Türkiye’de bir ilk…
Trafik kazası, çarpma gibi bölgeye alınan ciddi bir darbe gibi nedenler sonucunda çene ekleminin kafa tabanına kayması olarak tanımlanan çene ankilozunun tedavisinin zor olduğunu belirten Prof. Tekin, "Özellikle bu durumdaki hastalar beslenirken, konuşurken çok ciddi problem yaşarlar ve ağrı çekerler. Bu durum da hastaların yaşam kalitesini çok olumsuz etkiler” diye konuştu.
Tedavinin kesinlikle cerrahi yöntemle olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Tekin, uzun yıllar takip gerektirdiğini de sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Umut Tekin “Çünkü çene ankilozu tekrarlama olasılığı olan bir durumdur. Bu ameliyatlar genel anestezi altında tam teşekküllü hastanelerde yapılmalıdır. Tedavi prensibi kemikleşen eklem kısmının cerrahi olarak açılmasıdır. Tedavide amaç etkin ağız açıklığının elde edilmesi ve daha da önemlisi elde edilen ağız açıklığının korunmasıdır. Çene eklemi ankilozunun cerrahi tedavisinde fabrikasyon çene eklemi protezleri hali hazırda kullanılmaktadır. Ancak bu teknoloji kullanılarak üretilen kişiye özel eklem protezinin, çene eklemi ankilozunun cerrahi tedavisinde kullanımı Türkiye’de bir ilk olmuştur” açıklamasını yaptı.
Kaynak: kirikkale.habermonitor.com