalarına göre daha zor olduğunun altını çizen Tuzoğlu, engelli hastaların tedavilerinin zor olduğunu, bunun için özel muayene yerlerinin olması gerektiğini belirtirken şöyle devam etti: "Engelli diş hastalarımıza haftada bir gün ayırabiliyoruz. Bir gün içerisinde ya bir ya iki hastayı tedavi edebiliyoruz. Şuan sırada bekleyen 60 üzerinde engelli diş hastamız var. Bu da demek oluyor ki altı ayımız dolu. Engelli diş hastalarının tedavisi genel anestezi yöntemiyle mümkün. Çünkü engelli hastalarımız tedavi sırasında ağızlarını uzun süre açık tutamıyor. Bu yüzden uyutarak tedavi ediyoruz."

Engelli diş hastalarının tedavilerinin biran önce yapılması gerektiğini belirten Tuzoğlu, "Engelli hastalarımız ağrıdan dolayı çevrelerine zarar verebiliyorlar. Bu yüzden bu hastaların bekletilmeden biran önce tedavi edilmeleri gerekiyor. Ancak içinde bulunduğumuz durum buna yeterli değil." açıklamasını yaptı.

Reklam

Engelliler Bekletilmeden Tedavi Edilebilmeli

Devletin bu soruna müdahale etmesi gerektiğini belirten Sinan Tuzoğlu, özel muayenelerin ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) desteği ile engellilerin bekletilmeden tedavi edilebileceğini belirtti ve "Dışarıdaki özel hastanelerden ve SGK’dan hizmet alınması şart. Engelli diş hastalarının ücretsiz özel hastanelerde tedavi edilmesi gerekli. Ancak bu yolla sırada bekleyen hastalar tedavi edilebilir." diyerek sorunun çözümüne yönelik önerilerde bulundu.

Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olarak engelli diş hastalarına olabildiği kadar yardımcı olmaya çalıştıklarını da ifade eden Tuzoğlu, Diş Hekimliği Fakültesi’nin bir avantaj olduğunu söyleyerek fakülte olarak yaptıklarını da şu şekilde açıkladı: "İki yıl önce kurulan bir fakülte olmamıza rağmen engelli diş hastalarının tedavisine başladık. Normalde beş yıllık fakülteler bunu yapabilir. Fakültemiz kurulduğu günden bu yana, özürlü hastalara hassasiyetle yaklaşıp onların tedavileri için çaba sarf etmektedir. Maddi hiçbir beklenti içerisinde değiliz. Tamamen manevi beklentiler ile engelli hastalarımızı tedavi etmeye çalışıyoruz."


Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir