3-6 aylar arası dönem hamilelik sürecinde diş tedavileri için ideal dönem olarak kabul ediliyor. İlk ve son aylarda zorunlu olmadıkça dental tedavilerden kaçınmak gerek. Dr. Nazan Bozkurt, gerektiğinde diş filmlerinin kurşun önlük kullanılarak çektirilebileceğini belirtiyor:
“Diş ve dişeti enfeksiyonlarına bağlı olarak kullanılacak ilaçlar, muhakkak hekim gözetiminde tercih edilmelidir. Bu dönemde artan östrojen ve progesteron seviyelerine bağlı olarak tüm vücutta olduğu gibi ağız ve dişeti dokularında da değişiklikler meydana gelir ve dokuların mikroorganizmalara karşı cevabı daha fazla olur. Özellikle dişeti kanaması olan hamile bireyler, muhakkak bir periodontoloji uzmanına başvurmalıdırlar.”
Hamilelik döneminde diş çürükleri
Dr. Nazan Bozkurt, hamilelik döneminde dişlerin çürüme eğiliminde artış olma sebebini şöyle açıklıyor: “Hamilelik döneminde vücuttaki dengenin bozulması, dişlerin çabuk çürümesine uygun bir ortam yaratır. Bu dönemde tatlıya, abur-cubura olan düşkünlük artar. Bu gıdalar alındıktan sonra fırçalama yapılmazsa, ağızda bakterilerin üremesi için uygun ortam hazırlanmış olur, dolayısıyle diş çürüklerinde de artma görülür.”
Dikkat edilmesi gereken hususlar
– Hamileliğin, bebeğin organ gelişimi evresi olan ilk üç ayında mümkün olduğunca dental tedavilerden kaçınılmalı.
– Mutlaka tedavi gerekiyorsa, anne adayının jinekoloğu ile görüşülüp, düşük riskinin var olup olmadığı öğrenilip, tedavi ona göre şekillendirilir. Mümkünse tedavi ikinci üç ayda gerçekleştirilir.
– Hamilelik esnasında günlük ağız-diş bakımı asla kesintiye uğramamalı.
– Hamilelik esnasında oluşan hormon artışı, ağız mukozasını dış etkenlere (özellikle da bakteri plaklarına) karşı daha hassas yapar.
– Diş fırçası ve diş ipi kullanılarak günde iki kez etkili diş bakımı yapılması, plak birikimine engel olur.
– Ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara yapılarak, diş etlerinin rahatlaması sağlanır ve hassasiyeti azaltılır.
– Hamilelik döneminde kusma oluyorsa, ağız hemen bol suyla çalkalanmalı. Hemen diş fırçalama yapılmamalı. Çünkü kusma sonucu oluşan mide asidi, fırçalama etkisi ile beraber dişlerde aşınmalar oluşturabilir. Ancak kusmadan bir saat sonra dişler fırçalanmalı.
– Hamilelik esnasında mümkün olduğunca ilaç kullanılmamalı. Kullanılması gerekiyorsa da anne adayının jinekoloğu ile görüşülüp, ondan sonra gerekli ilaç verilmeli.
– Dental tedavilerde kullanılan lokal anesteziklerin, üretici firmanın önerileri doğrultusunda kullanıldığı taktirde herhangi bir sakıncası yok.
– Hamilelik esnasında tetrasiklin grubu ilaçların alımına bağlı olarak bebeğin dişlerinde giderilemeyecek renkleşmeler oluşur. Kesinlikle bu tür ilaçların alımından kaçınılmalı.
– Ağrı kesici kullanmada dikkatli olunmalı. Doktorun vereceği ilaç dışında herhangi bir şey kullanılmamalı.
– Diş hekimliğinde kullanılan röntgen makinelerinde her ne kadar radyasyon oranı düşük olsa da röntgen çekiminden kaçınılmalı. Zorunluluk yoksa bu işlem doğum sonrasına ertelenmeli. Eğer çekilmesi gerekiyorsa, anneye özel koruyucu önlük giydirilmeli, hızlı film ve düşük doz uygulaması yapılmalı.
Şanslı mısınız yoksa şanssız mı
Hayatta her şeyi elde edenlerden misiniz? Yoksa el attığı her şeyi kurutanlardan mı? Elele dergisinin yeni sayısında yer verilen şu basit testle sorunun yanıtını bulmanız mümkün?
Kaynak: Hürriyet