Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
1992 yılında, Samsun’da doğdum. Mesleğe Zeynep Kamil Sağlık Meslek Lisesi’nde Diş Protez Teknolojisi bölümünde başladım. O dönem derslerimize gelen Hanefi Kurt hocamız, lise yönetimini özel laboratuvarda staj yapabilmemiz için ikna etmişti. 2009 yılında Sevim Titan Keramik diş laboratuvarında staja başladım ve dijital sistemler ile ilk kez orada karşılaştım. Teknolojinin mesleğimize bu kadar katkı sağlayabilmesi daha önce görmediğim bir vizyondu.
Ön lisansımı İstanbul Üniversitesi’nde tamamladım. Bu dönem part time olarak lisede staja başladığım laboratuvarda çalışmaya devam ediyordum. 2009 – 2015 arasındaki 6 yılım bu laboratuvarda geçti. Ahmet Sevim ve Ali Sevim’e bana kattıkları her şey için çok teşekkür ederim. Bugün bu röportajı yapmamızda onların da katkısı çok büyüktür. 2015 – 2018 yılları arasında Medipol Üniversitesi’nde Diş Protez Teknolojisi okuyan öğrencilere pratik derslerinde eğitmenlik yaptım. Burada eğitmenlik kariyerim başladı diyebilirim. Bu dönemde Dental Technology YouTube kanalımı kurdum. Sonrasında kısa bir laboratuvar yöneticiliği tecrübem oldu.
2020 yılında Zeynep Serpil Gönen ile hayatımızı ve işimizi birleştirerek Fethiye’nin küçük bir köyüne yerleştik. Burada uluslararası eğitimler organize eden bir eğitim merkezi ve üretimimizi gerçekleştirdiğimiz atölyemizi kurduk. 2021 yılında eğitim organizasyonlarına başladığımızdan beri yüzlerde kişiyi eğitim merkezimizde ağırladık. Exocad’in bağımsız resmi eğitmeni olmamla birlikte dijital eğitimlerim ve Zeynep Gönen ile birlikte yapacağımız Oklüzyon ve Dijital’in birlikte olduğu kurslarımız da çok yakında başlayacak.
Exocad’in uluslararası eğitmeni oldunuz, tebrik ederiz. Nasıl bir eğitim sürecinden geçtiniz?
Exocad yazılımıyla ilk tanıştığımda, yazılımın yetenekleri beni çok etkiledi. Exocad’in bağımsız eğitmenlik programı, “ICTP” olarak adlandırılıyor. Buradaki bağımsız ibaresi, Exocad distribütörü ve satıcılarından tamamen bağımsız olduğunuzu temsil ediyor.
Bu programa katılabilmek için elbette bazı şartlar mevcut. Öncelikle eğitimde kabul gören yabancı dillerden birini bilmeniz ve aktif olarak konuşabilmeniz gerekiyor. İkinci olarak sizden fiziki bir eğitim merkezi ve eğitim faturası düzenleyebiliyor olmanızı istiyorlar. Son olarak orijinal bir yazılım lisansına sahip olmanız gerekiyor. Tüm bu şartları tamamladıktan sonra seçeceğiniz ICTP seviyesine göre, eğitimin ödemesini gönderip size eğitim için tarih vermelerini bekliyorsunuz.
Ben ICTP’de DentalCAD Ultimate, yani laboratuvar yazılımının en üst seviye programına katıldım ve üç günlük bir eğitimden geçtim. Her gün yazılımın farklı modüllerinin eğitimini aldım ve her günün sonunda bu eğitimle ile ilgili sınava tabi tutuldum. Üç günün sonunda %94 başarı notu ile programı tamamladım ve sertifikamı aldım. Dünya’da bu sertifikaya sahip 20 kişi var. Exocad’in resmi web sitesindeki eğitmenler kısmında diğer eğitmenleri de görebilirsiniz. Türkiye’de bu sertifikaya sahip ilk ve tek kişi olmanın mutluluğunu sizlere tarif etmem çok zor.
Exocad, diş protez teknolojisine ve tedavilere neler katıyor?
Exocad yazılımı, restorasyon üretiminde bize inanılmaz bir esneklik sağlıyor. Bu yazılım ile tüm protez çeşitlerini üretebilmenin yanında farklı modülleri ile implant planlaması yapabiliyor ve cerrahi rehber plaklar tasarlayabiliyoruz. Tasarımları diş hekiminin onayı için kliniğe dijital olarak iletebiliyoruz, gülüş tasarımı modülü ile hastaya bitmiş dişlerini istediğimiz renkte gösterebiliyoruz. Dolayısıyla iş akışımızda sonuçların öngörülebilir olmasına müthiş katkı sağlıyor.
Eğitimlerinizden kimler yararlanabilir?
Eğitimlerimizden her seviyede diş hekimi veya diş teknisyeni faydalanabilir. Hatta bir implant firmasına Exocad’in ChairsideCAD ve Exoplan modüllerinin eğitimleri ile ilgili destek veriyorum. Sadece cerrahi uygulamalarla uğraşan hekimlerimiz de eğitimlerimize katılabilirler. Eğitimlerimizde sadece Exocad yazılımını değil bizim iş akışımızda kullandığımız teknikleri ve takip ettiğimiz konseptleri de öğretiyoruz. Çünkü yazılım, günün sonunda bizler için sadece bir araç. Bu aracı verimli kullanabilmek için kendimizi bilgi ve vizyonla donatmalıyız. Ancak bu şekilde bu yazılımları verimli ve etkin bir şekilde kullanabiliriz.
Tarihi netleşen ve ilerisi için planlanan eğitimleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Eğitimlerimizin çoğunu kendi eğitim merkezimizde organize ediyoruz. Doğa ile iç içe olan eğitim merkezimizde katılımcılarımızı ağırlamak bizlere büyük gurur veriyor. 17 Mart 2024’ta online olarak Exocad tanışma eğitimimiz olacak. Bu eğitimde hem Exocad yazılımının ara yüzüne derin bakış yapacağız hem de eğitim merkezi ve atölyemizde takip ettiğimiz çalışma konseptlerini tasarımlarda nasıl uyguladığımızı konuşacağız.
Zeynep Serpil Gönen eğitmenliğinde, Oklüzyonun Temeli ve Oklüzal Pusula, Estetik Katmanlama ve Boyama, Estetik Bölgede Fonksiyon eğitimlerimiz devam etmekte. Kurslarımızdan haberdar olmak isteyenler, M31 Atelier, Occlusion_artist ve Occlusion_Designer Instagram hesaplarımızı takip edebilir.
Son olarak hedefleriniz nelerdir?
Mesleki kariyerimdeki her basamakta yeni bir fikir yeni bir hedef belirledim kendime. Ancak şuan belirlediğim hedef, globalde önce ülkemizi sonra ismimi bolca duyurmak adına güzel işlere imza atmak. Beni en çok heyecanlandıran ise bundan sonraki adımın ne olacağına dair merakım.