Bir araştırmaya göre, kız öğrenciler erkeklere oranla sigarayı daha fazla ”rahatlama aracı” olarak görüyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Pekşen, yaptıkları bir araştırma sonucuna göre, kız öğrencilerin erkeklere oranla sigarayı daha fazla ”rahatlama aracı” olarak gördüklerini bildirdi.
Halk Sağlığı Ana Bilim Dalınca OMÜ Yaşar Doğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) öğrencilerine yönelik bir araştırma gerçekleştirildi. Araştırmada, erkek ve kız öğrencilerin sigara içme sıklığı ve bunu etkileyen faktörler ele alındı.
Beden eğitimi öğretmeni olacak öğrencilerin önemli sorumlulukları bulunması nedeniyle, BESYO öğrencilerine yönelik yapılan çalışma ilginç sonuçlar otaya koydu.
BESYO’da öğrenim gören 253 öğrenciden 75’i kız 207 öğrencinin dahil edildiği araştırmada, sigara içen ve içmeyen katılımcılar arasında cinsiyet ve aile yapısı açısından fark bulunmazken, ailede sigara içme durumu, barınma durumu ve çocukluğunun geçtiği yerler gibi veriler de değerlendirildi. Prof. Pekşen, gençlere rol model olacak öğretmen, doktor gibi meslek üyelerinin ve anne babaların sigara konusundaki bilinçlerinin önemli olduğunu söyledi.
Günde ortalama 10 sigara
”Yaptığımız çalışmada, öğrencilere, yaş, cinsiyet, anne ve babanın birlikte yaşama durumu, aile bireylerinde sigara içme öyküsü, öğrencinin çocukluğunun geçtiği yer, öğrencinin barınma durumu, sigaraya başlama yaşı ve etkili faktörler, ilk sigaraya başlama yaşı, içme ihtiyacının en kuvvetli olduğu anlar, yasaklanan yerlerde sigara içip içmediği, sigarayı bırakma çabası olup olmadığına dair sorular soruldu. Erkekler günde ortalama 12 adet sigara içerken, kızlar için bu rakam ortalama 10 olarak belirlendi. Kızların tamamının, erkeklerin ise yarıya yakınının sigarayı ilk defa lise döneminde denediği anlaşıldı. Ayrıca sigara içme alışkanlığını sosyal, psikolojik ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığını tespit ettik.”
Araştırmada günlük sigara içme alışkanlıklarıyla ilgili de önemli sonuçlar toplandığını anlatan Pekşen, ”Araştırma, kızlar üzerindeki toplumsal baskının daha fazla kaygı ve strese neden olduğunu ortaya koydu. Bu nedenle kızlar sigarayı erkeklere göre daha fazla rahatlama aracı olarak kullanıyor” değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: ntv