Kanser Tedavisi Ekibinde Diş Hekimi de Olmalı

Yrd. Doç. Dr. Elif Tarım Ertaş, baş ve boyun bölgesinde kanser nedeniyle tedavi gören hastaların sayısının her geçen gün arttığını, tedavi sürecinde kullanılan yöntemlerin ağız sağlığına olumsuz etkilerinin olabileceğini belirtti.
Kanser Tedavisi Ekibinde Diş Hekimi de Olmalı Kanser Tedavisi Ekibinde Diş Hekimi de Olmalı
Kanser Tedavisi Ekibinde Diş Hekimi de Olmalı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi ABD Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Tarım Ertaş, baş ve boyun bölgesinde kanser nedeniyle tedavi gören hastaların sayısının her geçen gün arttığını, tedavi sürecinde kullanılan yöntemlerin ağız sağlığına olumsuz etkilerinin olabileceğini belirtti. Ertaş, diş hekimlerinin bu hastalardaki enfeksiyon belirtilerini iyi bir şekilde tanımlayabilmelerinin hayati önem taşıdığını kaydetti.
 

Tedavi süresince diş eti sağlığı oldukça önemli


Baş ve boyun kanserlerinde tedaviye bağlı ağızda meydana gelen yan etkilerin, hastanın yaşam kalitesini ve tedaviye olan toleransını ciddi şekilde etkilediğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Ertaş,
“Diş hekimleri onkologlarla birlikte tedavi ekibin üyesi olarak düşünülmelidir. Bu süreçte yer alan diş hekimi kanser tedavisini olumsuz etkileyebilecek ağız ve diş sağlığı sorunlarını kolayca tespit edebilir. Tedavi süresince ağızda meydana gelen yan etkilerin şiddetini azaltmak için, tedavi öncesinde ve sonrasında gerekli koruyucu ve önleyici uygulamalarla hastaları ağız hijyenlerini korumaya teşvik edilmelidir” diye konuştu.
 

Advertisement

Enfeksiyon riski artıyor


“Tedavi sırasında acil bir diş problemi olduğunda onkologlar hastayı diş hekimine yönlendirmeli ve kan tablosu ile uygulanan tedavi hakkında bilgi vermelidir” diyen Ertaş, kanser hastalarının bu süreçte enfeksiyonlara karşı oldukça duyarlı olduğuna da dikkat çekerek “Kanser nedeni ile tedavi gören hastaların bağışıklık sistemi zayıfladığından uygulanan tedaviler nedeni ile enfeksiyonlara karşı risk artmaktadır. Özellikle de ağız dokuları bu durumdan en çok etkilenen ve ciddi yan etkilerin oluştuğu yapıdır. Kanser tedavisine bağlı ağızda meydana gelen yan etkiler, hafif ve geçici irritasyonlardan önemli hastalıklara, hatta ölüme kadar uzanan bir çerçevede gerçekleşebilmektedir. Bu sebeple diş hekimleri, bu hastaların tedavi ekibinde yer almalıdır” açıklamasını yaptı.
 

Uygun müdahale ölüm riskini azaltır


Diş hekimleri tarafından tedavi öncesi yapılacak uygun müdahalelerin, hastalıkları ve ölümleri azalttığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Elif Tarım Ertaş, “Kanser tedavisi öncesi enfeksiyona sebep olabilecek unsurların yok edilmesi, tedavi süresince ve sonrasında ağız sağlığının geliştirilmesi için diş tedavileri uygulanmalıdır. Son bir yıl içinde diş hekimi kontrolünden geçmemiş, dişeti kanaması, dişeti hastalığı olan, uyumsuz proteze sahip, ortodontik bant ve braket taşıyan kanser tedavisi gören hastalar mutlaka diş hekimine yönlendirilmelidir” şeklinde konuştu.


Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement