Kamuda verilen dişhekimliği hizmetleri daha pahalı

Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, kamuda verilen dişhekimliği hizmetlerinin maliyetinin, genel olarak muayenehanelerde verilen hizmetten daha pahalıya mal olduğunu savundu. Yıldırım, Türkiye’de bilimsel dişhekimliği eğitiminin başlamasının 100. yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen ”Mesleki Sorunlar Sempozyumu” öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Yıldırım, Türkiye’de yaşanan siyasi ve ekonomik sıkıntıların, ağız ve diş sağlığı hizmetlerini ve dişhekimlerini de etkilediğini söyledi.
Kamuda verilen dişhekimliği hizmetleri daha pahalı Kamuda verilen dişhekimliği hizmetleri daha pahalı
Kamuda verilen dişhekimliği hizmetleri daha pahalı


Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, kamuda verilen dişhekimliği hizmetlerinin maliyetinin, genel olarak muayenehanelerde verilen hizmetten daha pahalıya mal olduğunu savundu.

 

Yıldırım, Türkiye’de bilimsel dişhekimliği eğitiminin başlamasının 100. yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen ”Mesleki Sorunlar Sempozyumu” öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Yıldırım, Türkiye’de yaşanan siyasi ve ekonomik sıkıntıların, ağız ve diş sağlığı hizmetlerini ve dişhekimlerini de etkilediğini söyledi.

 


Dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de diş hekimliği hizmetlerini, ağırlıklı olarak özel sağlık kurum ve kuruluşlarının verdiğini belirten Yıldırım, son yıllarda Sağlık Bakanlığının kurumlarında yaptığı istihdam ile kamuda görevli diş hekimi sayısında artış gözlemlendiğini kaydetti.


 


Sağlık Bakanlığına bağlı tedavi kurumlarında yapılan ağız ve diş sağlığı işlemleri hakkında da bilgi veren Yıldırım, diş çekimi ve diş taşı temizliği oranının yüksek, kanal tedavisi oranının ise düşük olmasının üzücü olduğunu belirtti.


 


Kamuda görevli diş hekimlerinin iş yoğunluğu nedeniyle zor işlemler yerine daha basit işlere yöneldiğini savunan Yıldırım, yine yoğunluk nedeniyle kamuda randevuların 6 ay ya da bir sene sonrasına verildiğini ifade etti.


 


Yıldırım, şunları kaydetti:


 


”Türkiye’de diş eti ve diş hastalıklarının yaygın olması ve toplumun bugüne kadar diş hekimliği hizmetlerine erişememesi nedeniyle mevcut iktidarın sağlık hizmetlerine erişme noktasındaki kanalları açmasından kaynaklanan yoğun bir talep ve bu talebe karşı özellikle kamuda çalışan meslektaşlarımızın yoğun bir çabası var. Ancak performans sistemi yaklaşımı uygulandığı için sistemin suistimal edilmesi kaçınılmaz oluyor. Sistemin kontrol edilmemesinden kaynaklanan sıkıntılardan dolayı hem kamuda, hem de kamu tarafından dışarıya verilen ve özel tarafından yapılan işlemlerde ne yazık ki hoş olmayan tablolar ortaya çıkıyor. Sorunun çözümü kolay; yapılması gereken kontrol sisteminin kurulmasıdır.”


 


Devlet hastanelerinde verilen hizmet


 


2000-2008 yıllarında yapılan anket çalışmaları ve sonuçlarına da değinen Yıldırım, sağlık güvencesi nedeniyle devlet hastanesini tercih edenlerin oranının yüzde 71,3’ten yüzde 57,1’e, devlet hastanelerinde verilen hizmetten memnun kalanların oranın da yüzde 64,3’ten 54,1’e düştüğünü bildirdi.


 


Diş eti ve diş hastalıklarının önlenebilir olduğunu dile getiren Yıldırım, ”İddia ediyoruz ki bugün kamuda verilen diş hekimliği hizmetlerinin maliyeti, genel olarak muayenehanelerde verilen hizmetten daha pahalıya mal olmaktadır. Hizmetin ve bilginin rekabetin olmadığı, yapılan işlemlerin bağımsız kurumlar tarafından kontrol edilmediği bir yerde yapılan tedavilerin tıbbi uygunluğu tartışmalara açıktır” diye konuştu.

 

Kaynak: Medimagazin

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement