Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı

Endodonti ve Konservatif Diş Tedavisi bölümlerini aynı çatıda toplayan Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı’nda altı profesör, dört doçent ve 18 doktora öğrencisi bulunuyor. Her yıl birkaç bilimsel yayınını yurtdışındaki dergilerde yayımlatan bölüm, günde ortalama 100’ün üstünde hastayı kabul ediyor.
Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı
Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı

Endodonti ve Konservatif Diş Tedavisi bölümlerini aynı çatıda toplayan Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı’nda altı profesör, dört doçent ve 18 doktora öğrencisi bulunuyor. Her yıl birkaç bilimsel yayınını yurtdışındaki dergilerde yayımlatan bölüm, günde ortalama 100’ün üstünde hastayı kabul ediyor. 1997 yılından bu yana Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı  Başkanlığı’nı yürüten Prof. Dr. Mahir Günday, son yıllarda hasta ve dişhekimlerinin daha bilinçli hareket etmesine bağlı olarak endodontinin önem kazandığını belirtiyor. 


 


Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mahir Günday 1953 yılında Erzurum’da doğdu. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’ni bitiren Günday, ilerleyen yıllar içinde Ankara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde doktora çalışmalarını sürdürdü. 1983’te öğretim görevlisi olarak Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı’nda çalışmaya başlayan Mahir Günday, 1987yılında doçent, 1995’te de profesör unvanlarını aldı. Bir dönem dekan yardımcılığı görevinde de bulundu, 1997 yılından bu yana da Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Başkanlığı’nı yürütüyor.


 


Kısaca bize bölümünüzü tanıtarak çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?


 


Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı’nda altı profesör, dört de doçent görev yapıyor. Endodontide dört profesör ile iki doçent, konservatif diş tedavisinde ise iki profesör ve iki doçent bulunuyor. Yardımcı doçentimiz yok, 18 asistanımız bölümümüzde yer alıyor. Asistanlarımızı da endodonti ve konservatif diş tedavisi olarak ayırarak alıyoruz ve ilgili öğretim üyelerine danışmanlık vererek yönlendiriyoruz. Yani öğrenci hangi bölüme girdiğini en başından biliyor. Endodonti ve konservatif diş tedavisi derslerini beraber götürüyoruz.Yeterli bir öğretim kadrosuna sahip olduğumuzu düşünüyorum. Kadro bakımından fakültenin en zengin bölümlerinden biriyiz. Öğrencilerimiz üçüncü sınıfta ikinci yarı yıldan itibaren klinik staj çalışmalarına başlamakta, dördüncü ve beşinci sınıfta ise artan yoğunlukla devam etmektedir. Staj grubu olarak her sınıf için 1.5 ayda bir yaklaşık 20 öğrenciyi bölümümüze kabul ediyoruz.


Çalışmalarımızda konservatif tedavi yaklaşımları olarak diş sert dokularının zarar görmesi, doku kayıpları ve dişlerin restorasyonları ile ilgilenmekteyiz. Estetik restorasyonlar ve dişlerin beyazlatılmalarını da bu kapsamda değerlendirebiliriz. Diş sert dokularının dışında, diş pulpasının yaralanmaları ve vital pulpa tedavileri ile son olarak pulpa ve periapikal doku hastalıkları ve kök kanal tedavilerinin gerçekleştirilmesi de endodontik uygulamaları kapsamaktadır.


 


Bilimsel çalışmalar bakımından bölümünüzü hangi seviyede görüyorsunuz?


 


Her yıl birkaç yayınımız yurtdışındaki cititation index’te yer alan bilimsel dergilerde yayımlanıyor. Hemen hemen bütün öğretim üyelerimizin hazırladığı makalelerin bu tür dergilerde yayınlandığını biliyorum. Bölüm olarak bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Son yıllarda üniversitenin araştırma fonunun destekleri özellikle de bilimsel çalışmalar için arttı. Şimdilerde doktora çalışma programlarında projeler hazırladığımız takdirde hatırı sayılır miktarda maddi destek alabiliyoruz. Normal olarak sürdürdüğümüz akademik çalışmalar zamanımızın büyük bölümünü alıyor. Bilimsel yayınların dışında yurtiçi ve yurtdışı kongre ve sempozyumlara da katılıyoruz.     


 


Günde ortalama olarak kaç hastayı kabul ediyorsunuz?


 


Her hasta mutlaka bölümümüze uğruyor. Diş ağrısıyla gelen hasta ilk olarak bize geliyor. Acil müdahaleleri anında yapmaya çalışıyoruz. Diğer hastalarımıza da randevu veriyoruz. Günde 100’ün üstünde hastayı kabul ediyoruz. Tabii ki yakın bir zamanda uygulanmaya başlayan Sosyal Güvenlik Yasası ile hastalarımızda belirgin bir artış söz konusu. Bu sebeple fakültemizde belirli bir hasta sayısıyla sınırlama yoluna gidildi.  


 


Ülkemizde endodontinin son durumunu nasıl görüyorsunuz? Hastaların bu tedavi yöntemine bakışlarını değerlendire bilir misiniz?


 


İnsanların doğal dişlerini muhafaza edebilmesi gerçekten güzel bir şey. Bu bilinç bizde uzun yıllar geri plandaydı. Çünkü bir dişi kaybettiğinizde yerine kuron-köprü protezi yapmanız gerekiyor. Onun maliyeti daha yüksek ve yapım tekniği de zahmetlidir. Halbuki bir dişi korumak ideal olan ve en ucuz yöntemdir. Maalesef hastalarımız ağızlarında bulunan dişlerin önemini kavrayamıyorlar. Bu sebeple dişhekimlerine büyük görev düşüyor. Hastalarını doğru şekilde yönlendirmeleri gerekiyor. Genellikle insanlarımız dişlerini çektirerek yaşadığı problemden kurtulmayı seçiyorlar. Bunun yanında dişhekimleri tarafından iyi kanal tedavilerinin yapılmaması da olumsuz yargılar oluşturmaktadır. Bunun ortadan kalkması için hekimlerin daha iyi kanal tedavileri yapmaları ve endodontik uygulamaların değerinin hastalarımız tarafından daha iyi anlaşılması gerekmektedir. Son yıllardahem hastaların hem de endodontiyle uğraşan meslektaşlarımızın daha bilinçlendiğini söyleyebiliriz. Bunun giderek yükseleceğine ve daha başarılı tedavilerin yapılacağına inanıyorum.    


 


Dişhekimliği fakültelerindeki endodonti eğitimi hakkında neler düşünüyorsunuz?


 


Endodonti ve konservatif diş tedavisinin ayrı disiplinler olarak görülmesinde yarar olduğunu düşünüyorum. Yeni kurulan dişhekimliği fakültelerini bu açıdan şanslı görüyorum. Çünkü kadrolar başlangıç aşamasında ayrılarak belirli yönlendirmeler yapılıyor. Aksi durumda ileride öğretim üyesi sayısı arttıkça anabilim dalını ikiye bölmekte bazı sorunlar çıkabiliyor. Anabilim dalımızda 2007’den itibaren endodonti bilim dalında ayrı bir doktora programı açmış bulunmaktayız.


 


Kısa ve uzun vadeli hedeflerinizden söz eder misiniz?


 


18 doktora öğrencisine sahibiz. Her birini en iyi şekilde yetiştirebilmeyi amaçlıyoruz. Doktora çalışmalarımız devam ediyor. Bunları yurtdışı yayınlarda ve uluslar arası kongrelerde sunmak istiyoruz. Bölümümüzün faaliyetleri bu kapsamda sürecek.


 


Diş hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı


 


Endodonti Bölümü


 


Prof. Dr. Mahir Günday


Prof. Dr. Nevin Kartal Güreren


Prof. Dr. Nimet Gençoğlu


Prof. Dr. Hesna Sazak Öveçoğlu


Doç Dr. Hale Kapkın


Doç. Dr. Yıldız Garip


Dt. Dilek Helvacıoğlu


Dt. Gülşad Güngör


Dt. Dilek Erbay


Dt. İkbale Karabulut


Dt. Seda Aydemir


Dt. Emre İriboz


Dt. Mustafa Gündoğar


Dt. Seda Hatipoğlu


Dt. Hasan Işıklı


Dt. Fatıma Betül Biçer


 


 


Konservatif Diş Tedavisi


 


Prof. Dr. Funda Yanıkoğlu


Prof. Dr. Bülent Topbaşı


Doç. Dr. Cafer Türkmen


Doç. Dr. Dilek Arslantunalı


Dt. Anıl Çetin


Dt. Gürol Özyöney


Dt. Pınar Yılmaz


Dt. Gülçin Bilgin


Dt. Nuran Noyan


Dt. Fatma Ayaz


Dt. Ayşe Özlem Süslen


Dt. Neslihan Kızılkaya

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement