Sizi tanıyabilir miyiz?
İşletme mezunuyum. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde Pazarlama alanında yüksek lisans ve doktoramı yaptım. Yaklaşık 15 yıl önce doktora araştırmamı yapmak üzere Londra’ya geldim. Doktora sürecinde ve sonrasında akademi ve özel sektörde çalıştım. Ardından Almanya’da bir firmada genel müdür yardımcısı olarak çalıştım. Bu bana İngiltere’den sonra Kıta Avrupası’nda da tecrübe edinme fırsatı sağladı. Beş yıl önce tekrar İngiltere’ye döndüm ve marka, pazarlama ve ticari danışmanlık yaptığım şirketimi kurdum. Ayrıca Coventry Üniversitesi’nde mentörlük ve farklı üniversitelerde, gelen davetlere göre misafir öğretim üyeliği yapıyorum.
İngiltere’nin Avupa Birliği’nden ayrılmasından en çok etkilenen ülkelerden biri Türkiye oldu. Öncelikle 2 ülke arasındaki ticari ilişkiler hakkında bilgi alabilir miyiz?
Birleşik Krallık, Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler arasında ikinci sırada ve ithalatta dokuzuncu sırada. 2019 ihracatımız 10,87 milyar dolar ve ithalatımız 5,43 milyar dolar. Toplam 16,30 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var. Bu İngiltere’yi Türkiye için en önemli ticari ortaklardan birisi yapıyor. Ayrıca İngiltere, ticari ve siyasi kültürü itibarıyla esnek bir yapıda olduğu ve dünyanın beşinci büyük ekonomisi olduğu için Türkiye için hala yeri doldurulmamış bir pazar.
Türkiye ve İngiltere arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın önemi ve kazanımları nelerdir?
Bu STA’nın birinci ve en önemli önceliği Gümrük Birliği’nin de etkisiyle oluşmuş ticari ortamı korumaktı. Böylece İngiltere’nin AB’den ve dolayısıyla Gümrük Birliği’nden çıkmasından kaynaklanabilecek sorunlar engellenecekti. Bu ilk amaca başarıyla ulaşıldı ve Türkiye, en azından önceki şartlarla ticaretine devam edebilecek garantiyi aldı.
Bu ilk koruma amacının üzerine ikinci amaç da geliştirme amacıydı. Buna göre Türkiye, AB kısıtlarından kurtulan bir İngiltere ile daha rahat çalışabilecek ve ticaretini geliştirebilecektir. Özellikle AB ülkelerini korumak için uygulanan standartlar, kotalar ve vergilendirmeler artık İngiltere’yi bağlamayacak, İngiltere kendisine en uygun tedarikçi ülkeden kendi ithalatını yapabilecektir. Almanya, Yunanistan veya İspanya’daki bir üretimi korumak gibi bir sorumluluğu kalmadı artık.
{reklam}
“Türkiye Dental Sektörde Dünya Kalitesinde Üretim Yapan Bir Ülke”
Serbest Ticaret Anlaşması’nın dental sektör açısından etkileri nasıl olur?
Türkiye dental sektörde dünya kalitesinde üretim yapan bir ülke. Bu anlaşmayla birlikte İngiltere pazarında kendisine daha rahat yer bulacağına inanıyorum. Bunun için elbette pazara giriş ve tutunma ile ilgili gerek yasal, gerekse de tutundurma çalışmalarının profesyonelce yönetilmesi gerekiyor. Tabii belli başlı rakip ülkelerin yapacakları anlaşmaların doğurabileceği rekabet dezavantajları da kalite, lokasyon ve pazarlama argümanlarıyla egale edilmelidir.
AB’den çıkan İngiltere ile ticarette CE sertifikalarının yerini UKCA alıyor. Geçiş süresi kimi ürünlerde 2021’e kimilerinde 2022’ye kadar. Bu süreç hakkında da bilgi verir misiniz?
İngiltere bir çok üründe 31 Aralık 2021 tarihine kadar CE sertifikalarını kabul edecek. Bazı ürünlerde bu süre 31 Aralık 2022’ye kadar uzayacak. Bunları ürün bazında tek tek kontrol etmekte fayda var. Aynı zamanda İngiltere’ye ihracat düşünen firmaların şimdiden UKCA ile ilgili çalışmalara başlamasında fayda var.
Diş Hekimlerinin İngiltere’de Çalışmalarının Yolu Açılacaktır
Anlaşma diş hekimleri açısından nasıl etkiler doğurur? Yurt dışında çalışmak, iş kurmak ya da sağlık turizmi gibi önemli başlıklarda değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?
İngiltere’nin AB’den ayrılmasıyla ülkeye yeni gelecek AB vatandaşlarının İngiltere’de çalışma hakları da olmayacak. Ayrıca İngiltere yeni uygulamaya koyacağı puan tabanlı göçmenlik sistemiyle yetişmiş uzmanlara kapısını açacak. Sağlık sektörü İngiltere’de genelde çalışan açığı veren bir sektördür. Bu anlamda diş hekimlerimizin burada çalışmalarının yollarının daha da açık olacağını düşünüyorum.
Dental sektörde İngiltere’de faaliyet göstermek isteyenler anlaşmanın operasyonel işlemleri kolaylaştırmasının da etkisiyle burada doğru markalaşma ve tutundurma adımlarıyla büyük işler başarabilir, ülkede kalıcı olabilirler. Ayrıca İngiltere, her ne kadar AB’den ayrılmış olsa da AB’ye açılmak için hala önemli bir kapı görevi görüyor.
Türkiye, dünyada yurt dışı turizm için en çok para harcayan dördüncü millet olan İngilizler için en çok tercih edilen ve bilinen ülkelerden birisi. Hem Türkiye ile anlaşma, hem de AB’den çıkışla birlikte İngiltere AB’den Türkiye’ye doğru bir kayma sergiliyor. Buna orta yaş üstü nüfusun çokluğunu da eklersek sağlık turizminin önünün çok açık ve parlak olduğunu görüyorum. Burada özellikle dikkat edilmesi gereken İngiliz davranış ve satın alma kültürüne, hizmet kültürüne uygun bir şekilde kendimizi ifade edip planlama ve operasyonu gerçekleştirmek olacaktır.
Eklemek istedikleriniz?
Sektörün öncü ve saygın kuruluşlarından Vestiyer Yayın Grubu’na, İngiltere’deki fırsatları anlatabilme imkanı verdiği için teşekkür ederim. Başlı başına büyük bir pazar olan İngiltere, Avrupa ve dünyaya açılmak için de önemli bir başlangıç noktasıdır. Türkiye ile yapılan bu anlaşmayla değerlendirilebilir fırsatlar oluştu. Doğru stratejiler ve güvenli adımlarla gerek diş hekimlerimiz, gerekse de dental sektördeki imalatçılarımız için kaliteli ürün ve hizmetlerimizi tanıtmak ve sunmak daha da kolaylaştı. Herkese bu yolda başarılar dilerim.
Röportaj: Elvan Genç (VYG)