Gereksiz antibiyotik

İngiltere’de ilaç denetleme kurumunun yayımladığı bir bildirge antibiyotik kullanımının “gerekliliğini” tartışmaya açtı. Bildirgede, doktorlardan basit solunum yolu, kulak ya da sinüs rahatsızlıklarına antibiyotik tedavisi vermemeleri uyarısı yapılıyor. Antibiyotikler, bağışıklığı düşürüp hastane enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor. Yılda yaklaşık 40 milyon antibiyotik reçetesinin yazıldığı İngiltere’de İlaç Denetleme Kurumu’nun doktorlar için uyarı bildirgesi yayınladı.
Gereksiz antibiyotik Gereksiz antibiyotik
Gereksiz antibiyotik

İngiltere’de ilaç denetleme kurumunun yayımladığı bir bildirge antibiyotik kullanımının “gerekliliğini” tartışmaya açtı. Bildirgede, doktorlardan basit solunum yolu, kulak ya da sinüs rahatsızlıklarına antibiyotik tedavisi vermemeleri uyarısı yapılıyor.


 


Antibiyotikler, bağışıklığı düşürüp hastane enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor.


 


Yılda yaklaşık 40 milyon antibiyotik reçetesinin yazıldığı İngiltere’de İlaç Denetleme Kurumu’nun doktorlar için uyarı bildirgesi yayınladı. Bildirgede bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açan antibiyotiklerin, MRSA olarak bilinen hastane bakterilerine davetiye çıkardığı belirtiliyor. 


 


Türkiye’de de can alan MRSA, AIDS’e yol açan Hıv’den bile daha ölümcül görülüyor.


 


Doktorları uyaran kurum,, “acaba basit solunum yolu hastalıkları, öksürük, boğaz ağrısı, kulak ya da sinüs rahatsızlıklarında antibiyotik tedavisi gerekli mi?” sorusunu tartışmaya açıyor.


 


Tüm dünyada antibiyotiklerin 3’te 2’si basit solunum yolu rahatsızlıkları için reçete ediliyor.


 


Uzmanlara göreyse, antibiyotikler bu tür rahatsızlıkların çaresi değil. Aksine yan etkilerinden ötürü daha büyük soruna yol açıyor.


 


Uzmanlar, antibiyotik yerine istirahat ve ağrı kesicilerle bir çok kulak-burun-boğaz hastalığının giderilebileceğini belirtiyor.


 


Antibiyotikler, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve bazı bakterilerin güçlenmesine yol açtığından hastalıklara karşı vücudun direncini düşürebiliyor.


 


Kaynak: Ntv-Msnbc ve Ajanslar

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir